Георги Маринов: 8600 ученици от областта тръгват на училище

Топ новина! Georgi-Marinov
Георги Маринов
Приключиха ремонтите с изключение на две професионални гимназии - гимназия "Д-р Никола Василиади" в Габрово и Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево

    За готовността на училищата за първия учебен ден и за новата учебна година, за извършените ремонти в училищата, за доставените безплатни учебници на учениците от първи до седми клас, за най-търсените учители, за основният приоритет на институциите да обхванат всички деца в училище разказва началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов


- Готови ли са училищата за новата учебна година?

- Да, всичко е готово за новата учебна година. Осигурена е кадрова обезпеченост. Все още има свободни позиции. Започването на учебната година няма фиксиран час, всяко училище си решава в кой час да бъде откриването на учебната година. Убеден съм че във всяко едно училище ще има празник на 15 септември. Особено вълнуващо ще бъде за първокласниците. 720 първокласници ще пристъпят за пръв път прага на училището в цялата област.

По държавен план паралелките вече са утвърдени. За голяма част от осмокласниците ще сменят основните училища, надявам се да са избрали правилния профил или професия

- Колко ученици от областта ще тръгват на училище?

- Близо 8600 ученици от първи до 12 клас тръгват на училище на 15 септември.

- Приключени ли са ремонтите? Къде има най-големи и сериозни ремонти?

- Почти във всички училища приключиха ремонтите с изключение на две професионални гимназии - гимназия "Д-р Никола Василиади" в Габрово и Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево. Там се извършват по-мащабни ремонти, те ще продължат и след 15 септември.

Имам уверението на директорите, че те няма да попречат на учебния процес.

- Доставени ли са безплатните учебници за учениците?

- Задължителната документация е доставена в училищата. Всички учебници и помагала са доставени. Учебниците от първи до седми клас включително са безплатни. Системата е осигурена.

- Направено ли е нужното да няма ученици, които да не ходят на училище?

- Това е основният ни приоритет. Години наред се стремим да обхванем всички ученици, съвместно с Общините с дирекциите за социално подпомагане. Това са механизмите за екипна работа между институциите в изпълнение на ПМС 100 за издирване на деца и ученици.

Целта е да няма необхванати ученици. Всички трябва да ходят на училище.

- Има ли достатъчно учители за всички училища?

- Както вече казах, все още има свободни позиции за учители. Най-много се търсят учители по математика, информационни технологии, физика, химия и биология. Надявам се да се запълнят местата.

- Навсякъде ли в училищата има електронни дневници?

- Да навсякъде са въведени електронни дневници. Голяма част от учениците споделят електронно учебно съдържание.

- Какво ще пожелаете на учениците и учителите за първия учебен ден?

- Пожелавам успех на всички ученици, най-вече на първокласниците. Успешна учебна година на учениците, пожелавам им да повишават резултатите си в училище.

На учителите желая много здраве успехи и да изпълняват достойно тази трудна професия.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни