Кристина Сидорова към министър Банов: Кога Паметникът на свободата ще възвърне пълния си блясък?

Водеща! Kristina-Sidorova-kam-ministar-Banov:-Koga-Pamеtnikat-na-svobodata-shtе-vazvarnе-palniia-si-bllasakk
Кристина Сидорова към министър Банов: Кога Паметникът на свободата ще възвърне пълния си блясък?
“Паметникът на свободата, издигнат на връх Шипка или връх Свети Никола, както всъщност е неговото име, е израз на най-голяма почит и признателност към загиналите за свободата на България. Монументът е част от паметник–музей Шипка, открит през 1934 г. И през следващата година той ще навърши своята 85 годишнина.

 “Паметникът на свободата, издигнат на връх Шипка или връх Свети Никола, както всъщност е неговото име, е израз на най-голяма почит и признателност към загиналите за свободата на България. Монументът е част от паметник–музей Шипка, открит през 1934 г. И през следващата година той ще навърши своята 85 годишнина. Ежедневно през този паметник минават хиляди български и чужди туристи, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата и да отдадат своята почит към тях“, припомни на министъра на културата от парламентарната трибуна Кристина Сидорова.
 “Вярвам, че Вие сте добре запознат със състоянието на Паметника на свободата”, отбелязаа още депутатът от левицата и попита ръководителя на културното ведомство какви действия ще предприемете и в какви срокове, за да може наистина този най-български и най-голям паметник да възвърне своя пълен блясък.
 “Знам, че има усилия от страна на ръководството на музея да бъде възстановен паметникът, заяви още Кристина Сидорова. Но само усилия като думи не са удовлетворителни нито за мен, нито за българските граждани, които искат да го видят в своя блясък”, бе категоричната позиция на народния представител от Габровски регион.
 От думите на Боил Банов стана ясно, че ще бъде изготвен цялостен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка, за който той уточни, че е вписан в активите на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа” и е застрахован. Според министър Банов директорът на музея „Шипка-Бузлуджа“ прави всичко необходимо, а Министерството на културата стриктно наблюдава дейността му. Но често процедурите по обществените поръчки водят до забавяне - заради липса на кандидати или заради обжалване. От отговора на министъра стана ясно още, че към днешна дата са изпълнени проекти за видеонаблюдение и е възложена експертиза за актуалното състояние на паметника. Боил Банов посочи още, че са предприети мерки за подготовка на технически паспорт на монеминто.
 “Когато заведеш български или чужди гости и ти видят, че Паметникът на свободата е  с олющена мазилка и неподдържан, чувството, което изпитва всеки българин, е срам, че българската държава е позволила светинята му да изглежда по този начин. Срамно е  паметникът, където са костите на българските опълченци и руските войни, да бъде в това състояние, да бъде изписан с грозни надписи и да има паднала мазилка. Това не говори добре за българската държава като държава“, изказа възмущението си депутатът от БСП и изрази надежда, че ще се намерят сили, законови начини и средства до 3-ти март 2019 г. или до 85-та му годишнина да бъде възстановен той в пълния си блясък.

 

 

 


 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни