Родители желаят "Васил Левски" да се преобразува в основно

Топ новина! Diskusiyata-v-Obschinski-s-vet-–-Gabrovo-na-26-yanuari
Дискусията в Общински съвет – Габрово на 26 януари
Шест години след закриване на основното училище „Цанко Дюстабанов" започна нова обществена дискусия

В петък в Ритуалната зала на Община Габрово се състоя обществена дискусия по повод Заявление на родители на настоящи и бъдещи ученици в начално училище „Васил Левски“ да се обсъди преобразуването на училището от начално в основно от учебната 2024/2025 година.
Към Заявлението е приложена подписка с изразено от 125 граждани желание децата от региона да учат там до седми клас – в основно ремонтираната общинска сграда на закритото ОУ "Цанко Дюстабанов".
Предисторията е следната. Училището на Колелото е открито като основно и 70 години съществува като такова под името "Цанко Дюстабанов". Освен своите ученици от първи до четвърти клас е поемало деца от несъществуващите вече начални училища „Пенчо Ралчев” и „Петър Падалски” и от Първа прогимназия „Радион Умников".     
Преди 6 години ОУ „Цанко Дюстабанов“ беше закрито след решение на Общински съвет – Габрово с основни мотиви: съсредоточаване на деца от малцинствата (от 74 деца на 10 от тях българският език е майчин), тоест допусната е сегрегация, която води и до много ниски резултати; намаляване на учениците и увеличаване на броя на маломерните паралелки.
Родители от района бяха против закриването и настояваха то да бъде запазено. Днес, след шест години, пак родители настояват отново да има основно училище. Аргументират се с възможностите и предимствата на базата, с иновативния подход на преподаване и с предимствата, които трасформирането ще даде на самите ученици.
Базата безспорно е прекрасна. На училищната сграда беше извършен основен ремонт, финансиран с европейски средства, и тя продължи да се ползва за образователни дейности. От есента на учебната 2018/2019 г. в обновената сграда се премести единственото начално училище в Габрово „Васил Левски“. На третия етаж сега е настанен Центърът за специална образователна подкрепа. Свободни стаи са отдадени под наем на училища „Европа“, академия „Атлантида“ и танцов състав. Салонът се ползва и от спортни клубове. 
Законът за предучилищното и училищното образование позволява преобразуването на начално училище в основно. Процедурата е следната: Общинският съвет взема решение, Кметът прави мотивирано предложение до МОН, а заповедта за преобразуването се издава от министъра на образованието. Регионално управление на образованието не може да реши преобразуването, защото законът не дава на РУО такава функция. От РУО се изисква „анализ и становище”, а не „съгласие”. Самото становище няма да спре решението на Общинския съвет. Преструктурирането на училищната мрежа е задача преди всичко на местната власт, а не на МОН. 
Отново тежкото решение ще вземе Общинският съвет. През 2018 година училището беше закрито с 21 гласа на управляващото мнозинство, опозицията беше против.
Най-важното, което се разбра от дискусията в петък, е, че председателят на Общински съвет в Габрово Климент Кунев даде категорична заявка, че няма да допусне казусът да се решава с противопоставяне. Според неговите думи всички чути аргументи – за преобразуване на "Васил Левски" в основно училище и против трансформацията, тоест да остане само начално – звучат убедително. Кунев беше заместник-кмет на Габрово, когато се закри основното училище, така че е много добре запознат. Поведението му на дискусията показа, че ще е гарант за справедливо и аргументирано решение, без напрежение и политизиране. Което означава, че не може да стане бързо.
Следващата стъпка, съобщи Кунев, ще бъде анкета сред всички родители в квартала.

Училището, което е съвременно, модерно и иновативно като база и преподаване според документа, внесен от родителите в Общински съвет, Общината, РУО. Това като че ли е първата хвалебствена гражданска подписка, която не е "срещу", а "за". 125 човека харесват постигнатото в образованието! 


По време на дискусията в петък Община Габрово води протокол на всички изказвания и изложени аргументи – на родители с различни мнения; на ръководството на НУ "Васил Левски"; на представителите на държавата (РУО); на Община Габрово (Дирекция „Образование и социални дейности”); на всички директори на основни училища (само "Ран Босилек" не участва); на директорите на средните училища "Отец Паисий" и "Райчо Каролев". Тоест на почти всички, които са в общинската училищна мрежа и са като скачени съдове – отразяват при всяка промяна (и като позитиви и като негативи). Ако началната степен остане във "Васил Левски" до 7 клас, при някои училища ще се появят маломерни паралелки.
В дискусията не се чу мнението само на детската ясла и детската градина в квартала, който имат дългогодишни наблюдения каква е демографската тенденция и познават нагласите на родителите.
Безспорно добрата и обединяваща страна в казуса е следната: всички са "за", че общинските училища се осъвремениха, но се задълбочава демографският проблем. Естествено е родителите да искат децата им да останат до 7 клас в прекрасната обновена база на Колелото, а не да кандидатстват за прием на децата в по-отдалечените от района им: СУ „Райчо Каролев“, ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Които училища също имат отлична база и иновативни методи на преподаване – и в тази оценка всички бяха единодушни.

*  *  *

Точно аналогичен случай за преобразяване на училище от начално в основно в Габровска област няма, но при съседите отвъд Балкана същият казус с начално училище „Кольо Ганчев“ в Стара Загора протече с анализ на училищната мрежа, отчитане интересите на родители, при пълна прозрачност и без социално напрежение. 
   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни