Трифон Панчев: „Изцяло позитивната ни кампания, при очакван висок протестен вот, доведе до отлив от наши гласоподаватели“

Водеща! Trifon-Panchev-e-spokoen-za-b-descheto-na-BSP
Трифон Панчев е спокоен за бъдещето на БСП
След изборните страсти дойде време за оценка на резултатите от вота на 4 април за избор на 45-то Народно събрание.

Гласуването на българските граждани отреди БСП да бъде трета политическа сила. Каква е причината за това, какво отблъсна хората от левицата, третото място в резултат на слаба предизборна кампания ли е или причината е другаде и оттук насетне какви ще бъдат стъпките на БСП, са въпросите, на които отговори за „100 вести“ кметът на Дряново Трифон Панчев, член на Изпълнителното бюро на БСП.


- Г-н Панчев, каква е причината, според Вас, БСП да тръгне назад и от втора политическа сила да премине на трета позиция? 
- Този резултат е плод на много фактори, първият е свързан с пандемията и високата заболеваемост, която отдръпна част от нашите избиратели. На следващо място бих сложил формациите, които се появиха непосредствено преди изборите, те също отнеха не малка част от гласовете ни. Част от лошия резултат дойде и от наши грешки по време на кампанията от организационен характер, част от местните структури не успяха да се мобилизират достатъчно, тъй като бяха демотивирани от вътрешни битки и задкулисни игри. Мога да дам и конкретен пример с Габрово, където бившият областен председател на партията беше ангажиран да прави онлайн кампанията на опонентите ни от ГЕРБ през сайта си, вместо да подпомага кампанията на партията. 
- При подобна ситуация не е ли нормално лидерът на партията да подаде своята оставка?
  - Корнелия Нинова беше избрана за председател преди по-малко от 6 месеца с 80% от гласовете на участвалите в изборите. Предстоят няколко динамични седмици, в които ще стане ясно дали може да бъде съставено правителство и с оглед решаващата роля на БСП не е това моментът за този разговор. Смятам, че отговорността, която пое Изпълнителното бюро на партията към момента, е достатъчна. На предстоящите партийни форуми ще дискутираме ситуацията, там е мястото, където ще бъде проведен разговор по тази тема.
  БСП не е единствената партия, която получи по-нисък резултат от очакванията, но никой не говори за оставки на другите партийни лидери. Наясно сме, че целта е дестабилизиране на партията. 
- Впрочем, слушах казаното от Вас в предаването „Денят започва“, в което обявихте, че цялото ИБ на БСП е подало своята оставка. Тоест то поема отговорността за изборните резултати. Макар да е било редно първо председателят на партията да подаде своята оставка (поне нормалната политическа практика по света е такава), а ако ИБ прецени – да не я приеме. Защо Вие като член на ИБ считате, че само Бюрото носи отговорност? 
- Оставката на Изпълнителното бюро се приема от висшия партиен орган на партията – Националния съвет, а оставка на председателя на партията от Конгреса на партията. С оглед ситуацията в страната от противоепидемична гледна точка, провеждането на подобни форуми би било невъзможно, оставка на председателя в момент, в който не се знае дали ще може да се сформира правителство или ще се върви към нови избори, ще хвърли единствено и само в хаос партията. Ако всички партии, които получиха по-ниски резултати от очакванията, останат без председатели по споменатия от Вас модел, ще хвърлим партиите и страната в политическа криза. При възможност за провеждане на присъствени заседания първото нещо, което ще се случи, е да се свика Националният съвет на партията, а там вече ще се дискутира ситуацията и възможните решения.
- Кои са грешките, които допусна ръководството на БСП, включително и неговият лидер, преди и по време на предизборната кампания?
  - Моето лично мнение е, че воденето на изцяло позитивна кампания, при очакван висок протестен вот, доведе до отлив от наши гласоподаватели към други формации, които искаха да чуят по-агресивно говорене спрямо управляващите. Сигурно има и други слабости, които тепърва ще анализираме, за да сме готови за предстоящите избори до края на годината, колкото и да са на брой те.
- Оттук насетне какви са Вашите прогнози за развитието на БСП? 
- Аз съм спокоен за развитието на БСП. В редиците на партията настъпва ново поколение от добре подготвени и можещи политици, което е социално ангажирано към хората и предизвикателствата на променящия се свят.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни