Никола Панчев от Габрово със злато по корабомоделизъм

S-stezanie-za-radoupravlyaemi-yahti-na-Buna-2-v-zaliva-blizost-do-nos-CHirakman
Състезание за радоуправляеми яхти на Буна 2 в залива близост до нос Чиракман
Завърши 71-то Държавно първенство за настолни корабни модели класи „С“ и ІV кръг от Държавното първенство за радиоуправляеми яхти – Класи „F5“ в Каварна.

Престижното спортно събитие се проведе за 23-ти пореден път в морския град и е организирано от Българската федерация по корабомоделен спорт, община Каварна и СК „Вимпел“ – Каварна.
Експонатите на настолни корабни модели намериха прием отново в голямата зала на ХГ „Христо Градечлиев“. Там бяха представени 17 състезатели от 24 спортни клуба от Каварна, Габрово, Варна, Харманли, Пазарджик, Русе.
Паралелно с настолни корабни модели се проведе и състезание за радоуправляеми яхти на Буна 2 в залива близост до нос Чиракман. Това е единственото в България състезание, което се провежда в солените води на морето. Надя Липчева – главен съдия и Детелин Пенчев – съдия, проследиха състезанието в Държавното първенство за радиоуправляеми яхти класове F5 – ІV кръг, с участието на четири клуба от страната: „Спортен модел клуб“ – Варна, Модел клуб – Габрово, „Модел яхт клуб“ Пазарджик и клуб „Иван Маринов“ – Русе. Съдиите определиха и носителите на медали за юноши за Клас F5E: златен за Никола Панчев – Габрово, Илия Иванов – сребърен – Пазарджик, Николай Ябанджиев – бронзов, Варна. В същият клас при мъжете начело застана Живко Липчев от Варна – златен медал, Петко Граматиков – Русе – сребърен и бронзов за Станислав Стоев, Габрово. В клас F5M Петко Граматиков от Русе се закичи със златен медал, следван от Никола Николов – Варна, сребърен и бронзов за Живко Липчев. При Клас F5 – 10 класацията води Петко Граматиков от Варна, златен медал, сребърен за Живко Липчев от Варна и бронзов за Никола Николов от Варна. Бяха представени 16 радиоуправляеми яхти от девет състезатели.
Клуб „Вимпел“ няма представители в първенството за радиоуправляеми яхти. Съдийската бригада по Корабомоделен спорт – Секция „С“ бе в състав: Николай Узунов – главен съдия и съдии Йордан Яйманов и Неделчо Стоянов, както и съдии от клас „С2“ Илия Ковачев и Атанас Атанасов.
Керанка ДалакманскаПри крайното класиране за настолни корабни модели от клас С1 до клас С8, състезателите от СК „Вимпел“ – Каварна се поздравиха със златни медали Деян Димитров, Николай Узунов, Владимир Евстатиевич, Атанас Атанасов, Стоян Станев (2), Иво Чернев (4), Пламен Генов. Сребърни медали получиха от същия клуб Бойко Милев, Николай Узунов (2), Асен Арсенова – достойно представяне на домакините.
Медалите и грамотите на отличилите се в състезанието връчиха известният мореплавател д-р Васил Куртев от Каварна и Стефка Габровска – учител в ОУ „Йордан Йовков“, Каварна. Тя е ръководител на проект „Аз и морето“ и участва в съпътстващата програма на първенството с табло по темата изработено от нейните възпитаници. Интерес предизвика и другата изложба на най-дългогодишния пазач на фара в Шабла – Наньо Димитров, който представя Фара Шабла в различните сезони от годините с вълнуваща цветна фотоизложба. И тази година „Ротари клуб“, Каварна връчи своите награди – плакети за д-р Васил Куртев, Стефка Габровска и Наньо Димитров. Галина Димова – директор на ХГ „ Христо Градечлиев“ получи златен медал и грамота за предоставянето години наред на зала, за провеждане на държавните първенства по корабомоделен спорт на Групата на ОПТИМИСТИТЕ.
В отделно класиране за представени картонени модели изработени от деца от подготвителните група на клубовете от Димитровград и Каварна – получиха златни медали и грамоти като поощрение, наградени от СК „Вимпел“ – Каварна.

Участниците благодариха за осигурените добри условия, при които се проведоха двете държавни първенства това лято. Принос за провеждането им имат още: Зелен образователен център –Шабла, Гранична полиция – Каварна, Ротари клуб – Каварна и не на последно място община Каварна и БФКМС и СК „Вимпел“.


Керанка Далакманска

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни