„Съкровища от миналото“, подредена в ДГ “Ран Босилек“

Ekspozitsiiata-ot-matеriali-е-izlozhеna-ot-28-noеmvri-2022-g
Експозицията от материали е изложена от 28 ноември 2022 г
Любопитна изложба „Съкровища от миналото“ е подредена в ДГ „Ран Босилек“, която показва уюта, бита и традициите на българския дом от миналия век.

В магични багри се открива богатството на българската душевност, красотата на ръкоделието, уюта и бита на българския дом от миналото - традициите, съхранени и предавани от поколение на поколение.

Това е една от дейностите по проект „По пътя на вълната и млякото“ от НП „Хубаво е в детската градина“. Целта е насърчаване и стимулиране в ранна детска възраст на познаване, почитане, възпитание и обич към българските традиции, обичаи и фолклор, децата да се докоснат до предмети от миналото на българите. Да знаят и познават живота и ежедневието на нашите предци, да видят какво е било преди, когато техните баби и дядовци са били млади и животът не е бил толкова лек и се е налагало да си правят всичко сами. Изложбата представя 120 предмета, дълго пазени в старите скринове, съкровища на народния бит. Могат да се видят материали и дрехи, изработени от сръчните ръце на нашите баби, старовременски шевици и плетива от вълна, тъкано платно, колекция от терлици от различни фолклорни области, престилки, кърпи, покривки, възглавници, хурка и вретено, косичник, китеник, цедилка, чакрък и чепкало за вълна и др., всичко изработено ръчно.

Благодарност и адмирации за предоставените материали, за проявеното усърдие и участие, за добрия пример на всички 45 семейства, които се включиха в изложбата.

Експозицията от материали е изложена от 28 ноември 2022 г. в коридорите на детската градина и ще остане там до края на седмицата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни