Георги Ташев - шампион с "Левски"

Водеща! Georgi-Tashev-belezhi-p-rvite-si-tochki-za--Levski--i-veche-e-shampion-s-s--sinite-
Георги Ташев бележи първите си точки за
"Чардафон", засега, не може да сформира отбор по баскетбол в колички, но Габрово вече има шампион - Георги Ташев.

Габровецът Георги Ташев вече е шампион на България по баскетбол в инвалидни колички. 15-годишният талант бе открит за играта през април от треньора на националния отбор Виктор Искров. Тогава в зала "Орловец" се проведе демонстритавно занимание с кандидати да се включат в бъдещия тим на местния "Чардафон". Идеята за сформиране на такъв отбор бе договорена в средата на март на среща с кмета Таня Христова, в която участваха още Севдалина Ненкова - шеф на Дирекция „Образование и социални дейности”, Деница Вачкова - началник отдел „Социални дейности и здравеопазване”, Николай Пенов - главен експерт в отдел „Образование, младежки дейности и спорт”, Мартина Груева - главен експерт в отдел „Протокол и връзки с обществеността”, Светла Григорова - директор на Дневен център на младежи и деца с увреждания, Даниела Ненчева - ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания. При кастинга през април се оказа, че отбор не може да се сформира, но затова пък в Георги Ташев Искров видя качества на бъдещ национал. И веднага го покани на лагер на представителния тим на България, който се проведе от 28 април до 8 май 2022 година в София. В Габрово индивидуална подготовка с Георги оттогава води преподавателят в Техническия университет д-р Николай Вътков.

Владо Искров е организатор и на най-големия баскетбол в България - IBC, който се организира в Габрово. През 2018 година той за първи път проведе показни занимания  по баскетбол в инвалидни колички. Тогава начело на "София Балкан".


Планомерната работа даде резултат. В събота "Левски", част от който е Георги Ташев, предсрочно защити титлата си по баскетбол на колички. „Сините“ си осигуриха златните медали един турнир преди края на седмото държавно първенство, след като във Варна победиха "София Балкан" за втори път през сезона.
В зала „Христо Борисов“ тимът, воден от Владимир Искров, се наложи с 52:48 след драма в последната минута на мача, а Георги Ташев реализира първите си точки за отбора. Над всички бе неговият съименик Георги Иванов - 31 точки и 13 борби. С 13 точки и 14 борби завърши Димитър Костов. За "София Балкан" Персиян Еленков записа 27 точки, 6 асистенции и 13 борби. Григор Иванов добави 14 точки и 10 борби.
Владимир Искров, който е ангажиран с баскетбола в инвалидни колички от 2011 година, е треньор на столичния „Левски“, на националния отбор и председател на наскоро създадената Балканска лига. Той е член на Управителния съвет на "Чардафон", а като треньор в клуба през сезон 2013-2014 стигна до вицешампионската титла с юношите, бронзовите медали с младежите и шесто място в полупрофесионалната тогава "А" група, където игра с момчета под 19 години. Негов възпитаник, медалист от онова време, е Георги Иванов - Джордъна, който вече работи като треньор в "Чардафон".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни