Мерсия Макдермот: „Робите се борят за свобода, а свободните за съвършенство“

Препоръчана! Predstavyane-na-knigata,-posvetena-na-Dimit-r-Blagoev
Представяне на книгата, посветена на Димитър Благоев

Думите на Мерсия Макдермот „Робите се борят за свобода, а свободните за съвършенство“ прозвучаха в петъчния следобед в ХГ „Христо Цокев“ от екрана на специално подготвеното от автора на „Ален мак самотен нейде“ обръщение към българските читатели на нейната книга, посветена на Димитър Благоев.

Зала „Минчо Минчев“ на галерията беше пълна с габровци, дошли за представянето й в Габрово. От изявлението на Мерсия Макдермот габровци, още преди да се докоснат до нейната книга, нучиха, че над 200 хил. българи са изпратили Дядото в последния му земен път, а след това значителна част от тях са били разстреляни или са изчезнали безследно. От обръщението към българските читатели габровци научиха, че най-хубавият и вълнуващ некролог за смъртта на основателя на социалистическата партия е написал
поета Гео Милев. Текстът му е следният: „Патриархът на социализма в България, апостолът на новата ера, ярката факла, която освети вярващите очи на робите, Дядо Благоев, остави работата си недовършена. Но когато десетки хиляди хора, представляващи поробения труд, изведнъж падат на колене до открития гроб, внезапно обзети от спонтанно благоговение и смело възхищение от величието на делото му, това означава, че неговата кауза, каузата на освобождението, не е умряла и няма да умре, докато живите са живи и вярата е жива в сърцата им.
Той умря. Но той отново ще се изправи. Той трябва отново да се изправи“.
 По време на представянето на „Ален мак самотен нейде“ се разбра, че собственикът на ИК „Синева“ Христо
Георгиев, за да издаде книгата е продал колата си, теглил е банков кредит от 300  000 лева, за който е заложил къщата си.
А доц. Димитър Георгиев, директор на Центъра за стратегически изследвания към НС на БСП заяви, че габровската Априловска гиманзия е била люпилнята на българския социализъм. „Без социализъм, няма история на България“ - заяви още той и допълни, че истинската история на БСП предстои да бъде написана, както и,  че второто завръщане на Благоев е благодарение на Мерсия Макдермот. Доц. Димитър Георгиев цитира и думите на авторът на „Ален мак самотен нейде“, че „не стига само борбата за освобождение, важна е и социалната свобода“ и че „тези хора /основателите на социалистическата партия/ са борци за свободата на всички отечества, както и че „капитализмът не се побеждава еднократно, той трябва да бъде бит всеки ден“.
Според издателят Христо Георгиев вариант на книгата е писан през 70-те години на миналия век, но тогава
идеологизма на първопредците не са били удобни. Той обясни още, че значително място в книгата е отделено на габровския период на Димитър Благоев, както и на факта, че негов благодетел тогава е бил Славейков.
Накрая актьорът от габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ Илия Костадинов прочете откъс от книгата,
посветена на Дядото.
За представянето на „Ален мак самотен нейде“ в Габрово бяха евродепутатът Георги Пирински, депутатите от
левицата Кристина Сидорова и Валери Жаблянов, който представи творбата на Мерсия Макдермот и нейния живот, доц. Димитър Генчев и габровецът Ивелин Николов, един от създателите на Института за социална интеграция и негов изп.-директор в периода 2003 - 2008 година, учредител на Фондация за европейски прогресивни науки (FEPS), член на Научния съвет на фондация "Жан Жорес" в Париж, Велислава Дърева, журналист и публицист, която говори за живота и делото на Мерсия Макдермот.
Валери Жаблянов разказа, че Мерсия Макдермот е дълбоко свързана с нашата страна. Тя е чуждестранен член на БАН от 1987 г. и доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“. За първи път идва в България през 1947 г., а през 1948 г. се връща в страната ни, за да участва в Международната младежка бригада за строителството на яз. „Георги Димитров“  сега „Копринка“ край Казанлък. Мерсия Макдермот преподава в софийската Английска гимназия, почетен гражданин на Благоевград и Карлово. Тя е носител на „Орден на розата“, на ордените “Крил и Методий“ - първа степен и „Мадарски конник“. По повод нейната 90-та година тя е удостоена с отличето „Златен век“ - огърлие. 
Накрая, Ваалери Жаблянов в аванс обяви тазгодишните носители на наградата на името на Димитър Благоев. А те са Мерсия Макдермот и бившият министър на културата от времето на соца Георги Йорданов. Издателят на
биографичната книга за Дядото от Мерсия Макдеморт Христо Георгиев е носител на отличието на името на Георги Кирков - Майстора.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни