Нели и Даяна в проектонационалния по баскетбол

Водеща! Neli-i-Dayana
Нели и Даяна
Състезателките на "Чардафон" ще са на селекционен лагер в Разград

Виктор Крушев

Виктор и Аните Крушеви развиват женското направление в баскетболния "Чардафон"


    Две състезателки на габровския "Чардафон" - Нели Александрова и Даяна Якубова, са включени в проектонационалния отбор по баскетбол за момичета до 14 години. Повиквателните изпрати в петък Албена Брънзова - директор "Спортно техническа подготовка баскетбол жени".  Тя е дъщеря на легендарния Бойчо Брънзов, чието име носи спортната зала в Бургас.  Бойчо е от златното поколение на баскетболните "Ботев" и "Черноморец"-Бургас. Най-добър реализатор на Световното първенство в Чили през 1966 г, когато България стигна до четвъртото място - след отборите на Съветския съюз, САЩ и шампионите от Югославия. Трикратен носител на Купата на България като състезател, а през 1999-та я спечели и като треньор на женският тим на "Нефтохимик"-Бургас.
    Албена Брънзова бе утвърдена за мениджър развитие на българския женски баскетбол през 2022 година. Тя е една от най-утвърдените баскетболистки на България за всички времена и част от Отбора на миналото десетилетие. Години наред тя живя и работи в Канада, където ръководи програма в престижна местна баскетболна академия. В богатата й визитка си личат тимове като ЖСК "Спартак", "Нефтохимик", "Академик"-Пловдив, "Левски", "Флорида Юнивърсити" (САЩ), "Страсбург" (Франция), БКН "Озаско" (Бразилия), "Ню Йорк Либерти" (WNBA). "Елицур Рамла", "Боташспор", "Рамат Ашарон", "Мизо Печ", МКБ "Евролизинг Шопрон", "Надежда Оренбург".
    Регионалният селекционен лагер за момичета до 14 години ще се проведе от 12-ти до 14 януари в Разград, в спортна зала "Абритус". Да участва в него е поканен и треньорът на двете талантливи момичета - Виктор Крушев. 
    13-годишната Нели Александрова е картотекиран състезател на "Чардафон" от 2020 година. Изиграла е 34 мача, в които е отбелязала 275 точки. През този сезон има 48 точки в 4 срещи.
    С подобни показатели е и нейната връстничка Даяна Якубова. В "Чардафон" тя е от 2021 година, в своите 28 срещи е реализирала 278 точки. През сезона - 52 в четири мача.
    Двете са част от талантливото поколение на момичета до 14 години на "Чардафон". Тимът е първи в Дивизия I, зона "Мизия", с  четири победи в четири срещи и на практика си осигури участие в зоналната част от първенството. 
    Виктор Крушев, който ще е част от треньорския екип на селекционния лагер, е в "Чардафон" от 2014-та година, а година по-късно стана и спортен директор. Водил е отбори от всички възрастови групи и в двата пола, включително мъже. След 2015-та, заедно със съпругата си Анита Крушева, пое женското направление. Ежегодно негови тимове се класират за зонови и републикански финали. Бил е начело на 222 срещи, от които подопечните му са спечелили 88 и са реализирали 11548 точки.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни