Кристина Сидорова: „В обществото съществува атмосфера на страх“

Водеща! Kristina-Sidorova:--V-obshtеstvoto-sashtеstvuva-atmosfеra-na-strahh
Kristina-Sidorowa1.jpg

В централните медии “изтече“ информация, свързана с възможността за кибератаки по време на предстоящите избори. Както и опасенията за тях, изразени от вицепремиера на Република България Томислав Дончев.

 Съществува ли реална опасност от кибератаки по време на изборите, за споровете между управляващи и опозиция, свързани с ЦИК, за днешните тревоги на хората от областта, е разговорът с народния представител на левицата Кристина Сидорова.


 
- Г-жо Сидорова, бихте ли коментирали подозренията на вицепремиера на Република България Томислав Дончев за очаквани зловредни кибератаки по време на изборите и че мощна кибератака е имало през 2015 г.?
- Подобни прогнози от устата на един вицепремиер звучи изключително смешно и несериозно. Прилича ми много на опит за оправдание, ако БСП спечели изборите. А БСП ще спечели предстоящите през тази година избори.
- Г-н Дончев припомня, че и през 2015 г. е имало подобна мощна кибератака?
- Тогава г-н Румен Радев победи безапелационно кандидата на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева и единственият начин да обяснят този факт е с кибератаки. Но нищо такова няма – хората гласуваха своето доверие на г-н Радев и към днешна дата той продължава да бъде най-одобряваният политик в България. Колкото и злъч да излеят върху него, колкото и глупости да изприказват представителите на ГЕРБ, той е избран с над 2 млн. гласа и този факт не може да бъде променен. За какви кибератаки говори г-н Дончев.
- От ТВ-предавания стана известно и, че строителството на Автомагистрала „Струма“ е започнало далеч преди дори да бъде обявен търгът за изпълнител на нейното изграждане.
- Това е България в 21-ви век - по време на управлението на ГЕРБ. Фирми знаят предварително, че са спечелили обществените поръчки, некачествено изпълнение, корупция на всички нива, безстопанственост. Това е България в 2019 година!
- Какви са Вашите очаквания, свързани с изборните резултати? Предстоящите избори честни ли ще бъдат. Възможно ли е в България изборите да бъдат честни?
- Неведнъж съм казвала, че докато Цветан Цветанов прави изборите, няма да имаме честни избори. Всички действия на управляващите говорят, че те подготвят едни нечестни избори. Няма да има машинно гласуване във всички секции така, както е записано в Изборния кодекс. Защо? Защото е по-лесно да фалшифицираме един протокол, да се направи една бюлетина от невалидна, валидна, да подпишем членовете на комисията, отколкото една машина, която ще покаже реално какъв е вотът на гражданина.
- Какво се крие зад отказа, зад несъгласието отстрана на ПП ГЕРБ да се промени състава на ЦИК?
- Освен ярко погазване на закона, според мен, в несъгласието отстрана на ГЕРБ да се промени състава на ЦИК се крие страх. Наистина не мога да си обясня как в една парламентарна република управляващите не желаят да изпълнят закона. И да го приложат. До 21 февруари трябва да бъде внесен проект за нови правила за избор на ЦИК, а до 21 март трябва да бъде избран. Не виждам нищо страшно, нищо проблемно в това – нека не забравяме, че такъв е законът.
 Между 1-во и 2-ро четене на закона ние сме предложили активна регистрация, отпадане на списъците за избиратели във варианта, който съществува в момента. Изчистването им от „мъртви души|“. Все неща, които са изключително важни, но никой не се фокусира върху тези наши предложения, не се дебатира върху тях, а всеки говори за избор на ЦИК. Какво означава това? Че отново се отвлича вниманието, че отново важните теми, свързани с изборното законодателство, не се дебатират.
Изборът на ЦИК е изключително важен. В никакъв случай не го омаловажавам. Но не толкова самия избор е проблем, колкото поведението на управляващите, погазването на закона. Защото става норма самите управляващи да погазват закона. А когато има закон, той трябва да се спазва.
- Погазването на закона ли е причината за обезкуражаването на българите?
- Не само погазването на закона, но и натиска, който се оказва върху хората. И ще посоча един случай от вчера, който е събирателен образ на това управление, на ситуацията, в която живеем, на диктатурата. Народен представител от габровския 7-ми избирателен район прави среща с представители на образованието в Дряново. В това няма нищо лошо. Но според информацията ми директорите на двете дряновски училища задължават едва ли не под строй учителите да отидат на тази среща. С бележка в учителската стая, на която пише „Наложително е вашето присъствие на среща с народния представител …“ Къде живеем, в коя държава, в която един директор, по нечия поръка – както се изразиха представители на педагогическото съсловие, ще накара учителите да отидат на среща с някой народен представител. Българското образование е деполитизирано. Или би трябвало да е деполитизирано.
- Подобно поведение система ли е в страната?
- По всяка вероятност. Самата аз вчера бях изумена. Това са прийоми, които не приемам. Така ги задължават и да гласуват. Ето, така се управлява нашата държава. Може би след Националното съвещание на ГЕРБ и „набиването на обръчи“ това е ответната им реакция – активизирали са се и са вкарали в действие добре познати на тях прийоми от времето на социализма.
- Променя ли се тематиката, проблематиката на въпросите, които Ви задават хората по време на срещите?
- Не. Хората задават едни и същи въпроси. Продължават да бъдат много бедни, да живеят много тежко. Естествено има и други въпроси, които ги вълнуват – за защитата на личните данни и искат да получат повече информация. Но основните проблеми на хората наистина са свързани основно с доходите, с работата, с трудния начин на живот. Те виждат всичко, което се случва. Страхът е много голям – не само гражданите, но и бизнесът се страхува. В България към днешна дата хората се страхуват. В обществото съществува атмосфера на страх.
- Страх от какво?
- Основно за хляба. Че ако се разприказват, може да си загубят работата, държавната машина да ги смаже. Наистина в държавата се случва нещо опасно.
- Започнахте ли да работите върху визията за Габровска област?
- Започнахме. Работи се и в четирите общини на областта – Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна. И тя се очертава да бъде много интересна и различна.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни