Наградиха победителите в конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Nagradenite-uchastnitsi-v-konkursa
Наградените участници в конкурса
Инициативата на фондация „Радител“ и Национална Априловска гимназия се провежда за пети път, тази година – с международно участие

На 22 май в актовата зала на Национална Априловска гимназия тържествено бяха връчени наградите от конкурса за ученици „История, патрони и дарители на моето училище“. 
Инициативата се провежда за пети път, интересът към нея се разраства и от регионална тази година тя се превърна в международна – с участието на български ученици от Хага, Нидерландия.  Конкурсът се организира от фондация „Радетел“ и Националната Априловска гимназия и се провежда в рамките на традиционните за училището Априлови дни на културата. Целта е участниците да покажат познания за възникването и развитието на своето училище, за неговите вдъхновители, организатори и благодетели; да тълкуват и оценяват събитията и да предлагат свои гледни точки по поставените теми; да обвързват случващите се в българските земи процеси с духовните промени в Европа; да развиват творческо мислене в дух на родолюбие и гражданско отношение към историята.
Тема на конкурса са наследените и често цитирани думи на Васил Априлов „Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“. Афористично звучащото изречение за обществената служба и огласяване делата на благодетелите за просвета и книжнина провокира участници от различни възрасти и училища – от Габрово, Своге, Карлово, Шумен, Цар Калоян, Враца, Лом, Смядово, София и други градове  в страната.

Наградите за конкурса са изработени в Сан Франциско, Калифорния

Калина Василева, най-малката участничка  

Според регламента учениците могат да представят творби в три категории – историческо есе, разказ и кратък видеоклип/филм. Журито в състав: Снежана Рачевиц – преподавател по български език и литература в НАГ и член на борда на фондация „Радетел“, Силвия Стоянова – преподавател по история и цивилизации в НАГ, и Росица Димитрова – преподавател по информационни технологии, определи следните призови места в различните категории и поощрителни награди:
В категория Разказ:
първо място – Мария Данева от Национална Априловска гимназия („Две начала и един край“)
първо място – Георги Божков от ПГ „Велизар Пеев“, Своге („Нашият патрон Велизар Пеев – основоположник на шоколадовата индустрия в България“)
второ място – Божидара Дикова от СУ „Васил Левски“ Карлово („Дарителите Тодор и Ана Пулиеви от Карлово – сърца, отворени за болките на хората“)
трето място – Момчил Златев от ППМГ „Нанчо Попович“, Шумен („Нанчо Попович – добрият пример на един шуменски благодетел“)
В категория Историческо есе:
първо място – Петър Петров от СУ „Христо Ботев“, Цар Калоян („Помним и се гордеем...“)
второ място – Александър Александров от СУ „Козма Тричков“, Враца („Заветът на Козма Тричков“)
трето място – Неда Борисова от  СУ „Козма Тричков“, Враца („Козма Тричков – искрицата, тлееща в мен“)
поощрителна награда – Анастасия Милева от ПГ „Велизар Пеев“, Своге („Да прославим името му“)
В категория Видеоклип:
второ място – Ния Найденова, Антоанета Николова и Елеонора Димитрова от СУ „Козма Тричков“, Враца 
второ място – Михаела Иванова от СУ Димитър Маринов“, Лом
поощрителна награда – Калина Василева, СУ „Козма Тричков“, Враца
поощрителна награда – Пресияна Христова, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Смядово
В Категория Български училища в чужбина:
първа награда – БУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Хага, Нидерландия (за видеоклип)
Наградите бяха връчени от д-р Елена Сербинова – председател на фондация „Радетел“, и Елвира Христова – директор на Национална Априловска гимназия.
Фондация „Радетел“ връчва и годишна стипендия на ученик от Националната Априловска гимназия за постигнати високи резултати в учебния процес и за принос в утвърждаване и издигане авторитета на гимназията. Решението кой да бъде носител на стипендията се взема на Учителски съвет. Тази година тя бе връчена на Дивна Теодосий Балабанова.

Елвира Христова – директор на Национална Априловска гимназия, Дивна Теодосий Балабанова – тазгодишният носител на стипендията на фондация "Радетел", и д-р Елена Сербинава – председател на "Радетел"


Участниците в тържествената церемония по връчване на наградите бяха поздравени с музикални изпълнения на Адриана Кънева (пиано), възпитаник на клавирния педагог Весела Пенева – Музикален клуб "Весела" и от Ивиан Петров (тамбура), възпитаник на Цветан Цвятков – НЧ "Зора-1872", Новата махала.

 Адриана Кънева

Ивиан Петров 

За фондация „Радетел“
Основната цел на основаната през 2019 година фондация е да поощрява младите хора да изучават историята на образованието и културата на родния си град. Основател и председател на "Радетел" е д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – дългогодишен (и последен) изпълнител на завещанието на Васил Априлов, председател на Одеското българско настоятелство, дарител на гимназията в Габрово. 
Елена Сербинова е доктор на науките, университетски преподавател в САЩ, разработва лекарства в областта на дерматологията и онкологията; представител на четвърто поколение педагози в Рашеевия род. От 2016 година в партньорство с Националната Априловска гимназия фондацията организира конкурсите, които поддържат жива паметта за радетелите на българската култура и просвета. 
Д-р Сербинова живее и работи в Калифорния. Съпругът є арх. Димитър Трифонов и синът й Андрей, който е секретар на фондацията, подкрепят дейността на „Радетел“ и реализирането на ученическите конкурси, които се провеждат в Националната Априловска гимназия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни