Николай Григоров: „България има нужда от силна левица“

Водеща! Nikolai-Grigorov-e-ubeden,-che-Korneliya-Ninova-ne-mozhe-da-unischozhi-BSP,-no-i-vredi
Николай Григоров е убеден, че Корнелия Нинова не може да унищожи БСП, но й вреди
 Своята работа започна 45-тото Народно събрание, в което габровската левица изпрати само един депутат – автопилотът Крум Дончев, водач на листата на БСП в Габрово.

 Парламентарните избори вече са в историята, но тепърва левицата ще прави оценка за представянето си в тях, за допуснатите грешки и пропуснатите възможности.

Днес разговаряме с общинския съветник от левицата и бивш областен председател на БСП Николай Григоров за неговия прочит на изборните резултати и кои са, според него, допуснатите грешки от левицата, довели до ниския изборен резултат.


- Г-н Григоров, какъв е Вашият прочит на резултатите от останалите вече в историята парламентарни избори, които отредиха на левицата мястото на трета политическа сила?

- Изборните резултати вероятно са логични – силен протестен вот, който се концентрира в две вече парламентарни формации „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Не е изненада традиционно силното представяне на ГЕРБ, които общо взето запазват електората си в лицето на държавна и общинска администрации, на купения вот сред малцинствата най-вече. Това предварително беше ясно. Силно представяне имаха и десните партии, които най-после се обединиха . През последните месеци те успяха да напипат най-важните въпроси в обществото и да ги поставят на дневен ред. Традиционно ДПС запазва своето влияние. Но това, което най-много ме боли, е изключително слабото представяне на БСП на тези избори. То е логично и може би донякъде очаквано с оглед ситуацията в партията през последната година.

- Къде допусна грешка БСП и по-специално организацията на левицата в областта за този нисък изборен резултат?

- Разбира се, задълбочен анализ тепърва ще се прави. Лично аз съвсем накратко ще маркирам причините за това на национално ниво, което е свързано с поведението на БСП през последната година. Въпреки приказките, че сме били единствената опозиция, декларациите се разминаваха с действителността. Ние не успяхме да се възползваме от масовото недоволство срещу Бойко Борисов през миналата година, когато всички бяха по площадите, а ръководството на партията беше незнайно къде и не успя аргументирано да разкрие с всички средства престъпната схема, с която ГЕРБ управляват. Освен това ръководството, в лицето на Корнелия Нинова някакси с половин уста подкрепи протестите, като искаше оставката на правителството, но кой знае защо не искаше оставката на главния прокурор. А всъщност неговите действия бяха катализатора на протестите. Тогава ние така и не се определихме къде сме по отношение реформата в съдебната система, по отношение действията на прокуратурата. Въобще, по време на протестите нямаше никаква позиция отстрана на БСП – единствено някои депутати и знакови лица участваха в тях като граждани. За разлика от кресливите представители на други партии и движения, част от които вече са в парламентa.

Неясно защо не беше заявена категорична подкрепа за втори мандат на Президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, въпреки желанието на огромна част от партийните членове и високото доверие към тях в обществото.

Друга от причините е разделението в партията, което извърши Корнелия Нинова, след като беше избрана за председател на БСП. Отношението към всички, които тя смяташе за свои вътрешни опоненти, беше еднозначно. Бяха извършени определени действия, с които да се премахнат онези, които не са удобни на ръководството, независимо от техните възможности, влияние в обществото и т.н. Тя тръгна да търси врага с партиен билет и да се бори с него. Г-жа Нинова не само не консолидира партията, тя я раздели тотално на национално ниво. В Габрово ние го видяхме в пълна степен. И част от слабия резултат в областта, се дължи именно и на тези фактори.

Като част от разправата с местните кадри беше наложеният водач на листата – изключително непопулярна и непозната в областта фигура. Самият той за един месец не съумя да се ориентира в обстановката и да привлече определен вот, извън тясно партийният. Може би и част от нашите симпатизанти не излязоха да гласува именно по тази причина. Налагането не само в Габрово, но в частност и тук на такива външни хора, неприети от местните организации /Крум Дончев нямаше никаква номинация в нашата област, та се наложи постфактум да му се правят такива/ са сред причините за ниския резултат. Пак казвам, ние сме имали изключително достойни хора за водачи, познати на обществеността в страната, не само в нашата област. Но настроението на габровци, които искаха да гласуват за местни хора, беше ясно. И водачите на повечето листи – парламентарни и извънпарламентарни, с изключение на „Има такъв народ“ и на БСП, бяха на местни хора. Хора, които добре познават региона. Тук не обсъждам „Има такъв народ“, тъй като там се гласува само и само да има някаква промяна. Без хората да си дават сметка, че всъщност гласуват за лице, което дойде в Габрово един път по време на кампанията и надали след това ще посети града ни. Но така беше и през 2001 г., така беше и с Бойко Борисов – гласува се протестно. Всички останали сериозни партии заложиха на местни лица и постигнаха доста добър резултат – и ГЕРБ, и десните, и „Изправи се! Мутри вън!“, и ДПС, ако щете, и „Републиканци за България“. Водачите им на листи бяха добре познати хора.

Фактът, че хората тук не искат външни лица, спуснати от централите, които нямат никаква разпознаваемост в региона, пролича в преференциите, които получиха кандидатите. И те са ясни, не само в нашата листа. Но вторият в нашата листа – Кристина Сидорова, получи два пъти повече гласове, отколкото водачът. Което е и повод за сериозен размисъл защо водачът не може да „издърпа“ листата напред, а се налага някой друг да му изработи мандата.

Освен това политиката на разделение на левицата пролича и по отношение на коалиционната политика. Ние нямахме никакви сериозни съюзници – единствено някои маргинални партии, които нямат никакво влияние в обществото. И в нашата листа по незнайно какъв начин бяха наложени лица от гражданската квота и коалиционни партньори, които са абсолютно непопулярни. Това също има пряко отношение към изборния резултат.

Разделението пролича и по време на самата кампания, която беше изключително вяла и незапомняща се, в сравнение на кампаниите на нашите конкуренти. Тя не беше такава, каквато ние сме свикнали да правим – да стигнем до всички наши симпатизанти и да ги мотивираме да гласуват.

- В свое интервю пред „100 вести“ членът на ИБ на БСП и кмет на Дряново Трифон Панчев сочи като причина за ниския изборен вот: „Част от лошия резултат дойде и от наши грешки по време на кампанията от организационен характер, част от местните структури не успяха да се мобилизират достатъчно, тъй като бяха демотивирани от вътрешни битки и задкулистни игри. Мога да дам и конкретен пример с Габрово, където бившият областен председател на партията беше ангажиран да прави онлайн кампания на опонентите ни от ГЕРБ през сайта си, вместо да подпомогне кампанията на партията“. Как ще коментирате неговите думи?

- Това твърдение е меко казано несериозно, да не кажа – смешно. Като администратор на една от онлайн медиите добре познавам изборния кодекс и какви са условията за публикации в медиите. За да публикуваш политически материали по изборно време в една медия, трябва да имаш договор със съответната партия или коалиция. Въпреки моите опити да помогна с опита, който имам, от страна на областното ръководство и на водача на листата получих отказ да сключат договор с онлайн-медията за отразяване кампанията на БСП. Въпреки, че съм член на партията не мога да си разреша да публикувам материали за БСП по време на изборите, без да имам такъв договор. Бях го подготвил, но не знам по какви причини той не беше подписан. Единственият, който прояви интерес към предложението на медията, беше Кристина Сидорова, която наред с другите партии, които сключиха договор по надлежния ред, беше рекламирана на страниците на сайта. Отварям една скоба – преди години ГЕРБ свикаха нарочна пресконференция, на която коментираха, че този сайт е червен, че се финансира от БСП и т.н., а сега получавам същите обвинения от моята партия. А да се търси оправдание за собствените провали в някой друг, за мен е безсилие. По този начин доникъде няма да я докараме. И, ако на някой не му е ясно изборното законодателство, нека да седне и да го прочете, преди да хвърля обвинения. Така че, е смешно да се твърди, че чрез сайта съм работил за друга партия. Работил съм за БСП и съм помогнал като социалист в предизборната кампания с каквото мога. А законите в страната важат за всички и ако някой имаше желание да работи с електронната медия, която администрирам, нямаше да има никакви проблеми.

- Областната партийна организация в Благоевград е изпратила писмо да Изп. бюро на БСП и лично до Корнелия Нинова, с което поставят въпроса, че тя еднолично е определяла водачите на листите, както и състава им, без да се съобразява с предложенията на партийните организации по места или поне да ги съгласува с тях. И питат каква е тази еднолична власт, която тя налага в БСП и редно ли е това?

- Естествено, че не е редно. Една хубава идея за пряк избор на председател, респективно за в бъдеще за общински и други ръководства на партията, всъщност беше съсипана от Корнелия Нинова с властта, която получи като неин председател. И вместо да консолидира БСП, тя само употреби властта, която й беше дадена, и я използва единствено само да разедини партията, да се разправи с опонентите си и по време на изборите видяхме резултата. И вината за това състояние е преди всичко на Корнелия Нинова и на антуража й в лицето на Изп. бюро - всички от него подадоха оставка. Но оставката, която всички очакват е на Корнелия Нинова. А с ината, който тя проявява, само задълбочава проблемите, неразбирайки, че това й поведение е изключително вредно и за самата нея, и за цялата партия. И за да се оттласнем от това положение, в което сме, трябва да започнем с решителни радикални действия.

- Не считате ли, че след вътрешните избори за лидер на партията, Националното ръководство задълбочи разделенията и противопоставянията вътре в партията, с незачитане волята на местните структури? Освен това НС на БСП наложи и водачите на листите без диалог с местните партийни структури, без да се съобрази с мнението на членовете на партията, както и с настроенията не само на партийните членове и симпатизанти, но и на онези, които се колебаеха дали да отидат да гласуват и чиято подкрепа трябваше да бъде привлечена?

- Мога да посоча и други примери за отношението на ръководството към Габровската партийна организация, които показват пълното незачитане мнението на партийните членове. Няма да го направя сега, тъй като считам за редно първо да ги споделя на партиен форум, за да започнем на чисто. Но с това ръководство, с този подход на разделение БСП няма бъдеще. Ето защо моето мнение е, че е нужна оставка не само на Изпълнителното бюро, но и на Корнелия Нинова. За Националния съвет няма да коментирам, тъй като той приемаше онлайн едни безумни решения, утвърждаваше водачи на листи, които никой не познаваше и не искаше – не само в Габрово. Сега берем плодовете от тази недалновидна и вредна политика. Дори и в най-тежките периоди на БСП – след управлението на Жан Виденов, на Иван Костов партията съумя да запази единството си, на всяка цена трябва да направим това и сега.

- Пейо Делчев, който е член на дясна формация, написа във Фейсбук, че Иван Костов, колкото и да се стремеше да разбие БСП не успя, но Корнелия Нинова го направи и е на път да я унищожи, как ще коментирате неговото мнение?

- Корнелия Нинова няма да унищожи БСП, но може сериозно да й навреди, както и го прави. България има нужда от силна левица. Процесите в обществото се развиват изключително динамично. Ние се намираме в много тежка обстановка, породена от пандемията, която промени начина на мислене на хората, на цели поколения. Начина, по който сме работили, по който сме живели трябва да бъде коренно променен. Тепърва предстоят интересни събития, свързани с формирането на Парламент и Правителство и дали те ще са стабилни. Хората искаха промяна и може би не осъзнаваха каква точно трябва да бъде тя, но със сигурност знаеха, че не искат да продължава следването на този модел на корупция, на раздаване пари от джипките, на разделение на обществото, на ширещото се чувство за безнаказаност. Това със сигурност не го искат. Искат нормални неща – да са спокойни за бизнеса си, за работата си, за близките си, за здравето си и т. н. Как ще се постигне това вече е работа на тези, които поискаха и получиха доверието им. Ако те не знаят как да го постигнат ще бъде много жалко. Защото стари и опитни политически играчи могат да яхнат всички тези процеси и обществото да получи не това, което е очаквало, а същото, но облечено с нови дрехи.

- Изпълнителното бюро на БСП пое своята отговорност и подаде оставка анблок, различни партийни структури вече поискаха оставката на Корнелия Нинова, колко партийни организации трябва да поискат нейната оставка, за да бъде приета тя и по този начин днешният председател на партията да поеме и отговорността за изборната загуба?

- Има уставни изисквания за подобни ситуации. Но лично аз считам, че най-добре ще бъде самата Корнелия Нинова да го направи.

- А ако не го направи?

- Има ред, който трябва да се следва. Защото в този момент тя пречи на партията. В България сега уви, няма силна левица, а трябва БСП да бъде такава. И ако партията не го разбере и не се промени, за да стане силна, ще се появи друга лява партия, която ще ни измести. Затова казвам, че са нужни радикални действия. Оцелявали сме в много тежки моменти, трябват бързо да се действа, защото нямаме време.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2021-08-06 13:45:56

    Да, така е. Но и от силна десница - иначе какво ще е това криво тяло :) Но издънките на дървото не дават плодове с качеството му, а някакви сурогати. Помислете си вие кои сте, кои бяха тези преди вас, а оне преди тях и т.н. Намерете себе си, за да ви намерят и хората! Не се лигавете и не изпозлвайте с чужда пита помен да правите. Покажете сосбтвеното си производство!

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни