Кристина Сидорова: „Днес българинът вече дори на медиите не вярва”

Препоръчана! Kristina-Sidorova-razgovarya-s-s-simpatizanti
Кристина Сидорова разговаря със симпатизанти

На конгреса на БСП, който ще се проведе в събота ще бъде представена разработената от социалистите „Визия за Европа“ - документ с конкретни идеи за промяна, реформи и нов начин на управление. „Визия за Европа“ е разработен по подобие на „Визия за България“.

В неговото създаване се включиха освен политици, представители на неправителствени организации, браншови организации, синдикалисти, експерти в различни области, граждани с идеи и обществена ангажираност, обясни депутатът от левицата Кристина Сидорова. Тя допълни, че по подобие на „Визия за България“ предстои изработването на визия за развитието на областите и общините у нас. Отново с общи сили ще се очертаят недостатъците и приоритетите пред всяка община, за да може да се разработи адекватна на състоянието и перспективите управленска програма за следващите поне 15 години. Само така ще вървим целенасочено напред и стъпка по стъпка ще изградим по-добрия живот за всички, категорична е Сидорова.
За това, какво най-много тревожи хората от областта, какво ще повиши самочувствието на българина, какво трябва да бъде включено във „Визия за Габрово“, е разговорът с Кристина Сидорова, депутат от коалиция „За България“.


- И кое тревожи най-много българите и най-вече хората в Габровска област, г-жо Сидорова?
- В събота ще се проведе заседание на нашия конгрес, по време на което ще приемем окончателния вариант на „Визия за България“. Той е изработен след като проведохме 500 срещи в страната, получихме повече от 1000 предложения, които работната група успя да систематизира и да подготви окончателния вариант на този документ, който представлява нашето предложение към българските граждани по какъв начин искаме да се развива държавата ни следващите години. Убедени сме, че е важно да говорим за политики, за промяна и за това какво искаме да случи, както и какво да променим в страната за да се подобри начина на живот на българските граждани. Поради това и за разлика от нашите опоненти ние започваме разработването на Визия за всяка област, както и на „Визия за Европа“. Ние сме първата политическа партия, която излезе с предизборна програма за предстоящите избори.
Защото считам, че е крайно време да престанем да се надъхваме и да повтаряме кой за какво отговаря, как да мотивираме хората и изобщо да гледаме на изборите като на своеобразна технология.
Поради това ние гледаме на изборите като възможност да предложим нашите политики и нашите виждания за това, което искаме да променим. Ние искаме да се проведе чисто човешки разговор, по време на който да кажем какво точно предлага левицата - да имаме правова социална държава, в която българският гражданин да има възможност да работи, да получава достойно възнаграждение за своя труд, децата му да имат възможност да получат добро образование, добро здравеопазване. Да се знае, че който си плаща здравните осигуровки ще получи гарантирана медицинска помощ. Това са темите, които ние искаме да обсъждаме с българските граждани. Ние искаме да видим какво трябва да направим и как да го направим, за да променим негативните тенденции, които в момента съществуват, а не да си говорим за червени, за сини лампи и за всякакви подобни неща, които чухме от Националното съвещание на управляващите.
- Какъв подход ще изберете, за да повишите самочувствието на българина?
- Българският гражданин ще има самочувствие в момента, в който знае, че получава достойна заплата за своя труд, че има право на достоен труд без да бъде унижаван и че неговите знания и умения се зачитат. Както и че когато потърси своите права чрез съдебната система, ще получи справедливо решение. Защото трябва да имаме работеща съдебна система и реална борба с корупцията. А не когато някой някъде казал че еди кой си краде, той да бъде свален от своята длъжност. Българинът трябва да знае, че има закони, че има правила и че когато те са нарушени всеки, абсолютно всеки понася своята отговорност. Крайно време е да разберем, че законът е над всички и че трябва да стои над всичко. Че има задължения, има и права. И всеки, както има право да получава адекватни грижи, така и всеки има задължения към нашето общество и държава, към общината и към общността изобщо. Не можем само да искаме. Трябва да кажем какво можем да направим и ние.
- Кои са най-често срещаните проблеми, които поставят пред Вас хората?
- Последната проведена приемна в Севлиево показа, че в едно населено място могат да ти изсекат гората от 13 дка без да разбереш. Нито знаеш от кого, нито знаеш кога е станало и какво да направиш, за да защитиш собствеността си. И че можеш в 21 век да живееш 40 дена без вода, защото някой не иска да си свърши работата и да направи така, че една община да има нормално водоснабдяване. И това е най-голямата болка на севлиевци. Да, бяха направени няколко малки стъпки, които са недостатъчни, но трябва да се направи още много.
Отново на дневен ред излиза и казуса ЕМКО, който касае Трявна и който трябва да бъде решен, защото е свързан с работеща фирма, която дава хляб на много хора.
- Според Вас, за Габровска област какво трябва да бъде включено в тази визия?
- Много неща. Знае се, че Габровска област е една от областите в страната, в която демографският проблем е много голям. Тук трябва заедно, всички политици, да седнем и да помислим по какъв начин в нашата област можем да се справим с демографския проблем, с изчезващите населени места - Габровска област е на първо място по изчезващи населени места. Какво правим в тази посока, хората са притеснени от всички тези факти.
Икономика, индустрия, образование, здравеопазване в контекста на областната здравна карта. Защото в Габрово имаме добро здравеопазване, но в болницата в Трявна има големи проблеми в момента. В Севлиево общинската болница не е в най-добра кондиция. Това са все теми, по които трябва да се седне, да се говори и да се намерят решения, за да имаме визия какво трябва да правим през следващите години. По кой път да вървим, за да знаем какво можем да очакваме, ако това се реализира след 3, след 4 или след повече години.
През септември има избори и не може всичко да започваме все отначало, след това ще има други евродепутати, други народни представители… И всяко ново управление започва своята работа със самочувствието, че едва ли не от него започва света. Затова е изключително важно днес, сега да говорим какво предлагаме, каква политика ще следваме и какво очакваме да се случи.
- Да, тази година идват местни избори, а БСП в Габрово готово ли е за тях?
- БСП в Габрово се подготвя за изборите. Имаме си работна програма, която следваме, имаме си поставени задачи, които вече изпълняваме. Ще си подготвим и нашата визия за развитието на Габрово. Идеята ни е да я обсъдим с възможно най-много жители на общината, да получим мнението на възможно най-много хора. Да ги съберем и да излезем пред нашите избиратели със завършен документ за бъдещето на общината ни, както и на останалите общини в Габровска област. Не най-важно е кого ще предложим. Много по-важно е какво ще предложим, каква промяна, така че Габрово и градовете от областта да станат привлекателни за младите хора. Каква политика ще приложим, за да задържим инвеститори и да намерим нови. Да дадем самочувствие на хората да сбъднат мечтите си в Габрово, да реализират плановете си, да свързват бъдещето си с града, а не да се чудят как да напуснат страната, което е много тъжно.
- Как виждате възможността на тези местни избори, на следващите за европарламент и за парламентарния вот да бъде използване машинно гласуване?
- Категорично съм „За“, за което има възможност, но няма желание от страна на управляващите. Тук ще припомня един случай от предишни избори, за който имахме подадена жалба до Административния съд за наличието на два различни протокола. Единият написан и подписан от комисията - изцяло сгрешен и още един, който двама от членовете на комисията бяха написали желаните резултати и подписали всеки един от останалите членове на комисията. Имаше други, в които бяха налице очевидни грешки. Имаше случаи, в които абсолютно валидни бюлетини бяха записани като невалидни. По време на последните избори имаше много скандали, свързани с бюлетините, с тяхното броене и т.н. Машинното гласуване дава възможност да бъде елиминирано влиянието на човешкия фактор при броенето, за ликвидиране манипулациите, които се случват.
- Българинът се счита за идеолог на всевъзможни далавери, не считате ли, че той ще намери възможност за манипулиране дори след въвеждане на машинно гласуване?
- При машинното гласуване винаги може да бъде направено допълнително преброяване. Вероятно и при него би могло да се открие някаква възможност за манипулиране, макар самата аз да не я допускам. Но считам, че докато Цветан Цветанов ги прави няма как да има честни избори в България. А и съпротивата на управляващите срещу въвеждането на машинното гласуване показва точно това - че те не искат да има честни и прозрачни избори. Въпреки, че хората в България искат по честен начин да бъде отчетен техният вот. Което е в правото на всеки български гражданин, който е отишъл до изборните урни и е дал своя глас за представител на определена политическа сила. И всеки от тях има желание неговият вот да бъде отчетен както трябва.
-Българинът като че ли загуби доверие в демокрацията, считате ли, че толкова години след промяната, той би могъл да възвърне вярата си в нея?
-Притеснявам се, че става все по-трудно. Именно това искрено ме притеснява днес като демократичен и свободомислещ човек. Може би, защото ние изградихме нашата демокрация по странен начин - полезна за някои кръгове от хора, които се облагодетелстваха от нея. Полезна за тези, които подхранват корупционната среда в страната ни. Не знам кака беше построена тази наша демокрация, но успяха за 30 години да унищожат доверието в системи като образование, здравеопазване, съд и прокуратура, в медиите, които винаги са били флагман на свободното волеизлеяние. Изведнъж се оказа, че сме на едно от последните места по свобода на словото. И че днес българинът вече дори на медиите не вярва. А в демократичните общества точно медиите са гаранта на свободата, което уви днес и това нямаме. Което е много тъжно и ме кара да страдам. Поради това, че отново могат да те преследват за казана дума, че в 21 век, през 2019 г. могат да те преследват за нея. Че в момента могат да те уволнят по политически причини, заради това, което управляващите направиха с Наказателния кодекс.
За отнетото право на хората в населените места под 350 човека да избират кмет. Това са достижения на демокрацията, които управляващите зачеркват с лека ръка, което изключително много ме притеснява като човек, който е убеден, че демократичното, свободното общество е най-доброто. Въпреки това съм убедена, че пътят на България е именно демократичният.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото