Трифон Панчев: „БСП издига за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова“

Водеща! Pri-opredeleni-usloviya-BSP-sche-podkrepi-Ima-tak-v-narod,-smyata-Trifon-Panchev
При определени условия БСП ще подкрепи Има такъв народ, смята Трифон Панчев
На проведения в събота Национален съвет на БСП беше взето решение да левицата да издигне за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова, информира за вестника Трифон Панчев, кмет на Дряново и член на НС.

Председателят на предизборния щаб Георги Свиленски представи отчет за преминалите парламентарни избори, в който бяха отчетени допуснатите пропуски и грешки в периода на предизборната кампания, добрите идеи, които сме имали и постигнатите резултати – добри или лоши – обясни Трифон Панчев. - И разбира се, какви мерки и промени трябва да се търсят, за да може впоследствие, ако има предсрочни избори, да постигнем по-добър резултат.

 

В своя политически доклад председателят на партията Корнелия Нинова очерта предстоящите задачи пред БСП. Знае се, че решенията на Конгреса са никога да не управляваме заедно с ГЕРБ. Освен това беше объсдено какво ще бъде поведението на левицата в Парламента в случай, че се предложи мандат на „Има такъв народ“ или се достигне до третия мандат, който евентуално бъде връчен на нас. Решението на НС на БСП е в случай, че бъде даден мандат на „Има такъв народ“ да ги подкрепим, разбира се, като поставим определени условия.

Първото условие, което поставяме, са твърди и последователни действия по отношение укрепването на здравната система, свързани с овладяване на ковид-пандемията и прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици. Тоест, планът, който има държавата за действие в условията на пандемия, да бъде приведен в действие, тъй като всички знаем, че НОЩ беше разпуснат – уточни Трифон Панчев.

 

Втората опорна точка е свързана с борбата с корупцията, с укрепването на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма в нашата държава.

 

Третото е свързано с обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета на страната, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата на управление на оперативните програми. Освен това е важно да се знае докъде е стигнала реализацията на големите инвестиционни проекти, които са стартирали в инфраструктурата, енергетиката и отбраната. Още миналата седмица ние входирахме искане за мораториум, свързан с това какво подписва МС, което много странно защо, беше отхвърлено. Тази седмица, доколкото разбирам, отново ще го внасяме.

 

Четвъртото нещо, което сме заложили, е свързано с прозрачността на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и най-вече да представим преработен Национален план за възстановяване и устойчивост. Това, което Томислав Дончев всъщност кри досега, и с голяма неохота вкара в парламента – уточни г-н Панчев. - Идеята е да бъде то преработено по начин, по който тези пари, които влязат в икономиката да помогнат на максимално широк кръг от хора, а не само на постоянните им потребители, защото всички знаем как става това.

 

Петият пункт е свързан с изменение в изборното законодателство, за да може да се осигури нормален процес за следващите избори и да не се допуска до такава висока степен влиянието на корпоративния и купуван вот. Точно в тази посока е и нашият последен ангажимент, който ние поставяме като изискване.

 

Извън тези пет пункта, отделно сме заявили, че, ако бъдат предлагани политики, които са в разрез с нашата програма, с нашата идеология по никакъв начин няма как да срещнат подкрепа от нас.

Оттам нататък, в случай, че не бъде съставено правителство от втория мандатоносител и се отиде към даване на мандат на третия мандатоносител, което към момента изглежда логично и вероятно, тогава в спешен порядък ще бъде свикан Националният съвет, за да решим какво ще правим. Към момента има мнения и в двете посоки – подчерта Трифон Панчев. – Първото е да върнем веднага мандат, а второто да се опитаме да съставим някаква конструкция в случай, че можем да намерим необходимата подкрепа от 121 гласа, за да прокараме определени политики и реформи, които са най-спешни. И след това да вървим към предсрочни избори, примерно наесен - различни варианти, които се разглеждат.

Имаше още една точка, която беше свързана с отчитането на миналогодишния бюджет. Допълнително в дневния ред разглеждахме и изграждането на Инициативен комитет във връзка с отбелязването на 130 години от създаването на партията.

По време на заседанието на НС имаше много и различни мнения по всички разглеждани въпроси – обясни Трифон Панчев. - Направи ми впечатление, че негативните по-крайни мнения не бяха много, макар ниският изборен резултат от парламентарния вот да пораждаха такава възможност.

Целта е да видим какво ще бъде направено при първото даване на мандат, както и при второто, защото процесите са много динамични. Взаимоотношенията между партиите се променят постоянно. Давам пример с предложението на демократите от петък – да бъде издаден закон за лустрацията до пето коляно. Това звучи някак зловещо след 30 години демокрация. Считам, че и ЕС няма да приеме подобно развитие на законодателството в България, да не говорим, че с подобен закон ще бъдат засегнати основни човешки права и ще са в нарушение на редица закони, които страната ни е ратифицирала. Със същият успех някой утре би могъл да предложи да излезем от ЕС и от НАТО, което е безумие.

И смятам, че в зависимост от развитието на ситуацията в Народното събрание по връчването на мандатите, през следващите седмици е възможно по-често да бъдат свиквани заседания на НС на БСП“ – заключи Трифон Панчев.

„Искаме гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот“, съобщи подробности за взетите решения на заседанието на Националния съвет на партията председателят на БСП Корнелия Нинова.

 

Лидерът на българските социалисти подчерта, че ако партията, която предлага правителство или излъчен от нея кабинет, смята да осъществява действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на Парламентарната група на "БСП за България".

 

Нинова заяви още, че Националният съвет е решил, ако се стигне до проучвателен трети мандат за съставяне на правителство, който да бъде връчен на БСП, Националният съвет, заедно с Парламентарната група, в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни