Крум Дончев: "Инвестиции, но и справедливо заплащане"

Krum-Donchev
Крум Дончев
Вярвам, че габровци, севлиевци, тревненци и дряновци имат силата, енергията и волята за промяна – промяна, която да започне именно от сърцето на България

- Господин Дончев, защо от рали пистите сте се упътили към Парламента? И защо точно в Габрово?

- Спортът е създаден през древността с една- единствена цел и тя е да спира войни, да ражда приятелства и да гради здрав дух в здраво тяло.

Спортът ражда честността, достойнството и устрема за победа. Всичко това са качества, които ние като народ със славна история винаги сме притежавали в миналото. Въпросът е притежаваме ли ги сега, гледайки заобикалящата ни действителност? Всеки един спортист е устремен към победата, както и аз самият винаги съм бил, но тук държа да отбележа, че ние никога не сме били сами. Винаги сме имали подкрепата на семейството, феновете и приятелите си. Това винаги е бил и ключовият фактор за успеха, всички обединени към една единствена- цел. Тук обаче не говорим просто за едно състезание или шампионат с цел победа, тук става въпрос за състезанието на нашето оцеляване като нация, за оцеляването на нашите родители и за бъдещето на нашите деца. Политиката означава с грижа за хората и аз съм категорично убеден, че нейното значение трябва да стане реалност, за да може не само да оцелеем и съхраним своите ценности, морал и история, но и да поемем в посоката, която България заслужава, а именно на общ икономически подем с грижа за хората.

Парламентът е само средство, където достойнство, честност, знание и устрем за победа трябва да бъдат насочени към една по-силна, по-уверена и по-достойна България. Получих номинации да бъда водач на листа от цялата страна, но за мен Габрово е мястото, където имам много приятели и много силни спомени. Габрово е мястото, където е роден легендарният Илия Чубриков - човекът, който ни даде устрема за победа в спорта.

Точно за тези габровци искам да се боря, защото всичко, което сме постигнали и продължаваме да постигаме, дължим именно на тези хора - нашите мотиватори и нашите пътеводители.

- В четирите общини в областта има сериозни проблеми, които не могат да бъдат решени чрез местната власт. Икономически и демографски регионът закъсва и държавата трябва да помага.

- Демографската криза е общонационален проблем на България и за най-голямо съжаление е посоката, към която се движим с огромни темпове от 2010 година досега. Аз самият направих анализ, който да ми покаже основните факти, намиращи се на територията на Габрово и областта. Извадих данни от 2010 до 2019 година, където се оказа, че не само няма развитие, но и наблюдаваме един много сериозен проблем. Тревожното намаление на населението от 127 000 на 106 000 души, което е спад от 16,9%, раждаемостта е третата най-влошена от областите в България – 7 промила, а смъртността е 19,7 промила, което е над средните за страната. По коефициент на възрастова зависимост, или така наречен коефициент, показващ остаряване на населението, Габрово се нарежда на второ място в България след Видин с 49% при средни нива за страната 33,8%. По коефициент на икономическа активност Габрово е с по-ниски стойности от средните за страната с 51,5% при средни 56,6%. Безработицата е на ниво от 4,5% при 4,1% за страната, което е нисък резултат, но е логично обясним вследствие на демографския отлив и темпа на застаряване. Предпочитам да спра дотук, тъй като аз не обичам да говоря за миналото, аз съм човек, който е фокусиран върху настоящето и бъдещето, но това, което категорично мога да заявя, е, че фактите за Габрово и областта са стресиращи и не ми харесват. Като държа да отбележа, че те не са резултат от кризата с коронавируса, а повтарям, това е посоката на движение от 2010 до 2019 година. Всичко, изброено дотук, и съвсем закономерно, води до своята ответна реакция, която е логичното продължение на заобикалящата ни действителност, реакция на обществен отпор, като той не е от политически опоненти на статуквото, а отпор от хората и от гражданите на България. Живеем в демократична и парламентарна държава, където „демокрация“ е само дума, а „парламент“ означава недоверие. Причините за тази катастрофа на България могат да бъдат две - или умишлено отваряне на дупката, наречена социални неравенства, с цел власт и контрол на обществото, или тотална некомпетентност, но фактът е един, ние все повече пропадаме в тази бездна.

- Готов ли сте да бъдете здравата и силна ръка, която да помага в Парламента?

- Да, готов съм да се боря именно за разрешаване на тези проблеми. Много пъти ставаме свидетели на думата „децентрализация“ и възможността да се предоставят повече икономически дейности към общините, за да могат да имат по-голяма финансова независимост и разбира се, поле за изява. Като цяло аз лично подкрепям тази посока, тъй като местната власт е най-близо до хората и най-добре би могла да набави и разбира се, да изразходи бюджетите си според нуждите на гражданите.

- Габрово е балкански регион с много, но малки и слабо населени труднодостъпни села. Те все повече се обезлюдяват поради липса на основни условия за съвременен живот. Как държавата може да помогне за решаването на този проблем?

- Жалко, че вие говорите за съвременен живот, а реалната ситуация ни задава въпроса дали имаме въобще някакви нормални условия на живот? Тук няма да се впускам в многословия, а ще премина в конкретика. Нашето желание да създадем целева програма за развитие на алтернативно земеделие в полупланинските и планински райони, която е насочена към възстановяване на традиционното, и създаване на алтернативно земеделие с цел повишаване на заетостта и доходите на населението. Или казано по по-кратък начин, нашата цел е да стимулираме земеделското производство, осигуряващо трудова заетост и допълнителен доход в тези райони.

Държа да отбележа, че визираните стъпки са свързани с големи териториални общности, а съществуващите проблеми са изключително сложни, а за да се повлияе трайно и осезателно от целеви програми, са нужни продължителни действия. Също така бих желал да спомена и грижата за здравето на хората като един от основните приоритети за развитие на районите. И тук ние сме заложили създаване на защитено лечебно заведение за отдалечените планински региони.

- Габрово – Българският Манчестър, отдавна е само красив спомен. Силните понякога производствени мощности в голямата си част са се превърнали в руини. Как може да се стимулира родното производство, особено в градове като Габрово, където има традиции в тази област?

- Несъмнено носталгията по производствените мощности на България от миналото са голяма болка за всички нас, но както аз, така и екипът, с който сме се обединили, сме на мнение, че трябва да премахнем крака от спирачката на инвестициите в България, като тази спирачка се нарича бюрократично-административна тежест, в съчетание с най-високо ниво на корупция в Европа. Как ще стане това? Изработване на сектор стратегия за привличане на инвестиции в страната, като мога да спомена някои от тях. Това са информационни и комуникационни технологии, преработваща промишленост, машиностроене (и по-специално транспортно оборудване), фармацевтика и химическа промишленост. Когато говорим за инвестиции, трябва ясно да кажем, че за нас не е важно кой и откъде, дали ще са публични, частни, локални или международни - важно е да създаваме Брутен вътрешен продукт.

Гарово се намира в центъра на България, което прави областта изключително атрактивна поради своето географско разположение. Знаете, че крайната цена на един продукт се формира от нейния производствен разход, плюс разхода за неговото транспортиране до крайния потребител. Габрово е пресечна точна по осите на международна свързаност и по-точно Север-Юг и Европа, с близък и среден Изток, което прави област Габрово атрактивна дестинация от гледна точка на логистични разходи за международния бизнес.

- Общините Севлиево и Трявна имат тежък проблем с водоснабдяването, правителството отпусна средства за рехабилитация на водопроводната мрежа. Как виждате Вашата роля, ако сте в Парламента, за да се осигури финансиране от Националния бюджет и да се ускорят необходимите процедури?

- Проблемите с водоснабдяването в Севлиево датират повече от 30 години и тяхното разрешаване не е обект на една или друга управленска програма, а на категорични действия за общ политически фронт, с ясно поставени цели за конкретни действия.

За съжаление, преди 10 години сегашните управляващи обещаха публично, че севлиевци ще имат вода и ще се къпят, но до ден днешен проблемът с водата остава, като дори и се задълбочава. Днес същите тези хора обещават да разрешат проблемите на Севлиево, казвайки, че ще построят язовир „Мокра Бяла“ до 10 години, и това конкретно обещание се дава от премиера на 25 февруари 2021 година.

Аз разбирам, че обещанията са хубаво нещо, но те трябва да вървят ръка за ръка с действия и реализация. Тук идват и моите два въпроса към обещаващите – Колко язовири се построиха за последните 10 години в България? Колко средства се отпуснаха за рехабилитации на язовирни стени по същото това време и какво точно бе свършено?

Без да се надявам да получа конкретни отговори, бих желал да кажа, че не е нормално в XXI век хората да нямат елементарен достъп до вода.

Разрешаването на този проблем ще е само единствено чрез общи политически действия, които ние от БСП ще инициираме или подкрепим.

- Ако габровци Ви гласуват доверие, какво можете да направите, за да се стимулират и подпомогнат както масовият спорт, така и този за високо спортно майсторството в областта?

- Спортът е изключително болна тема за мен не само като бивш спортист, но и като родител, който развива децата си и се опитва да им даде онзи житейски тласък за честност, борбеност и достойнство - именно това, на което спортът ни учи.

Истината е, че аз никога не съм получавал държавна подкрепа в моята състезателна кариера и то в един от най-скъпите спортове – автомобилния. Освен че аз и моето семейство усилено работихме, за да можем да се издържаме в състезанията, получавахме и голяма подкрепа от приятели, и разбира се, в последствие от спонсори. Умишлено казах спонсори, защото спортът и спортистите са нашата обща страст за победа, страст, която всички ние гледаме с огромен интерес. Този интерес е продукт, чрез който компаниите, бизнесът и икономиката ни могат да го превърнат в свой потенциал за достъп до техните клиенти или потребители. Спонсорството или така нареченото маркетингово финансиране, трябва да бъде отключено, за да могат на регионално, национално и международно ниво спортистите ни да имат тази липсваща финансова обезпеченост. Тук обаче идват следващите въпроси - как, като икономиката ни е срината, как, като компаниите едвам смогват да плащат заплатите на служителите си?

И четирите общини имат традиции в тази сфера, но все повече изпитват трудности.

Да, това е факт и то неоспорим. В този момент идва ролята на държавата, където чрез основните регулации за извършването на спортна дейност, реализациите на спорните календари, частичното обезпечаване на своите федерации и създаването на стратегия за развитие, трябва да бъде добавена и стратегия за маркетингово промотиране на професионалните спортни кадри, както на регионално и местно ниво, така и на национално.

Не трябва да забравяме, че спортистите са нашата гордост, но и трябва да знаем, че без подкрепата на държавата и активната ни икономика няма как да успеем да излезем от омагьосания кръг на недоимъка.

- В Дряново проблемите са свързани с липсата на инвестиции, ниските възнаграждения и бягствата на младите от общината. Как ще работите за по-добрата жизнена перспектива за дряновци, ако влезете в Парламента?

- „Инвестиции, но с висока добавена стойност!“ Това са доста често срещни думи, употребявани от сегашните политици.

Как да имаме инвестиции и то с висока добавена стойност, когато имаме много сериозен демографски проблем, и то точно на работната ни сила, когато нямаме квалифицирани кадри по регионите, когато имаме различно мислене и действия в местната власт. В същото време тези различия са на ниво и на законодателна и изпълнителна власт. Тук веднага ще дам пример с Дряново, където общинският съвет е дискутирал частен инвестиционен проект на стойност 2 млн. лв. за спортна площадка, а общинските съветници правят опит да го отхвърлят.

Вярвам, че инвестициите се случват по-лесно в общините, където местната власт работи заедно с народните представители и браншовите организации на бизнеса.

Добрите отношения на народния представител в даден регион с местната власт са изключително важни, защото когато сме заедно, можем да постигнем много по-добри резултати.

- Много сме слушали за автомобилния пилот Крум Дончев, но малко знаем за човека Крум Дончев. Кои са най-едрите щрихи, с които можете да се обрисувате?

- Аз съм човек, който не обича много да говори за себе си и затова ще бъда кратък. Винаги съм следвал мечтите си, и разбира се, някои от тях съм постигнал. Това са семейството ми, в лицето на моята съпруга и нашите две момчета, любовта ми към спорта, както и устрема за професионализъм в работата ми. Това са нещата, които съм постигнал до момента, но и разбира се, има и такива, които все още не съм. Може да прозвучи прозаично, но аз съм дал дума на моя дядо, че ще обичам родината си и ще се боря за нея.

- Какво Ви вдъхновява и тревожи?

- Вдъхновява ме енергията, честността, чувството за съпричастност и хуманност в хората. Това, което ме тревожи, е когато тези ценности и идеали липсват.

- Къде търсите мъдростта и кои са щастливите Ви места?

- Мъдростта ми идва от два извора, които се вливат в една река. Първият извор е нашата славна история, нашето минало, нашите герои и това, което самите ние представляваме като нация. Вторият извор е реалността, в която живеем, или така наречената заобикаляща ни действителност.

Мъдростта на тези два извора обичам да попивам от хората, защото именно те са реката на знанието.

- Как се виждат от София потомците на Рачо Ковача, Колю Фичето, Пенчо Славейков и Йонко Карагьозов?

- Намирам се на място с голяма история – българска, минало, което е символ на достойнство, авторитет, духовност, борбеност и непримиримост. Всички тези качества са символ на борбата за нашата свобода, книжовност, писменост, култура и бит.

Искам да запаля именно тази искра на хората, искрата на нашите величествени икони.

Вярвам, че габровци, севлиевци, тревненци и дряновци имат силата, енергията и волята за промяна, промяна, която да започне именно от сърцето на България, защото всички ние го заслужаваме.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото