"Зограф" на полуфинал след втора победа над "Локомотив"

Топ новина! Valeri-Peikov-napravi-dob-r-mach
Валери Пейков направи добър мач
Още през първия си сезон в мъжкия баскетбол "Зоаграф" се класира за полуфиналите в ББЛ "Б група Център"

Тревненският "Зограф" се класира за полуфиналите на ББЛ "Б група Център", след като в неделя в габровската зала "Орловец" надделя и във втория сблъсък срещу горнооряховския "Локомотив" - този път с 54:47, в първия мач - 65:58. 
Двата тима се изправиха един срещу друг като шест и трети в класирането от редовния сезон, но в тази фаза на шампионата воденият от Антонио Станков тревненски тим, съставен изцяло от възпитаници на габровския "Чардафон", показа по-добра мобилизация.        Решителният сблъсък в зала "Орловец" в неделя бе наблюдаван на живо от президента на "Зограф" Добринка Манева, която е сред авторите на идеята за обединение усилията на габровския и тревненски клубове за развитие на баскетбола в региона. В резултат на договор, подписан миналия май, градът на зографите след около 40-годишно прекъсване се сдоби с мъжки отбор, който още през първия сезон е на път да стигне до медал в първенството.  Битката срещу "Локомотив" бе наблюдавана и от една от тревненските легенди - Николай Маринов, който в последните години е треньор на подрастващите.
Решителната крачка в тази посока бе направена в последния ден на април. Срещу себе си тревненци имаха много опитен и мотивиран съперник. Най-опасен сред гостите бе друг "габровец" - възпитаникът на Антонио Станков Христо Саркизов, който до миналата година, въпреки че е от Горна Оряховица, пътуваше всеки ден за тренировки, за да е част от "Чардафон". 


В неделя Ицо наниза на бившите си съотборници 21 точки и стана най-резултатния играч в мача, за щастие, това не бе достатъчно за пълен обрат.
Срещата се игра кош за кош, но "Зограф" контролираше развоя й от първата секунда. Поведе още в 27-та след кош на героя от първата среща Стефан Иванов -Джордъна. Вицешампионът на България с юношите на "Чардафон" от сезон 2013-2014 г. през по-голямата част от сезона успешно се справяше с ролята на треньор, в решителните плейофи обаче реши да обуе кецовете. 
В "Орловец" Джордъна беше на път да повтори впечатляващия си дабъл-дабъл от първата среща - 18 точки, 17 борби преди седмица, в неделя - 15/16. "Зограф" този път не бе така впечатляваш в битката под кошовете - 44:54 борби, а в следствие на това и в т. нар. точки "втори шанс" - 2:10, но превъзхождаше по всички останали компоненти.

    22:18 от точки в подкошието, 16:0 от бързи контраатаки, 23.1:17.4 процента успеваемост от зоната за три точки. Очевидно психологическото напрежение се отрази и на двата отбора, които бяха на средношколско ниво от наказателната линия - "Зограф" реализира 19 от 33 фаула, или 57.6%, съперникът им - 11 от 21 - 52.4%.
    Тревненският тим води в продължение на 39:33 минути, на моменти дръпваше на съперника си с разлика до 12 точки, която обаче и се топеше опасно. Затова Антонио Станков не даде еднакъв шанс на всички за изява - Стефан Иванов, Цветомир Минев, Димитър Андреев, Валери Пейков записаха над 30 минути на терена. Николай Василев и Крум Ахилей също имаха осезаемо присъствие, което се отрази и в точков актив.  Секунди преди края изоставането на "Локомотив" изглеждаше преодолимо - 47:51, но кош от фаул на Стефан Иванов и бърза контраатака, завършена с поднос от Димитър Андреев сложи точка на спора.
    "Това е голям успех за "Зограф" - още в първия сезон да се класират за полуфинал - сподели след срещата старши треньорът Антонио Станков, който пристигна директно за мача от Русе, където водеше кадетите на "Чардафон", играещи решителни срещи за класиране от първо до пето място в Дивизия "Изток".  - Решаващ фактор се оказа контраатаката, където съотношението е 16:0 в наша полза. Момчетата бяха концентрирани достатъчно, за да спечелим и втория мач. Преди началото на плейофите им казах, че няма как да ни победят, ако сме  всички и изпълняват указанията ми по време на срещите.  Следващият съперник ще е по-сериозен - великотърновският "Ударникъ", който се класира директно за полуфиналите, заради добрите си резултати в редовния сезон. Условието е същото - да сме всички и концентрирани, и ще сме на финал."
    Въпреки че в редовния сезон "Ударникъ" е втори, "Зограф" - шести, тревненци са с положителен баланс срещу този съперник - една загуба (66:77) и две победи - 53:49 и 69:62.

Зограф

"Зограф" срещу "Локомотив":  Крум Ахилей (коеф. за ефективност 8, борби 2, асистенции 0, точки 5, номер 1),  Николай Василев (10, 2, 0, 5, №2),  Валери Пейков (1, 4, 0, 6, №3),  Стефан Иванов (23, 16, 2, 15, №5),  Теодор Върбанов (4, 2, 0, 2, №6),  Николай Николов (-1, 1, 0, 0, №7),  Цветослав Митев (-1, 1, 0, 0, №12),  Димитър Андреев (12, 11, 0, 7, №13),  Калоян Благоев (0, 0, 0, 0, №17),  Цветомир Минев (17, 3, 3, 14, №18).

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото