Гвардейци от гимназията на среща с папата

Топ новина! Sredniyat-uspeh-na-zrelostnitsite-e-3.51
Средният успех на зрелостниците е 3.51
Корнелия Мотова, директор на Професионална техническа гимназия “Д-р Никола Василиади“:

Вчера двамата командири на 14-ти Младежки гвардейски отряд и на 4-ти Ученически духов оркестър, съставени от ученици на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ бяха във Ватикана, където има аудиенция с папа Франциск. Командирът на Четиринадесети ученически гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Пламен Трифонов ще вземе участие в среща обмен с папската гвардия във Ватикана.
За двете патриотични организации, за представянето на дванадесетокласниците от ПТГ "Д-р Василиади" на държавните зрелостни изпити, за паралелките осмокласници, за новата специалност, за успехите по програма "Еразъм" разговаряме с Корнелия Мотова, директор на гимназията.


Г-жо Мотова, разкажете за гвардейския отряд и оркестъра във Вашата гимназия?

- Четвърти ученически гвардейски оркестър продължава традициите на духовия оркестър на гимназията. Целта е патриотично и гражданско възпитание на учениците. Гвардейският оркестър участва в тържествата на 19 февруари – гибелта на Левски, в отбелязване на 147 години от Априлското въстание, в Деня на Габрово, на 2 юни – Деня на Ботев.

Вчера двамата гвардейски командири на 14-ти Младежки гвардейски отряд и на 4-ти Ученически духов оркестър бяха във Ватикана, където има аудиенция с папата. Командирът на гвардейския отряд Пламен Трифонов ще вземе участие в среща обмен с папската гвардия във Ватикана.

Младите габровски гвардейци участваха в тържественото отбелязване на 147 години от Новоселското въстание, провело се в Априлци на 14 май. След него те се срещнаха с министъра на отбраната Димитър Стоянов, генерал Любчо Тодоров – командващ на Съвместното командване на силите и полковник Кънчо Иванов – командир на Национална гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър – София. В тържествената заря проверка участва президентът Румен Радев.