Иван Димитров е топ спортистът на Габрово, Юлиан Георгиев е №1 сред треньорите

Топ новина! Sportist_na_godinata_2022.jpg
Sportist_na_godinata_2022.jpg
На бляскава церемония в зала „Възраждане“ на 20 декември Община Габрово отличи най-заслужилите личности в сферата на спорта за отиващата си 2022 година

Наградени бяха десетте най-добри спортисти за изминалите 12 месеца, треньор и един по-различен отбор на годината. В специална звездна категория бяха поставени и професионалните спортисти на Габрово, които представят града ни и България извън пределите на страната. Подреждането беше направено от членовете на Постоянната комисия по младежта и спорта при Общински съвет – Габрово и спортните експерти в общинската администрация.

Ivan_Dimitrov

Иван Димитров

За Спортист № 1 на Габрово за 2022 година беше определен световният шампион по шотокан карате-до при мъжете в категория „Мастърс“ Иван Димитров от КК „Янтра“. Освен че донесе на България най-престижната титла от 29-то Световно първенство на Обединените нации в Карлови Вари, Чехия, възпитаникът на треньора Владимир Вътев спечели още два златни и два бронзови медала. Други шест отличия завоюва от Европейското първенство по шотокан, проведено в Сърбия - два златни, два сребърни и два бронзови медала.

MIhaela_zoneva

Михаела Цонева

Подгласник на Иван Димитров стана тенисистката Михаела Цонева. Състезателката на Тенис клуб „Габрово“ беше важна част от отбора на България, който спечели историческа първа титла от Европейското отборно първенство при девойките до 18 години. Михаела допринесе за триумфа с четири победи на сингъл и три на двойки. Тя постигна и друг исторически успех, но за габровския тенис, като спечели титлите на сингъл и двойки на Държавното първенство за жени на закрито. На първенството за девойки до 18 години стана шампион на сингъл и вицешампион на двойки.

Monika_stojanova

Моника Стоянова

Третото място за 2022 година беше отредено на Моника Стоянова от СК „Надежда“. Възпитаничката на треньора Красимир Илиев представи страната ни на няколко световни и европейски първенства по киокушин при девойките до 21 години в категория до 55 килограма. През април триумфира със златото от първенството на Международната федерация по карате във Валенсия, Испания. През лятото зае второ място на Световната младежка купа в Камчия, а през есента записа първи места в още две европейски първенства. Завърна се с титла на Международната карате организация от Барселона, след това завоюва златото и от шампионата на Световната киокушин федерация в Лисабон.
В Топ 10 са още Мирела Косева и Сияна Павлова (скокове на батут), Петьо Стефанов (вдигане на тежести), Илия Димитров (ръгби), Йордан Йорданов (таекуон-до), Преслава Пенчева (скокове на батут), Мартин Христов (лека атлетика) и Симеон Турлаков (футбол).

Julian_Georgiev

Юлиан Георгиев

Отличието „Треньор на годината“ стана притежание на Юлиан Георгиев от КСАБ „Акро-арт“. Ръководителят и главен треньор на клуба подготви цели осем състезатели за националния отбор на България, който взе участие в Световното първенство в края на ноември в София. Две от възпитаничките му – Мирела Косева и Сияна Павлова, станаха и вицесветовни шампионки. Завоювани бяха още три четвърти и едно девето място.

Otborut_na-gabrovo

Отборът на годината с кмета на Габрово Таня Христова и заместник-кметовете Мария Йозова и Невена Минева (вдясно)

Отборът на годината този път беше съставен от цели 38 имена. Заслужено място в него намериха треньорите на всички колективни спортове в града – футбол, баскетбол, хандбал, ръгби и волейбол, които обхващат в ежедневната учебна работа над 1000 габровски деца.
Тази година имаше и специална звездна категория на отличени местни спортисти. Габровци, започнали спортната си кариера тук, в родния град, спечелили титли и отличия, преминали през националните отбори на България и продължили подготовката и участията си извън пределите на родината. В битка за постигане на най-добрите резултати за себе си, за Габрово, за страната. Най-добрите посланици на нашия град по света и примери, от които се нуждаем. Отличените в нея бяха четвъртият в Световния шампионат по хард ендуро Теодор Кабакчиев, параолимпийският вицешампион Християн Стоянов, звездата на българското ръгби – състезаващият се във Франция Ивайло Иванов, футболистът на американския „Чикаго Файър“ Станислав Иванов, националът и играч на румънския „Арджеш“ Мартин Райнов, футболистката на България за 2021 година Симона Петкова, капитанката на женския национален отбор по хандбал Лидия Ковачева, автомобилният ас Стефан Стоев, участничката на куп европейски и световни първенства в скоковете на батут Мариела Пенева и състезаващите се във Франция и Италия габровски колоездачи Мартин Маринов и Преслав Балабанов.
Наградите на призьорите връчиха кметът Таня Христова, заместник-кметовете Мария Йозова, Невена Минева и Николай Меразчиев. Отличия на състезатели от Десятката връчиха и легенди на габровския спорт от близкото минало като футболистът Вангел Стаматов-Пуфа, лекоатлетката Невена Минева, акробатите Ана Опрова и Цветан Бояджиев, ръгбистът Любен Ялъмов, щангистът Янко Янков.
Церемонията беше украсена от великолепен бенд с китарист и вокал талантливият Момчил Косев – габровската звезда на българската музикална сцена. С него на сцената бяха Елена Сиракова (вокал), Радослав Славчев Riverman (бас китара), Ивелин Атанасов (пиано) и Ники Тошев (барабани). 

Otboruu_na_zvezdite
Отборът на звездите на габровския спорт

ТЕОДОР КАБАКЧИЕВ
Той изпрати поредната изключително успешна година. Подпомаганият от „Еконт“ габровски мотоциклетен ас влезе в Топ 5 на Световния шампионат по хард ендуро и завърши сезон 2022 на престижното четвърто място. Освен това записа и първите си два подиума – в Сърбия и на най-тежкото хард ендуро рали на планетата – „Red Bull Romaniacs“ в Румъния. Към тях звездата ни прибави 6-то място в Израел, 8-мо в Италия, 5-то в САЩ и 7-мо в Канада. В края на годината развя победоносно българския флаг и в още едно кътче от планетата – Южен Борнео, Индонезия. За приноса му към издигането на авторитета на града ни Кабакчиев напълно заслужено беше удостоен и с отличието „Почетен гражданин на град Габрово“.

ХРИСТИЯН СТОЯНОВ
Още един голям габровски спортист, също надхвърлил пределите на местния спорт. Сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио в бягането на 1500 метра продължава професионално и целенасочено подготовката си за защита на световната титла от 2019-та на първенството в Париж следващото лято и за игрите във френската столица през 2024-та. Тази година възпитаникът на Евгени Игнатов спечели три държавни титли при мъжете – на 1500 и 5000 метра и в шампионата по крос кънтри.
В момента Теодор и Християн са извън страната. Двамата ни топ професионалисти тренират заедно и се подготвят за новия сезон в южния испански град Малага, откъдето ни отправят своето послание.

ИВАЙЛО ИВАНОВ
Голямата звезда на българското ръгби в момента. Абсолютен лидер на мъжките ни национални отбори по Ръгби 15 и Ръгби 7. Ивайло е част от представителния ни тим в класическото ръгби от 2006 година насам и вече има зад гърба си 31 мача с националната фланелка, като многократно е избиран за най-полезен играч. С много сериозен принос е за изкачването на тима ни в по-горната Конференция 1 на европейското ръгби и за огромния прогрес на отбора ни през последните две години. От 2017 година е играещ треньор на националите по Ръгби 7 и през миналата година воденият от него състав стана шампион на Европа в Конференция 1 и се изкачи в по-горната Дивизия Трофи. От 2010-та се състезава в силното френско първенство – първо в Сент Етиен, а след това и в Руан. От тази година е играещ треньор на мъжкия тим на Руан.

СТАНИСЛАВ ИВАНОВ
Той е първият габровски футболист, привлечен в тим от американската Мейджър сокър лийг, в която се изявяват куп звезди на световния футбол. Стаси има професионален договор с отбора на „Чикаго Файър“. За бившия тим на легендата Христо Стоичков Иванов има 921 игрови минути в 16 официални срещи. Първия си гол за „Чикаго“ отбеляза при гостуването на „ДС Юнайтед“ за победата с 2:0 след асистенция на Джердан Шакири. Преди да замине за Америка, Иванов шест сезона защитаваше честта на „Левски“, за който дебютира още на 16 години и е един от любимците на сините фенове. Реализира 13 гола и даде 15 асистенции за столичния гранд. С „Левски“ игра и в турнира Лига Европа. Има участие във всички национални гарнитури и 10 гола за България.

МАРТИН РАЙНОВ
Още един габровец – футболен национал на България. За мъжкия представителен отбор на страната ни полузащитникът дебютира в мач срещу Швеция през 2016-та, а до момента има осем изиграни срещи за „лъвовете“. Има и два мача за младежкия ни тим до 21 години. Бивш капитан на „Берое“ и „Левски“, като за „сините“ има 78 мача, 2 гола и 2 асистенции във всички турнири. Играл е за 10 клуба. В момента е футболист на тима от румънската Суперлига „Арджеш“.

СИМОНА ПЕТКОВА
Симона е № 1 на България за 2021 година при дамите и представя родния женски футбол в чужбина. След силната за нея 2021-ва тя направи сериозен скок в швейцарската Суперлига, преминавайки от отбора на Лугано в състава на гранда „Йънг Бойс“ от столицата на страната. В чужбина е носила екипите още на английските „Лийдс“ и „Уотфорд“, на италианските „Пинк Бари“ и „Емполи“, на „Сан Марино“. Основен играч и лидер на възстановения ни женски национален отбор по футбол.

ЛИДИЯ КОВАЧЕВА
Безспорно един от най-ярките таланти на габровския хандбал за последните години. Лидия е капитан на възстановения ни женски национален отбор, който тази есен участва в квалификации за Световно първенство срещу Италия. Тя представя габровската хандбална школа и страната ни вече втора година като професионален състезател в австрийския шампионат. Лидер е на тима от Фелдикх „Шпаркасе Блау-Вайс“, заедно с друга състезателка, изградена в школата на „Бъки“ (Габрово) – Мадлен Тодорова. Лидия е многократен шампион и голмайстор във всички възрастови групи у нас. Има и солидно количество мачове с националната фланелка.

СТЕФАН СТОЕВ
Една от ярките звезди на автомобилния спорт у нас. От години Стефан Стоев държи топ ниво, а неговият болид Силвър Кар EF-10, брандиран с логото на млечните продукти „Боженци“, e познат на всички любители на скоростния спорт у нас. Абсолютен професионалист, многократен шампион на България в различните класове. Печелил е стартове от румънския шампионат, представял страната ни и в битката между първенците в планинските шампионати на европейските страни – FIA HILL CLIMB MASTERS. Тази година Стефан Стоев отново беше номер 1 у нас и обра овациите на автомобилните фенове на Шипка, в Шумен и Гоце Делчев.

МАРИЕЛА ПЕНЕВА
Една от звездите на България в скоковете на батут, представила страната ни във всички краища на Европа. Достатъчно да кажем за нея е това, че през 2017-та стана световна вицешампионка заедно със своята по-малка сестра Христина Пенева. Представяла е страната ни в редица европейски и световни първенства, световни купи, европейски игри. Тази година Мариела отново носеше трикото на България в шампионата на планетата, проведен в София. Обяви обаче, че това е последното º състезание, поне на този етап. Дали голямата сцена няма да º липсва – бъдещето ще покаже.

МАРТИН МАРИНОВ
Още един габровски национален състезател, но в колоезденето. Изграден като колоездач и личност в местния „Янтра-Исполин“, Мартин вече кара в чужбина и е част от френския „Мартиг“. От 2020 година той е част и от националния отбор на България, като представя страната ни на Европейско и Световно първенство. През миналата година стана и републикански шампион в шест дисциплини и постави нов национален рекорд на 3 километра индивидуално.

ПРЕСЛАВ БАЛАБАНОВ
През този сезон той защитаваше цветовете на континенталния италиански Коратек, с който участва във вътрешния календар и на някои професионални състезания в Италия и Франция. През миналата година Преслав се състезаваше за друг италиански тим – Пистойезе. Национален шампион е, печелил е множество стартове у нас. Представял е страната ни в младежкия олимпийски фестивал в Гьор, Унгария, на европейски първенства в Чехия и Холандия и две Балканиади – в Турция и Румъния.

Снимки: Цветомира Иванова

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни