Миро Томов организира среща на помирението

Топ новина! Ivailo-Resilovski,-edin-ot-nai-avtoritetnite-s-dii-v-B-lgariya,-e-predsedatel-na-S-diiskata-komisiya-ot-noemvri-2021-g.
Ивайло Ресиловски, един от най-авторитетните съдии в България, е председател на Съдийската комисия от ноември 2021 г.
Шефът на Съдийската комисия Ивайло Ресиловски: “Всички сме в една лодка”

Мирослав Томов

Регионалният отговорник и инструктор за зона “Мизия” към Съдийската комисия на БФС Мирослав Томов спази обещанието си и организира среща, чрез която да се изпусне натрупаното напрежение между арбитри и треньори.  Нещо повече на сбирката на помирението, проведена в зала “Орловец” в петък, той бе осигурил височайше пресъствие - лично Председателят на Съдийската комисия към Ивайло Ресиловски присъства на разбора.  С него бяха  Регионалният координатор на БФБ за зона “Мизия” Данаил Киров й председателят на габровската Съдийска комисия Петър Петров.
    Вероятно предпразничната вечер бе причината да не се изпълни идеята в пълния й формат - да участват арбитри и треньори от цялата зона, което в известна степен измести фокуса - че взаимовръзката се къса само с габровския “Чардафон”. Клубът бе представен от изпълнителния директор Иван Господинов, спортния директор Виктор Крушев, наставника на мъжкия отбор Антонио Станков и Анита Крушева, треньор на 12-годишните момичета. Последните двама неволно се превърнаха желаната среща в неотложна, след като съучастваха в конфликти, предизвикани от некоректни според тях съдийски решения.

Виктор Крушев

Парадоксалното е, че и в двата случая - на мача при 19-годишните юноши “Чардафон”- “Доростол”-Силистра и “Чардафон” срещу плевенския “Спартак” габровските отбори губеха с разлика, съдийските грешки не можеха да повлияят на крайния резултат, но натрупването им предизвика реакции на двамата, които също бяха санкционирани. 


Виктор Крушев


    И Станков, и Крушева  са на мнение, че младите арбитри не трябва да учат занаята на гърба на подрастващите спортисти, а волното или неволно толериране на грубата игра, може да откаже перспективни състезатели от баскетбола. “Момичетата бяха целите насинени” - информира Анита, но тази й реплика не срещна разбиране в отсрещната страна. “Може да е имало провокация, но, Бога ми, не съм чул - иначе щях да обърна внимание на съдията” - гарантира Мирослав Томов по повод скандала на мача със Силистра, при който бе изгонен Андреан Деков от домакините. Не бе приета и тезата на Иван Господинов, че политиката на “Чардафон” изключва претенции към съдийството, единственото, за което се настоява, е, аршинът да е еднакъв.  “Напротив, винаги имате претенции” - реплекира Петър Петров, който получи похвали за работата си и от “свои” и от “чужди”.  Все пак след срещата той призна, че за 14 години от възстановяването на “Чардафон” през 2009-та клубът не е подал нито едно възражение - писмено или устно, срещу съдийски отсъждания. 
    “Всички сме в една лодка” - зададе тон на срещата Ивайло Ресиловски, считан за един от най-опитните арбитри в България -  с над 20-годишен стаж. Свирил срещи от всякакъв ранг - включително и финали, и при мъжете, и при жените. За председател на Съдийската комисия бе избран единодушно през ноември 2021-ва. В шоу средите е известен като Диджей Иво, а в бизнеса  - като търговски директор на “Мото-Стил” ЕООД - официален представител на “Форд” и “Мазда” за Хасково и региона. Ресиловски е в съдийството от 19-годишен, но има подвизи и като състезател. “Прекарвал съм топката между краката и на Ивайло Равуцов” - спомни си председателят на Съдийската комисия, който призна, че има големи проблеми с привличането и подготовката на млади кадри, а от тяхното ефективно обучение са заинтересовани и клубовете. “Кажете какво Ви боли” - поощри диалога той.  
    Неговият бивш и настоящ колега, международният съдия Мирослав Томов, обобщи чутото в три точки:
    - За да се подобри подготовката  на младите съдии, те да се поощрят да свирят в повече контролни срещи, дори при тренировки на отборите, под методическото ръководство на  своите ментори от регионалните съдийски комисии.
    - Длъжностните лица да проявяват еднакъв критерий към отборите за съблюдаването от тях на правилниците и наредбите за провеждане на първенствата в различните възрастови групи.
    - При назначенията за срещи по-младите съдии винаги да се дублират с по-опитен колега.
    “Не съм убеден, че някои неща ще имат ефект, но съм готов, от уважение към вас, да направим опит” - обеща Мирослав Томов. Той категорично отрече да е произнасял думи, с които да е оценявал работата на Анита Крушева или подготовката на ръководените от нея отбори, но официално й се извини, след като се е почувствала обидена. 

Antonio

Антонио Станков 


  “Претенции към съдийството може да има само в два случая - заради грешка на арбитъра е компрометиран изходът на мача  или е компроментирано  кошовото съотношение, което осигурява целево класиране на отбора за по-виша фаза - бе категоричен  Томов. - Във всички останали случаи претенциите ще бъдат обект на дисциплинарен контрол. Няма да бъдат толерирани невъздържани, демонстративни и провокиращи публиката вербални коментари относно компетентността на съдийския състав.”
    Мирослав Томов призна, че се случва неопитен съдия да наказва с техническо треньор, след като го е афектирал с поредица грешни отсъждания, но си запази мнението, че преценката на наставниците в повечето случаи е едностранчива и необективна. “Не се сещам треньор да се е загрижил за погрешните съдийски отсъждания, които са в полза на неговия отбор - аргументира се бившия международен арбитър.  - Трябва да сте наясно, че младите съдии ще се учат и развиват върху баскетбола, който правите - обърна се той към триото Крушеви-Антонио Станков. - Процесът на обучение на един съдия е дълъг, а достигналите най-високо ниво приоритетно обслужват международни и висши национални състезания за мъже и жени. Ако приемете реалността, ще ви е по-леко на сърцето и ще ви остане удовлетворението от свършената работа с децата.”

АнитаАнита Крушева


    Мирослав Томов  предаде на представителите на “Чардафон” официално “Становище на Съдийската комисия на зона “Мизия” по трите, повдигнати от клуба казуса: съдийските грешки; подготовката на съдиите; принципите на назначаване на съдийския състав  - без изменения то е публикувано в сайта на “100 вести” и на “Чардафон”.
    Разговорът приключи с умерен оптимизъм, с усещането, че общо-взето двете страни останаха на първоначалните си позиции. Ивайло Ресиловски обаче е убеден, че диалогът е стъпка в правилната посока. “Трябва да инициираме повече такива срещи” - сподели с Томов той. А с представителите на “Чардафон” си взе довиждане с подканата: “Можете да ми звъните по всяко време, по всякакви проблеми. Нещо като ви тежи - звънете!”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    IvanGos 2023-02-28 15:09:05

    Материалът не е коментарен - това е просто информация, която отразява, разбира се частично, позицията на двете страни. Но тя, информацията, предполага мнения, анализи, коментари. Ако искаме нещо да се промени. Нито една позиция по темата. Иначе всеки си остава на неговото мнение, плюе анонимно "противника" в социалните мрежи и нищо не се променя. Със сигурност - в ущърб на баскетбола, на спортсменството, на спорта...

Към началото