Гвардейци от гимназията на среща с папата

Топ новина! Sredniyat-uspeh-na-zrelostnitsite-e-3.51
Средният успех на зрелостниците е 3.51
Корнелия Мотова, директор на Професионална техническа гимназия “Д-р Никола Василиади“:

Вчера двамата командири на 14-ти Младежки гвардейски отряд и на 4-ти Ученически духов оркестър, съставени от ученици на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ бяха във Ватикана, където има аудиенция с папа Франциск. Командирът на Четиринадесети ученически гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Пламен Трифонов ще вземе участие в среща обмен с папската гвардия във Ватикана.
За двете патриотични организации, за представянето на дванадесетокласниците от ПТГ "Д-р Василиади" на държавните зрелостни изпити, за паралелките осмокласници, за новата специалност, за успехите по програма "Еразъм" разговаряме с Корнелия Мотова, директор на гимназията.


Г-жо Мотова, разкажете за гвардейския отряд и оркестъра във Вашата гимназия?

- Четвърти ученически гвардейски оркестър продължава традициите на духовия оркестър на гимназията. Целта е патриотично и гражданско възпитание на учениците. Гвардейският оркестър участва в тържествата на 19 февруари – гибелта на Левски, в отбелязване на 147 години от Априлското въстание, в Деня на Габрово, на 2 юни – Деня на Ботев.

Вчера двамата гвардейски командири на 14-ти Младежки гвардейски отряд и на 4-ти Ученически духов оркестър бяха във Ватикана, където има аудиенция с папата. Командирът на гвардейския отряд Пламен Трифонов ще вземе участие в среща обмен с папската гвардия във Ватикана.

Младите габровски гвардейци участваха в тържественото отбелязване на 147 години от Новоселското въстание, провело се в Априлци на 14 май. След него те се срещнаха с министъра на отбраната Димитър Стоянов, генерал Любчо Тодоров – командващ на Съвместното командване на силите и полковник Кънчо Иванов – командир на Национална гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър – София. В тържествената заря проверка участва президентът Румен Радев.

Гвардейци

Впечатляващото участие на гвардейците от Четиринадесети ученически гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ не остана незабелязано и само няколко дни по -късно в гимназията пристигна изключително престижна покана.

По случай отбелязване на 5 години от създаване на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ се организира среща обмен с папската гвардия във Ватикана, която се проведе на 14 юни.

В Италия учениците бяха посрещнати от посланика на България във Ватикана Негово превъзходителство Богдан Паташев.

Посещението на Пламен във Ватикана и срещата му с папската гвардия е поредното участие на ученик от ПТГ „Д-р Н. Василиади“ в събитие с национално и европейско измерение.

- Как се представиха на матурите Вашите зрелостници?

- Нашите ученици успешно се представиха на матурите по български и литература. Средният успех е съизмерим с този от миналата година – 3.51, имаме по-малък брой слаби оценки.

- А на задължителния изпит за професионална квалификация?

- 75 ученика успешно положиха изпита за професионална квалификация, като трима ученика подготвиха дипломен проект и имат отлични оценки.

- Какви паралелки откривате за осмокласниците, кога започва приемът?

- Приемът започва през юли. Откриваме една нова паралелка – "Възобновяеми енергийни източници", с нова професия – техник на енергийни системи. Останалите паралелки са като досегашните – приложно програмиране, компютърна техника и технология, мехатроника и автотранспортна техника.

- Достатъчна професионална подготовка ли дава Вашата гимназия, добър вариант ли е дуалното обучение? Разкажете малко повече за организацията на дуалното обучение?

- Много полезно се оказа дуалното обучение. Втори гимназиален клас се обучава по дуална система. Единадесетокласниците се обучават два дни във фирмите, дванадесетокласниците – 3. Всички ученици от 12 клас, които са по дуалната система, успешно проведоха изпита по специалността

- По какви проекти и програми работи училището през годината?

- По всички проекти сме работили - по "Подкрепа на дуалната система на обучение", "Образование за утрешния ден". А също така по националните програми "Заедно в изкуството и спорта", "IT и кариера", "Иновации в действие", "Отново заедно", "Музеите като образователна среда".

- По "Еразъм" също работите, нали?

- Номинирани сме за европейска награда за иновативно обучение за проекта "Иновативни практики в Европа". По "Еразъм" сме акредитирани и тази година изпълняваме мобилности във Франция, в Барселона и Будареща. Мобилностите са за учители и за практическо обучение на ученици.

- Имате вече нова спортна площадка, нов СТЕМ център, очаквате ли нещо ново през годината?

- Имаме статут на център за високи постижения и очакваме модернизация на образователна инфраструктура в сградите на гимназията и обзавеждане и оборудване за обучение по 4 професионални направления на по-високо ниво по националния план за възстановяване и устойчивост.

- Подобаващо отпразнувахте годишнината на Вашия патрон, кои бяха най-значимите инициативи?

- Имаше тържествено отбелязване на 200-годишнината на д-р Василиади. Организирахме концерт, в който участваха всички групи по занимания и интереси на гимназията - вокална група, два оркестъра, мажоретки, група по народни танци. Театърът представи "Крадецът на праскови".

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни