Митака върна Антонио в "Чардафон"

Топ новина! Izpraschaneto-na-antonio-se-okaza-simvolichno,-Mitaka-go-v-rna-v-otbora
Изпращането на Антонио се оказа символично, Митака го върна в отбора

Антонио Станков, напуснал клуба в посока плевенския "Спартак" навръх 1 юли, ще играе за мъжкия отбор на баскетболния "Чардафон". Привличането на доскорошния състезател и треньор в габровския тим е дело на неговия наследник Димитър Тодоров. Митака е един от най-успешните продукти на възобновената през 2009-та местна баскетболна школа. Той учи крачките при легендата Дончо Дончев, а след това премина през всички възрастови групи. За неговото развитие принос имат освен това Николай Вътков, Виктор Крушев и Антонио Станков. През миналата година Митака стана първият габровец, играл в италианското първенство. Той защитава цветовете на третодивизионния "Валчерезио" от Арчиза̀те – малко живописно градче в Северна Италия, провинция Варезе, регион Ломбардия. Теорията на баскетбола вече изучава във Великотърновския университет, а практически опит доби в първенствата на ББЛ "А" и "Б" групи Център, където през завършилия през май шампионат помага на Станков. Като състезател Тодоров е изиграл 194 мача за "Чардафон", отбелязал е 1991 точки – 121 тройки, спечелил е внушителните 627 борби, ударил е 47 чадъра, има и 312 асистенции. 

Антонио

Антонио е с пряк принос за спечелването на 22 отличия


В началото на лятото "Чардафон" подаде заявка за участие в елита на втория ешалон - ББЛ "А група Център".  Оказа се обаче, че само два тима - и този на троянския "Чавдар", имат подобно желание. Макар да няма окончателно решение, най-вероятно отборът ще се състезава в ББЛ "Б група Център", където е и тревненския "Зограф". Този тим е продукт на договора между едноименния местен клуб и "Чардафон", негов наставник ще е спортист № 1 на "Чардафон" за сезон 2013-2014 Стефан Иванов-Джордъна, и ядрото на отбора ще е от габровски момчета.

Димитър Тодоров

Димитър Тодоров е единственият габровец, играл в италианското първенство


Връщането на Станков в "Чардафон" със сигурност ще измени целите, които ще преследва отборът през предстоящия сезон. Младият наставник, от чиито възможности през новия сезон ще се възползва плевенският "Спартак", има принос за 22 отличия, спечелени от габровския клуб. Като треньор между 2016-та и 2023-та записа 349 мача, в които удържа 153 победи. В случая обаче ще се ползва опита му на терена, който дори само в габровското му измерение не е малък - 85 мача, 1435 точки, 180 тройки, 371 борби, 326 асистенции. 
През май "Чардафон" се раздели с едно от най-талантливите си поколения момчета, в които бе вложен много организационен, финансов и игрови ресурс - от кадети бяха обигравани в мъжкия тим. До един отличници, повечето от тях след края на сезона заявиха, че ще заложат на учението и няма да имат време за баскетбол. Това не уби ентусиазма на  Димитър Тодоров, който направи възможното да сглоби боеспособен тим. Освен Антонио Станков в групата са бъдещият юрист Андреан Деков - спортист №1 на "Чардафон" за сезон 2021-2022 г., опитните Цветомир Минев, Стефан Бакалов, Теодор  Върбанов, Валери Пейков, Крум Ахилей, Красимир Александров, Константин Търновски, Димитър Андреев, Цветослав Митев, Николай Георгиев, Калоян Благоев. Димитър Тодоров ще е играещ треньор, в състава е и колегата му по служба в "Зограф" Стефан Иванов.
За разлика от предходни години, чрез избора на Димитър Тодоров, "Чардафон" залага само на местни играчи.  Целта обаче си остава същата - битка за медалите. През миналия сезон "Чардафон" стигна то третото място в ББЛ "А" група Център", "Зограф" взе бронза в по-долното ниво.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни