Националите четвърти на Европейското първенство, Владо Искров - недоволен

Топ новина! Natsionalite-tr-gnaha-za-Bosna-i-Hertsegovina-s-naglasata,-che-sche-sa-pone-na-final
Националите тръгнаха за Босна и Херцеговина с нагласата, че ще са поне на финал
Най-успешният треньор на габровския "Чардафон" се е целил в Дивизия "Б"

Владо Искров е недоволен от четвъртото място, до което националният отбор за баскетбол с колички стигна в завършилото преди дни Европейско първенство в дивизия "С". Душевният дискомфорт на човека-еманация на този спорт в България със сигурност ще струва работното място на наставника на представителния ни тим Антонио Кулиандро. Италианецът няма да остане без хляб – треньор е на "Реджо Калбрия". Според Искров парите, похарчени за него през последните две-три години, са хвърлени на вятъра. Впрочем Владо, който беше национален селекционер, мениджър и всичко останало, може да се сърди само на себе си. Идеята да потърси опитен специалист от чужбина бе негова. И в предишните два шампионата под ръководството на Кулиандро българският тим в колички не постигна запомнящи се класирания, но това се отдаваше на младостта на този спорт у нас.
    Не така стояха нещата преди Европейското в Сараево, провело се на 17 – 24 септември с участие, освен на нашите и домакините, на отборите на Чехия, Унгария, Португалия, Ирландия, Финландия, Армения.  За Босна и Херцеговина добре селекционираният ни национален тим, натрупал и сериозен опит в контролни срещи с доказани противници, тръгна с голяма кошница. Задачата бе класиране на едно от първите две места, осигуряваше качването в Дивизия "Б". Стартът бе обнадеждаващ - 55:36 срещу Дания след внушително второ полувреме. Последва драматична загуба от бъдещия шампион Чехия с 59:61. Тимът ни си гарантира място в Топ 4 след категорична победа срещу Унгария със 77:21. На полуфинала Португалия бе възможен за преодоляване противник, но България отстъпи с 49:56 и като че ли загуби мотивация. За да вгорчат съвсем живота на Искров, възпитаниците на Антонио Кулиандро не приличаха на себе си срещу Ирландия – 48:67, и заеха най-нежеланото място - на едно по-долу от медалите.
"Откакто сме се прибрали, не спирам да се ядосвам - сподели вчера Владимир Искров, най-успешният треньор в историята на "Чардафон" - вицешампион с юношите и бронзов медалист с младежите от сезон 2013-2014 година и член на Управителния съвет на клуба.   - Ако имаш отбор за осмо място и станеш четвърти, е добре. Но когато имаш отбор за първото място и станеш четвърти, няма как да не се ядосваш. Яд ме е, защото назначих треньор, който не става. Прибрахме се от Европейското и само се ядосвам. Ние четвърто място можеше да вземем, ако вържем едно кученце до пейката. По-надолу нямаше как – такава е разликата между нас и петия. Въпросът е – при равни възможности кой решава нещата - играчите или треньорът?"
Искров, който трупа опит в "Левски", мъжките отбори на "Чардафон" и "Черноморец 2014"-Бургас, преди години завърши и престижния курс на ФИБА за млади и перспективни треньори, си призна, че не е дооценявал своите качества, след като в първите години националният отбор на България имаше класирания като това в Босна и Херцеговина. Класирания, неотговарящи на амбициите му, затова стигнал до извода, че трябва да потърси по-опитен специалист. Например от Италия - наглед, когото и да вземеш оттам, няма да сбъркаш. 

Георги Иванов

Георги Иванов бе включен в идеалната петица на първенството


"Очевидно имах неправилна оценка на своите качества – анализира ситуацията след покрития с куп харчове провал в Сараево Владо Искров. – Смятах, че по-е добър от мен. Оказа се, че не е така. Че подготовката и познанията му са на много ниско ниво. Не е чувал за таймаут, смяна, разбиване на зонова преса, на различни видове защити. Последните на него изобщо не са му ясни. Да не говорим за периодизация, подготовка - физическа, тактическа, за цялостно вкарване в спортна форма на един отбор. Как се случва? А най-лошото е, че аз плащам заплатата, която съвсем не е малка. Осигурено му беше всичко. Отборът бе настаняван само в 4 и 5-звездни хотели. Контролни срещи в Турция, а в "Арена Бургас" така бяхме организирали нещата, че автобусът влезе на терена. Няма такива условия! Правехме всичко, само и само да се случат нещата. В резултат накрая ми вика: "Ти ме притискаиш, аз не съм ти Буратино". 
Все пак Искров прие, че италианският принос за четвъртото място в Босна и Херцеговина може да се приеме като жизнен опит - а, знае се, поучителен е само грешният такъв.
Иначе Чехия спечели титлата, след като на финала надви Португалия с 65:42, като и двата отбора си гарантираха място в Дивизия "Б" догодина. Някаква утеха за Владо, но и доказателство за нереализирани възможности, е индивидуалният успех на национала Георги Иванов. Той бе избран в Идеалната петица на първенството - заедно с играчи от челната тройка – Чехия, Португалия и Ирландия.

армеец

Педзвездни хотели, контроли със силни съперници, бусът на националите дори влезе в "Арена Бургас"... За всичко това Владо Искров получи от неуспешния италиански наставник оплакване, че го гонел като Буратино


Като поеме обратно поста и на национален селекционер, Искров със сигурност ще разчита на габровския талант Георги Ташев. Последният, само на 15 години тогава, дебютира за националния отбор през миналата година. Гошо е част от шампионския тим на столичния "Левски", воден също от Искров. Индивидуална подготовка се него в Габрово води местният специалист Николай Вътков.
Габрово е много тясно свързан с баскетбола в инвалидни колички. Идеолози на този спорт в България са двама габровци - професор Росица и Кръстю Църови, които в началото на века разработиха методическо ръководство за практикуването на този спорт от хора с увреждания. В организационната работа им помагаше Светлозар Сяров, който също бе продукт на баскетболната школа на „Чардафон“. 
Първият баскетболен клуб за хора с увреждания е създаден в София през 2007-ма - „Балкан“, а Владо е в този спорт от 2011-та. Преди да заложи на Кулиандро, той бе всичко - този спорт - шампион с "Левски", треньор на националния отбор, председател на Балканската лига.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни