Президентът: "Българите масово ще отидат да работят там, където социално-икономическата криза е преодоляна след пандемията"

Топ новина! Rumen-Radev-i-kmet-t-na-Tryavna-Silviya-Kr-steva
Румен Радев и кметът на Трявна Силвия Кръстева

Преди Великденските празници президентът Румен Радев посети тревненската оръжейна фирма "ЕМКО". Срещна се и с кмета на общината Силвия Кръстева, отдели и време за интервю със "100 вести".

- Г-н Радев, как се чувствате Вие като президент в „проклето“ време, китайците имат едно проклятие - „Да живееш в интересно време“?

- Чувствам се като всеки българин. И всички в това време трябва да търсим не само проблемите, не само предизвикателствата, но да търсим възможностите. Защото съм убеден, че тази криза ние заедно ще я преодолеем. И важното е да излезем от нея по-силни, по-единни, по-мобилизирани, с преосмислени ценности и приоритети. И да осъзнаем най-сетне, че можем да продължаваме да градим държавата си като модерна европейска държава само ако бъдем единни. И ако животът и здравето наистина са ценност.

- Какъв ще бъде Вашият прочит на данните, които оповести Националният статистически институт, свързани с демографските процеси, както и с факта, че най-обезлюдяващата община е Габровската?

- Демографията е най-острият проблем за страната. Независимо от тази криза, демографията пак си остава най-острият проблем, с който ние тепърва ще се сблъскваме много сериозно. И затова аз настоявам, че тези социално-икономически мерки трябваше да бъдат взети веднага, в самото начало на кризата, както ги взеха останалите държави. Защо? Защото това наше изоставане може да има много негативен ефект върху икономиката, върху социалните условия в България. Ако другите държави, които по-рано взеха мерки, започнат да се възстановяват по-бързо икономически, а ние се забавяме, какво ще стане?

Те ще „дръпнат“ напред, ще изсмучат все повече работници от Източна Европа, включително и от България. Това означава нашите демографски проблеми да се задълбочат. Българите да отидат масово да работят там, където вече кризата е преодоляна – социално-икономическата. Затова продължавам да настоявам за тези социално-икономически мерки.

- Тоест Вие имате опасения, че съществува реална опасност от превръщането на България в територия?

- Опасността от повишаване темповете на обезлюдяване е реална, ако не вземем навременни мерки така, че да стабилизираме икономиката и хората да усетят реална подкрепа от българската държава. Те трябва да имат доверие в държавата, която точно в труден момент да им помага. Благодаря Ви!

- Благодаря Ви и аз, г-н Президент!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото