Увеличават двойно бюджетите на спортните клубове от следващата година

Vernoostta-na-dumite-na-Krasen-Kralev-sche-b-dat-provereni-osche-tazi-sedmitsa.-Ot-dnes-zapochva-podpisvaneto-na-dogovorite-za-finansirane-prez-tazi-godina.-Za-2020-ta-klubovete-vse-osche-ne-sa-poluchili-lev
Верноостта на думите на Красен Кралев ще бъдат проверени още тази седмица. От днес започва подписването на договорите за финансиране през тази година. За 2020-та клубовете все още не са получили лев

Министътър на спорта Красен Кралев обеща сериозно подобряване на финансирането на масовия спорт

„За идната година планираме спортните клубове да получат двойно увеличение на бюджетите си. Едно от най-слабите звена в спортната ни система е хроничното недофинансиране на спортните клубове. До момента те получават от държавния бюджет 6,5 млн. лева. За 2021 г. предвиждаме средствата да са 13 млн. лева, като се запазва системата за оценяване на клубовете“, това съобщи министърът на спорта Красен Кралев, който в четвъртък инспектира ремонтните дейности на терена с изкуствена трева в СК „Христо Ботев“, а след това посети обекти изпълняващи се в градовете Русе, Бяла и Търговище.
Той обясни, че сумите, които спортните клубове са получили през тази година, ще се увеличат два пъти през 2021 година. Например, клуб, който е имал дофинансиране 10 000 лева, догодина ще получи 20 000 лева.
Мисля, че това е много сериозна помощ за българския спорт. Спортистите се коват именно в клубовете. Тенденцията е през идните години да се увеличават средствата за клубовете“, обясни Кралев.
Той коментира, че това е една от предприетите мерки за подобряване състоянието на българския спорт. Министърът каза още, че бюджетите на спортните федерации се запазват същите.
„Въпреки че ще имат сериозни спестявания от липсата на международен спортен календар, а и на български, тази сума, която формира почти 25 процента от бюджетите им, ще бъде изцяло насочена към подготовката на атлетите“, каза Кралев.
Друга предприета мярка е да се освободят спортните клубове от наеми за имотите, собственост на Министерството на спорта, в периода на извънредното положение. Кралев обясни, че министерството има много ясна програма за рестартиране на българския спорт веднага след отпускане на противоепидемичните мерки. „За преминаване на следващите етапи всичко зависи от това федерациите и държавата какъв контрол ще могат да осигурят върху спортните съоръжения, така че да гарантират здравето на спортистите“, каза Кралев.
По думите му, ще има много затруднения при възстановяването на международния спортен календар, тъй като държавите имат различен подход в борбата срещу коронавируса. Според него ще е много трудно организирането на международни състезания. Това ще затрудни и подготовката на спортистите за Олимпиадата, която бе отложена през идната година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни