Кристина Сидорова: „БСП има алтернативни антикризисни предложения“

Водеща! Kristina-Siderova-razyasnyava-antikrizisnite-idei-na-Levitsata
Кристина Сидерова разяснява антикризисните идеи на Левицата

БСП обяви своите алтернативни антикризисни предложения“ – заяви за вестника депутатът от левицата Кристина Сидорова. Това стана след като след оспорвани дебати Народното събрание прие актуализацията на бюджета за 2020 г., според която предвидените приходи са в размер на 26 040 836 хил. лева, от които постъпленията от данъци са 23 026 025 хил. лева, а неданъчните – 3 014 812 хил. лева. Предвидените разходи в него са от 14 426 374 хил. лева. Успоредно с това в Закона за актуализацията на бюджета е предвидено „максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени“ да е от 1 535 млн. лева.

 

„В бюджета има много буфери - счита бившият председател на Сдружението на общините в България, която в момента е депутат от левицата. - Възможно е през него хората да усетят, че държавата стои зад тях при кризисни ситуации. Има много хора, които управляващите не забелязват в момента, а те ще останат без никакви доходи. Публичният ресурс е за това - хората да не се чувстват застрашени. Ние търсим баланса – търсим сигурност за хората и отношение към бизнеса. БСП предлага спасителни мерки – мерки, които са по-близко до хората“.

 

Да разкаже какви са алтернативните антикризисни предложения на БСП, вестникът потърси депутата от левицата от Габровска област Кристина Сидорова. „За работещите, които са в неплатен отпуск, ние предлагаме субсидии в размер на една минимална работна заплата, в това число и осигуровки /725, 41 лева/ - обясни тя. -
Тази мярка засяга всички лица, временно спрени от работа, както и самонаети лица, за които правителствените мерки в т.ч. 60/40 не допринасят с нищо. Това са също и родители, които не могат да ходят на работа вследствие затварянето на детски градини и училища. А тази мярка засяга 420 000 български граждани и ще струва на бюджета 914, 2 млн. лева.

 

За малките и средни предприятия, търговци и занаятчии, които са затворили в следствие правителствените разпоредби левицата предлага те да бъдат освободени от връщане на ДДС на бракуваните хранителни продукти /до 2000 лв. на търговски обект/. Увеличаване със 100 млн. лева средствата по Националният план за действие по заетостта за включване на по-голям брой хора в програми за заетост и квалификация.

 

Що се отнася до земеделските производители ние, от левицата предлагаме да бъде осигурено допълнително целево субсидиране от 30 млн. лев през ДФ „Земеделие“ за зеленчукопроизводители, овощари и животновъди. С тези средства ще бъде осигурено на достъпни цени присъствието в магазинната мрежа на основни храни като плодове, зеленчуци, мляко, яйца, месо – обясни още г-жа Сидорова.

 

По отношение на мерките, свързани с общините, ние от БСП считаме, че е необходим допълнителен трансфер от държавния бюджет към тях в размер на 420, 2 млн. лева. А това е 10 процента над заложените досега средства. Което за тях е и компенсация за изгубени собствени приходи, както и за допълнителни дейности като осигуряване на дезинфекции и други, налагащи се за противодействие на епидемията.

 

Съвсем резонно е да се уточни и откъде ще дойдат тези средства, тъй като тези ще струват на бюджета допълнително 1 464,4 млн.лв.. Те могат да бъдат финансирани за сметка на замразяване на проектите за закупуване на бойни кораби и бронирана техника, заключи Кристина Сидорова.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото