Паметта и традициите събраха Националната Априловска гимназия и столично училище в творческа лагер-школа

NAG_lager-shkola_Botevgrad_2022.jpg
NAG_lager-shkola_Botevgrad_2022.jpg
Изнесеното обучение е по Националната програма „Иновации в действие“

Възпитаници на Националната Априловска гимназия – 36 момичета и момчета от осми, девети и единадесети клас (хуманитарен профил – Български език и литература), участваха в изнесено обучение „Памет, традиции, обичаи“. Обучението се проведе в средата на ноември в Софийска област – Скравена, Врачеш, Ботевград, Правец и Къкрина.
В „Памет, традиции, обичаи“ се включиха и 137 ученици от столичното 125 училище „Боян Пенев“.
Идеята за изнесеното обучение е на двете училища, които работят по Националната програма „Иновации в действие“ от 2018 година. 125-то училище е иновативно, а Националната Априловска гимназия е партньор. Ръководители на габровската група са преподавателите по български език и литература в НАГ Владилена Катевска и Стефка Костадинова.
Избрани на доброволен принцип, учениците работиха над задачи, които развиват творческо мислене и умения за работа в екип.

Разделени в 13 отбора, които носят имената на 13 празника – Герман, Боенец, Горещници, Лазаровден, Цветница, Нестинарство, Васильовден, Илинден, Трифон Зарезан, Богоявление, Игнажден, Никулден и Еньовден, учениците показаха, че познават българските традиции, могат да ги пресъздават и имат желание да ги обогатяват.
Връзката с паметта на поколенията и приемствеността беше специален акцент на тематичната вечер „От раклата на баба“. Децата показаха накити, предмети и дрехи, които се предават в семейството по наследство, и разказаха тяхната история.
По време на тридневното обучение учениците имаха и богата културна програма. По-малките посетиха село Скравена, където положиха цветя в паметника костница, съхранил тленните останки на десет от Ботевите четници. Разгледаха музейната експозиция, разположена в читалището на селото, и се запознаха с особеностите на тъкачеството като занаят.
В село Врачеш учениците от осми, девети, десети, единадесети и дванадесети клас посетиха известния бъчварски цех на потомствените майстори от фамилията Кацарски. Посещението също има връзка с темата за традициите и приемствеността, тъй като родовото производство е на век и половина. Кметът Марин Бончовски разказа на децата, че бъчварството е поминък на близо 150 фамилии и самият той е от такъв род.
Във Врачеш учениците влязоха в цеха на Тодор Дранчовски, който изработва църковни одежди, църковно обзавеждане, икони и иконостаси. Посетиха и девическия манастир „Свети четиридесет мъченици Севастийски“, където специално за тях бе извадена чудодейната икона на Света Богородица. Имаха и възможност да чуят думите на игуменката на манастира – майка Касияна, която ги впечатли не само с благостта, с която им говореше, но и със споделеното откровение за пътя на вярата и за духовната чистота, към която всеки би могъл да се стреми.
В Ботевград разгледаха Историческия музей. Някои изкачиха Часовниковата кула, която е построена от Вуно Марков през 1866 г. (три десетилетия по-късно от габровската), с височина 30 метра, което я определя като най-високата часовникова кула в България.
В Правец учениците от 125-то училище „Боян Пенев“ посетиха сградата, в която се съхраняват подаръците от различни държавни глави, които Тодор Живков – последният държавен ръководител от времето на социализма, е получавал през годините.
Възпитаниците на Априловото школо поеха по своя път към Балкана, като се поклониха пред паметта на Апостола – Васил Левски, посещавайки Къкринското ханче. Там имаха възможност не само да изслушат въздействащите думи на екскурзовода, но и минаха по стъпките на Левски в последните минути преди залавянето му.
Последният акцент в пътуването бе обвързан не само с паметта и традициите, но и с учебната програма по български език и литература, в която учениците от XI клас, чрез романа на Йордан Радичков „Ноев ковчег“, се срещат с необикновената, неразказана и радичковска история за залавянето на Апостола.
Така завърши и поредната лагер-школа между партньорските училища – иновативното 125 СУ „Боян Пенев“ – София и Национална Априловска гимназия, в поредния извън контекста на учебните часове урок по памет и краезнание, урок, в който учениците бяха и актьори, и търсачи на знание, и вдъхновители на нови идеи.
„Една от целите на лагер-школата е обмен на традиции между двете училища, на опит и знание, но творческите игри многократно надхвърлиха тази цел, защото в екипната работа имаше и много забавление, откривателство и приятелства – споделят преподавателите от Националната Априловска гимназия Владилена Катевска и Стефка Костадинова. – Отборите заедно решаваха казуси, предлагаха идеи, свързани с енергийните източници, със значимостта на писменото слово и лечебните растения, търсиха отговори на логически задачи, творчески завършваха приказка, рисуваха картина и всичко това под внимателния, но не назидателен, а вдъхновяващ поглед на учителите, които не само оценяваха изпълнението на задачите, но се радваха и забавляваха заедно с учениците.“



* * *
Информацията и снимките са на участници в лагер-школата от НАГ и техните ръководители.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото