Можем ли да видим "Чардафон-Орловец" в Националната баскетболна лига някой ден?

Топ новина! Snimka--Ofitsialna-stranitsa-na-BK-CHardafon-Orlovets-v-v Facebook
Снимка: Официална страница на БК Чардафон-Орловец във Facebook

След официалното възстановяване на легендарния габровски баскетболен клуб "Чардафон-Орловец" в края далечната 2009-та година, тима премина през известни препятствия. Големият пробив дойде в средата на 2013-та година, когато ЧАО влезе в Професионалната "А" БГ, въпреки че тимът бе съставен изцяло от юноши, които играеха на аматьорски начала.

След официалното възстановяване на легендарния габровски баскетболен клуб "Чардафон-Орловец" в края далечната 2009-та година, тима премина през известни препятствия. Големият пробив дойде в средата на 2013-та година, когато ЧАО влезе в Професионалната "А" БГ, въпреки че тимът бе съставен изцяло от юноши, които играеха на аматьорски начала.
 
През същия сезон клубът от Габрово достига още две значими постижения. З апръв път в историята на клуба бе създаден отбор, който се състезава в Младежката лига, при това успешно - бронзови медали от шампионата. Още по значим бе успехът при юношите - вицешампионска титла и две повиквателни за националния отбор в тази възрастова група. Това бе логично продължение на сериозната работа в клуба през предходните години, изграждайки по няколко юношески формации, както момчешки, така и момичешки. Позитивизмът и сплотеността на младежите на "Чардафон-Орловец" ясно могат да се забележат от тяхното страхотно видео с празнични пожелания от края на миналата година.
 
Всичко това създава страхотни условия за работа с млади таланти, като освен това развива и популяризира баскетбола в Габрово. Но ако говорим за място в професионалната Национална баскетболна лига, нужните качества и класа на всеки отбор трябва да бъдат на най-високо ниво. Макар и всичко да е възможно в света на баскетбола, най-добрите коефициенти за баскетболни залагания винаги ще сочат към фаворитите във висшия ешелон на българския баскетбол, където отборът на "Лукойл Академик", сега "Левски Лукойл", е абсолютен хегемон, и където клуб като "Чардафон вероятно би изпитвал големи затруднения.
 
За никой не е тайна, че именно отборът, собственост на Валентин Златев, който е шеф на българското подразделение на нефтодобивние гигант "Лукойл", доминира при мъжкия баскетбол от доста години насам. Всъщност, от сезон 2002/2003 насам, тимът на "Лукойл Академик" е пропуснал да спечели първенството само в един случай, когато отборът на "Левски" през 2014-та, воден от Тити Папазов сините успя да детронира "Лукойл Академик".

Снимка: Официална страница на БК Чардафон-Орловец във Facebook

 

През настоящото издание на първата лига при баскетбола обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. Челно място във временното класиране  заема амбициозният отбор на "Балкан", който е постигнал цели 19 победи до момента. Тимът от Ботевград се представя феноменално от началото на сезона, като факта, че цели шест играчи на "Балкан" бяха избрани и взеха участие в тазгодишното издание на Мача на Звездите в баскетбола.
 
Връщайки се към шанса на "Чардафон-Орловец" да се присъедини към най-добрите в българския баскетбол, ако вземем в предвид моментното класиране, става ясно, че макар и разликата в точките между отделните отбори да не е фрапантна, има ясно изразени аутсайдери. Например, отборът на "Спартак" (Плевен) има само две победи от старта на сезона и се намира на последно място. Тимcj на предпоследно място пък, този на "Черно море", има пет загуби в последните си пет двубоя.
 
Това ни навежда на мисълта, че предвид много слабото представяне на някои клубове, отбор, като "Чардафон" би могъл да намери своето място при най-добрите. Разбира се, за да може габровският тим да бъде конкурентоспособен и да не бъде закован на дъното на класирането, клубът трябва да има финансова стабилност.
 
Но предвид много позитивната атмосфера в клуба и обнадеждаващите първи няколко години от живота на възродения отбор, няма причина да не помечтаем за момента, в който някой ден ще можем да гледаме "Чардафон-Орловец" в Националата баскетболна лига. Дали това ще се случи скоро? Единствено времето ще покаже, но всички фенове на отбора и на баскетбола в Габрово трябва да вярват, че това е възможно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни