International Basketball Camp стартира в неделя...

Топ новина! Vlado-Iskrov-e-glavniya-organizator-na-nai-golemiya-basketbolen-kamp-v-B-lgariya
Владо Искров е главния организатор на най-големия баскетболен камп в България
Петото издание на International Basketball Camp 2021 ще се открие в неделя вечер в зала „Орловец“.

След едногодишно прекъсване заради пандемията Габрово отново ще е домакин на най-големия баскетболен камп в България, който тази година ще се проведе между 25 юли и 1 август.
Основен организатор е спортен клуб „Усмивка“. Събитието се провежда с подкрепата и съдействието на Община Габрово и кмета Таня Христова, както и с помощта на специалистите от БК „Чардафон“.
Въпреки че тази година участниците са по-малко - около 180 човека, предвид ситуацията IBC остава най-големият камп в страната.
„Радостно е, че ще имаме участници от България, Гърция, Турция, Италия и Северна Македония - съобщи Владимир Искров, главен организатор на кампа и член на Управителния съвет на БК „Чардафон“. - Имахме и група от Англия, но тя вече е в „червена зона“ и няма да може да вземе участие.“
Какво ще се случи по време на петото издание на кампа и какви са неговите цели, разказва г-н Искров: „Искам да припомня постигнатото досега от кампа. Първото издание беше през 2016-та, а през 2019 г. в тренировъчния лагер участие взеха над 450 души от 11 държави на 4 континента. Това бяха състезатели, треньори, любители, пара-спортисти, доброволци, организатори и мениджъри и над 20 партньорски организации от Европа, САЩ и България. В четирите издания баскетболни умения са трупали или преподавали общо 1600 спортисти и специалисти. Безспорният успех е успех и за града, защото уменията, придобити по време на лагера, са една инвестиция в бъдещето на новото поколение.
Мисията на тренировъчния лагер е разширяване на познанията на състезатели и треньори за баскетболната игра с помощта на утвърдени баскетболни специалисти от цяла Европа и САЩ.
Основни цели са:
- овладяване на изграждане на двигателни навици и нови баскетболни умения;
- запознаване на състезателите с баскетболната методика в САЩ, Италия, Сърбия, Чехия, Англия, Ирландия, Румъния, Украйна, Турция, Македония, Гърция и Молдова;
- предоставяне на възможности за академично и баскетболно обучение в чужбина;
създаване на международни контакти.
Второто събитие ще бъде Турнир „Христо Донков“, това ще е неговото 10-то юбилейно издание. Тази година в него ще вземат участие четири отбора - националният тим на България до за момчета до 16 години, "Чардафон", сборни отбори на най-добрите чужденци и най-добрите български деца на кампа.
За първи път ще се проведе Турнир за купата на кмета по баскетбол на колички. Състезанието ще е международно - ще участват представители на Гърция, Турция и два отбора от България. Целта е децата от лагера да повярват, че няма невъзможни неща.
Четвъртото събитие е BaskIN - това е разновидност на баскетбола, която дава възможност на хора в неравностойно положение да играят със състезатели без увреждания. Мероприятието ще се състои в рамките на турнира за купата на кмета.
Проектните цели, които залагаме за тази година, са свързани с надграждане и развитие на International Basketball Camp. Като искаме да обърнем повече внимание на детайлите за сметка големия брой участници. Смятаме, че това, което направихме до момента, е доста атрактивно и привлекателно за децата, но динамиката в съвременния свят изисква постоянно развитие и подобряване във всеки един аспект. Какво включва International Basketball Camp:
- Турнира „Христо Донков“ в периода на лагера;
- Участие на националния отбор по баскетбол на България до 16 години, който да се състезава с отбор от играчи от IBC (International Basketball Camp);
- Участие на треньори и мениджъри от чужбина, което повишава престижа на лагера;
- Участие на най-добрите действащи треньори в България и български баскетболни легенди;
- Баскетболният мач на колички да се проведе в полувремето на мача за купата на „Христо Донков;
- Ментален тренинг извършван от спортни психолози;
- Организиране на турнир по Streetball ( уличен баскетбол);
- Участие на диетолог, които консултира участниците;
- Привличане на повече чуждестранни участници;
- Представяне на BaskIN


- Турнир за купата на кмета по баскетбол на колички. Целите, които залагаме с планираните промени в събитието, ще доведат до покриването на всички видове баскетбол и баскетболни сабите по време на IBC. През 2016 г. участие взеха 220 деца, през 2017 г. имахме 332 участника, а през 2018 г. малко над 400. През 2019 г. в кампа да се включат над 450 деца от България и чужбина. Очакванията са през 2021 участие ще вземат поне 200 деца. Треньорите, мениджърите и психолозите, които ще вземат участие в лагера, ще са 15 човека.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото