Почина автомобилният състезател Николай Казаков

Топ новина! Nikolay_Kazakov.jpg
Nikolay_Kazakov.jpg
Опелото ще се извърши на 23 октомври, неделя, от 13:00 часа на Габровските гробища

На 20 октомври 2022 г. ни напусна Николай Казаков – автомобилен състезател, деец на автомобилния спорт в България, общественик, Почетен гражданин на Габрово, дарител на Държавен архив – Габрово

Николай Стефанов Казаков е роден на 17 декември 1927 г. в Габрово. Образованието получава в родния си град. Учи в Априловската гимназия в периода 1952 г. – 1955 г. като паралелно с образованието си работи и като военен. Постъпва в армията през 1947 г. като летец парашутист. През 1957 г. е командирован в София от Доброволна организация за съдействие на отбраната – ДОСО, относно идеята за учредяване на български автомобилен и туринг клуб и става не само негов учредител, но и член на управителния съвет.

Първото състезание на Николай Казаков, в което той взема участие е по мотоциклетизъм през 1947 г. още докато е в казармата. Четири поредни години се състезава в мотокрос „Шипка“, като се включва и в пистови надпревари в Плевен. През 1961 г. за първи път взема участие в автомобилна надпревара в родното Габрово.

През 1969 г. става организатор на Планинско изкачване „Узана“, което за първи път се провежда по пътя за Шипка и остава като такъв до 2014 г. През същата година са и първите му международни автомобилни участия в Турция и Югославия (дн. не съществува), където съответно заемат със Стефан Пенков трето и второ място. Заедно те участват в редица надпревари: „Варненско рали“; рали „Златни пясъци, рали „Акрополис“ и др. Николай Казаков се състезава и с Илия Чубриков – друг габровски състезател. Двамата се състезават в Румъния, Югославия и Чехия с Рено 5 – турбо през 1984 - 1985 г. От 1973 г. до пенсионирането си през декември 1987 г. е директор на спортната школа по автомобилен спорт и картинг. През активната си спортна кариера Николай Казаков се изявява предимно като навигатор, но в общността е по – известен като съдия. Удостоен е със званието заслужил майстор на спорта през 1987 г., заслужил деятел на СБА и БФАС, както и на безброй други отличия и награди. Носител е и на два ордена – „Орден на труда“ и орден „Боева заслуга“. С решение от Протокол № 111 на Общинския съвет на 5 май 2011 г. е обявен за Почетен гражданин на Габрово.

Николай Казаков дарява документите си на Държавен архив – Габрово през 2016 г., те са обработени във фонд на негово име.

Екипът на Държавен архив – Габрово изказва своите съболезнования на семейството и близките на г-н Николай Казаков.

Поклон пред паметта му!

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото