Татуировката е символ на това, в което вярват хората

Топ новина! Za-Iva-tatuirovkata-e-izraz-na-individualnost,-svoboda-i-moda
За Ива татуировката е израз на индивидуалност, свобода и мода
Ивелина Петрова е родена в Габрово през 1980 г. От първи до шести клас учи в Четвърто основно училище „Христо Ботев“.

 Средното си образование завършва в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. С науките продължава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където се дипломира с Английска и Българска филология. Известно време работи в Атина като детегледачка, а после се завръща в България и открива магазин. После се отдава на майчинството и трите си деца. Доскоро. Днес има студио в Габрово за изработване на татуировки. За смисъла на рисунките върху кожата, историята им и различните моди разговаряме с нея в ателието й.

- Г-жо Петрова, хората рисуват по кожата си от векове. Капитан Джеймс Кук допринася много за тази мода в Европа. Връщайки се от плаване през 1769 г., донесъл от Таити думата tattoo, но и „Великия Омай“, изцяло татуиран полинезиец… Що за удоволствие е това? Или е нещо друго?
- Да, татуирането е удоволствие. Ако не беше така, нямаше да го правим. Лично виждане е.
- Преди да стане световна мода, се татуираха определени слоеве на обществото – моряци, затворници. Виждахме русалки, слънца, палми, голи жени само по някои слоеве на обществото. Не бележат ли татуировките човека?
- Татуировката е израз на индивидуалност, независимо от кой слой на обществото си. Не смятам, че „бележат“, тъй като всеки сам решава какво иска да има на тялото си. Никога не съм приемала типа татус като нещо, което разделя класите. Просто всеки си прави това, което харесва. Други пък откровено не ги харесват и не разбират това изкуство.
- Какъв е смисълът и философията на това изкуство?
- Татуировките са възникнали преди малко повече от 1200 години. Както всички изкуства, татуирането и татуировките също минават през периоди на възход и падение през годините, но традицията се е запазила и до днес. Татуирането е било широко разпространено в много култури. При древните то е било свързано с определен статут или принадлежност към племе или култура. Татуирането тогава е важна част от племенните ритуали на съзряването. Отразявало е родствени връзки или пък ранга на война. Татуировката е отразявала дори и религиозната отдаденост на вярващите.
В днешно време най-популярен такъв пример са кръстовете, ангелите, гълъби и портрети на светци. Има татуси от любов и такива, които се правят в памет на изгубен любим човек. Други служат като амулети. Има и за наказание, били са маркирани роби или престъпници. Татуировките са присъствали винаги в живота на хората. Напоследък все повече хора от най-различни възрасти се татуират.
- В Китай татуирали робите, за да бъдат разпознавани при бягство... Не е ли татуировката символ на робството?
- Да, китайците са татуирали робите. В религиозни общества са татуирали вярващите.
В Япония са татуирали престъпниците. В Тайланд - войните, като дори са смятали, че правилната татуировка, направена от най-добрия майстор, може да спира стрелите. Татуировката е символ на това, в което вярват хората.
- Казват, че в различните култури татуировката е ритуал за предпазване от зло. Защитава от болести. Също е израз за принадлежност към дадена социална група. Гаранция за преминаване в отвъдното, спомен и т. н. Какво е татуировката за нашата култура днес?
- Тя е емоция, свобода, себеизразяване, мода. Дори и днес почти всяко едно от изброените вярвания е актуално. Идват хора с най-различни идеи как да изразят на тялото си това, което мислят или изпитват, или им липсва. Други просто харесват изкуството на татуирането и как татуировката стои на тялото им. Някои мъже смятат, че татуировката ги прави по-мъжествени. Жените – по-женствени или съблазнителни. Заявяват голяма мъка или любов. За щастие, живеем във време, в което всеки е свободен да избере как да изглежда. Мисля, че предразсъдъците по тази тема са почти изчезнали.
- Какво е модерно днес да се рисува по кожата? Знам, че чрез татуировката се прикриват рождени петна, изобразяват се детски рисунки, кардиограми на любими хора или последния пулс на близък човек. Какво още?
- Сега са модерни реалистичните татуировки, портрети, рози и часовници. Изписване на дати или кратки текстове. Най-важното обаче е да са устойчиви във времето. Да запазят формата и цветовете си максимално дълго време. Да, татуировката може да скрие белег, било то по рождение, след претърпяна медицинска намеса или инцидент. Много жени крият белезите си от секцио или пък си измислят забавни дизайни. Например покрай белега си правят ципче като на дреха. Различни хора с различни идеи. Татуират се устни, вежди и дори очите.
- Кои части на тялото най-често се татуират?
- Най-често се правят на ръцете, прасците на краката или на гърба. Но колкото хора, толкова и идеи...
- Римският император Константин забранил татуирането на лицето, тъй като човекът е създаден по образ на Бога, а да оскверняваш лицето си, е позор. Днес често виждам в по-големите български градове хора с татуирани сълзи под очите. Как ще го коментирате?
- Тази мода произлиза от затвора. И не само сълзи. Татуират се имена, определени думи или дизайни. Както казах вече, различни хора, различни виждания. Това също е мода и все повече хора го правят.
- Как приемате да се изобразяват Левски и Ботев върху кожата?
- Личен патриотичен избор. Лично аз не бих си татуирала нечий портрет, но щом някой смята, че по този начин иска да заяви своите убеждения, то е свободен да го направи.
- Няма ли опасност да се инфектира кожата? Или да се разболееш от хепатит, СПИН и други болести?
- Такава опасност има, ако не се спазват необходимите хигиенни правила. Всяко студио за татуировки спазва точно определени правила. За всеки клиент се ползват нови игли. Държачите, които са за многократна употреба, се стерилизират в стерилизатор, какъвто използват зъболекарите. Дезинфектантите са медицински. Всичко останало, до което се докосва клиентът, се опакова с материали за еднократна употреба и след него се изхвърлят и дезинфекцират всички повърхности.
- Мастилата не са ли отровни?
- Има такива, но са забранени на легалния пазар. Студията работят с лицензирани и одобрени от съответните власти мастила.
- Ако в един момент човек реши, че не иска татуировка, как се маха тя?
- Премахват се с лазер. Необходими са по няколко процедури. Търпение и време.
- А при диета и отслабване на тялото не се ли деформира татуировката? Какво се прави в тези случаи?
- Не, няма промяна, освен ако не става дума за драстични промени в теглото.
- Вие имате ли татуировки?
- Да, имам. Някои са правени доста отдавна, когато всъщност се срещнах с моя учител, с който работим заедно в студиото ми. Приятели сме от 14 години. Отидох да живея в чужбина. Там видях за първи път как изглежда тату студио. Атмосферата, машинките, как се правят дизайни, щампи. Всичките книги и каталози как се „дупчи“. Колко е важно да посрещнеш клиента и да го предразположиш. Още тогава се „запалих“, но доста години по-късно започнах да се уча. Първо беше мечта, но вече е реалност. Сега продължавам да прибавям нови и нови татуси. Веднъж започнеш ли, искаш все повече.
- Имате три деца. Ако след време пожелаят да се татуират, ще кажете ли „да“?
- Разбира се. Всеки има право на избор.
- Коя е Ива извън работата си?
- Ива извън студиото е майка на три деца. Доскоро бях ангажирана изцяло с грижи за тях и дома. Винаги бързам за някъде и времето никога не ми стига. Но мисля, че не е нещо изненадващо.
- Това не е ли странна работа за жени?
- В съвременния живот всеки може да работи това, което му харесва. Има все повече жени татуисти. Не мисля, че полът има значение за тази професия. По-скоро има значение за клиентите. Някои жени се притесняват да се татуират при мъже.
- Кое друго изкуство Ви привлича? Защо?
- Рисуването, защото е важно за татуирането, за създаване на дизайните. Въпреки че рисуването на кожа и на лист се различава.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

Към началото

Следвай ни