Искаме да възпитаме стойностни български деца, които да са и достойни европейци”

Desislava-Minkova
Десислава Минкова
Десислава Минкова, директор на основно училище „Иван Вазов” - Габрово:

Десислава Минкова е директор на основно училище „Иван Вазов” в Габрово от около 10 месеца. Потомствената педагожка с над 32 години стаж стъпи на този пост на 18 август 2022 г. Родена е в София през 1967 г., но с училище „Иван Вазов” е свързана много повече от всеки друг. Тук е била ученичка, тук е пенсионирана като начален учител нейната майка. Тук е учила и дъщеря є. 
Педагогическото си образование Десислава Минкова е получила в  Института за начални и детски учители „Лазар Станев“ в Плевен, сега Педагогически колеж. Висше образование завършва във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, а сега учи магистратура „Образователен мениджмънт” в Благоевград.
На 1 юни Министерството на образованието и науката отличи ръководеното от нея училище с престижна награда в конкурс с екологична насоченост.


Г-жо Минкова, нека първо да Ви поздравя с наградата, която училище „Иван Вазов” получи на 1 юни. От 188 предложения от цялата страна за най-добра ученическа инициатива министерството оцени с „отличен” само осем и „Иван Вазов” е едно от тях. Разкажете за конкурса. Кои са Вашите ученици, които представиха Габрово и училището така, че отново да се гордеем с нашите малки съграждани.

Конкурсът е за най-добра инициатива на ученически съвет, проведен съвместно от Министерството на образоването и науката и Държавната агенция за закрила на детето. Всеки ученически съвет избира между четири конкурсни области – „Изграждане на гражданско съзнание, в това число доброволчески, благотворителни инициативи, обществено полезни дейности, и съхраняване на националното самосъзнание“. Втората област е „Училище без агресия“, третата – „Здравословен и/или екосъобразен начин на живот“ и четвъртата – „Интеркултурно взаимодействие“.

Училището ни е член на Европейската мрежа „Училища, утвърждаващи здраве“ от 1998 г. и затова учениците решиха да вземем участие в категория „Здравословен и/или екосъобразен начин на живот“. За име ме на конкурсната творба учениците избраха „Чиста душа – чиста природа – чисто бъдеще“. Конкурсът е на два етапа. Първият е написване на проекта и тогава са постъпили 188 проектни предложения на ученически съвети. Жури номинира 10 във всяка от четирите конкурсни области. Втория етап е реализиране на проекта и надпреварата във всяка от конкурсните области. Журито класира по едно предложение на първо и на второ място. Желанието на децата бе с наградата да възстановим Класна стая на открито – Дендрариум. След пандемията от COVID, учениците искат да прекарат повече време на открито.

В ученическия съвет са включени ученици от всички класове, но по този проект работиха предимно деца от VІ и VІІ клас. Наша гордост са Даниел Радославов Денчев и Преслава Христофорова Иванова от VІ клас. А тогава, когато присъединим и родители към дадена кауза, победата е гарантирана. В случая за написването на проекта има заслуга Любима Колева, майка на Даниел.

Вие поехте ръководството на училището през август миналата година. Сигурно предизвикателствата пред Вас не са били малко, но кое бе най-голямото, пред което се изправихте, заставайки начело на едно авторитетно 60-годишно школо?

Тази година на 31 октомври училището ще навърши 65 години от създаването си. Предизвикателствата, пред които стоя, не са малко. Може би основното е да се върне престижът на училището изградено през годините. Друга задача е да повишим желанието у децата за знания, но поднесени по по-интересен начин.

Най-големите предизвикателства идват от непрекъснатата динамиката на промените в нашето съвремие, не само в сферата на образованието, разбира се. Изисква се адаптивност, добра подготовка на всеки един преподавател и гъвкавост за справянето с трудностите.

Необходима е огромна любов, отдаденост и отговорност към това, което правим – създаване на стойностни и знаещи хора. Всички ние работим за развитие и просперитет на училище „Иван Вазов“.

По какви проекти работите в момента?

Нашите деца освен че са талантливи, са и много любознателни, амбициозни и с вродено чувство за справедливост. Освен че учат и получават знания, обичат да спортуват и играят. Училището участва в Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, „Равен достъп до училищното образование в условията на кризи“, Проект „Подкрепа за приобщаващо образование“, НП „Осигуряване на съвременна сигурна и достъпна образователна среда“ – Модул „Културните институции като образователна среда“, Проект „Образование за утрешния ден“. Учениците се включват в различни инициативи като кампания за безопасност на пътя, в конкурси и фестивали, участие в екопроекта „Заедно за един по-красив Свят”, участие в проекта за борба с насилието под мотото „По-силни деца, по-малко насилие”.

С радост мога да кажа, че всички теми и проблеми на съвремието са станали приоритет. Работим така, че ученик, учител, родител – да изградим заедно едно по-добро бъдеще.

- Габровци ми споделиха, че на празничната манифестация на 24 май единственото училище, носещо и европейското знаме начело, е било основно училище „Иван Вазов”. Знаем, че училището е член на Европейска мрежа „Училища, утвърждаващи здраве”, но това едва ли е единствената причина...

- Не, не е само това причината. Стараем се от всяко едно нещо да извлечем позитивното, положителното и ценното. Не отричаме, не критикуваме. Все пак, освен че искаме да възпитаме и изучим стойностни български деца, ние също държим от нашето училище да излязат достойни европейци.

- Как работите с екипа и кое е най-важното, за да бъде един училищен колектив успешен и ефективен?

- За да е успешно едно училище, много важно е колективът да притежава няколко неща – професионализъм, разбирателство, доверие, но и всички трябва да вървим в една посока, с поставени еднакви цели. Екипната работа не е важна само за учениците, а и за един успешен колектив.

- Имате ли трудности с набирането на първокласници? Какво бихте казали на родителите, които се колебаят къде да изпратят децата си да учат?

- Не мога да кажа, че са трудности. По-скоро е изградено мнение на обществеността през годините, което с дейностите, в които се включи училището, е опровергано.

Нашето училище има своите предимства като безопасна среда за отдих сред природата, отдалечено от пътната мрежа и местоположение, удобно за безпроблемно пристигане на децата на училище с или без родители, както и с транспорт.

Кое прави основно училище „Иван Вазов” уникално? Кое е различното и полезно послание, което искате да предадете на учениците си?

Както казах вече, самото му местоположение е уникално. Много малко от училищата в град Габрово се намират в такава прекрасна среда. Училището ни разполага с голям двор, с много зеленина, където децата могат да установяват своята връзка с природата, на чист въздух, в игри и разтуха.

Посланието, което искаме да им предадем, е да бъдат добри, да грабят с пълни ръце знания, а всичко, което вземат, да го използват по най-добрия начин за тях.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни