Георги Глушков дари Александър Александров със златна топка

Топ новина! Georgi-Glushkov-vr-chva-magiyata-na-basketbola,-vgradena-v-zlatna-topka,-na-aleksand-r-aleksandrov
Георги Глушков връчва магията на баскетбола, вградена в златна топка, на Александър Александров

Със златна топка бе дарен в събота Александър Александров, генерален мениджър на корпорация "Развитие" и председател и на Управителния съвет на фондация "Играй с Развитие", от президента на Българска федерация "Баскетбол" Георги Глушков.

"С нас е един специален човек - г-н Александров - сподели единственият българин, играл в НБА. - От много години той дарява от сърце на баскетбола и на други спортове, Вълнува се от темата за развитие на спорта при подрастващите, при младите и се радва на всяко събитие в тази насока, което се случва с негова или без негова подкрепа. Много съм му благодарен и затова много се чудех какво да му подаря от името на Федерацията. Г-н Александров, знам, че топката е за Вас магия. Затова Ви подарявам символична топка - да бъде магия за млади и стари, да бъде и стимул за тези, които помагат. Ние се нуждаем от добри примери - както във в спорта, така и в дарителството. Вие сте много важен пример за всички нас. Благодаря Ви!"

"Баскетболът е моят спорт - призна трогнатият от жеста Александър Александров. - Не мисля, че съм направил твърде много, надявам сме, че сме в началото. От две години правим някои неща, ще продължим заедно. Познавам я магията. Все още играя баскетбол. Нямам думи - точно си избрал, каквото ми трябва - винаги ще е пред мен, ще я гледам, ще ме вдъхновява, ще помагам."

Александър Александров, който навръх 24 май навърши 70 години, от две десетилетия помага на българския спорт. Приоритет му са му игрите с топка - чрез "Играй с Развитие" той подкрепя детско-юношеското направление на петте основни колективни спорта в програмата на летните олимпийски игри - футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и водна топка. С финансовата подкрепа на фондацията в Габрово в петък, събота и неделя се проведе турнир по баскетбол за момчета и момичета, в който участваха сборни регионални отбори от Добруджа-Мизия, Родопи-Загоре, София област и София град. Състезанието бе част от мащабната програма за честването на 100-тодишнината на организирания баскетбол в България. Смята се, че играта, изобретена през 1891-а година от Джеймс Нейсмит, е пренесена у нас от Мария Тихолова, Иван Матинчев и Янка Колинс - колежани в Роберт колеж в Истанбул. Първи мачове са се играли през 2016-.та, но за официална рождена година на организирания баскетбол се смята 1919-та, когато към спортен клуб "Атлетик" е учредена баскетболна секция.

По време на тържеството в събота Георги Глушков отличи със златен паметен медал "100 години баскетбол в България" ветераните от Дряново - известния хирург Стефан Бенков - един от гардовете на закрития през 1977 г. "Чардафон-Орловец", шампион на ученически игри от 1964 г., както и неговите съграждани Димитър Минчев - Гърнето, Венцислав Зимпаров и Милчо Вапцаров. От Габрово тази чест бе указана на Васил Гъдев - най-успешния местен баскетболист за всички времена, Дончо Дончев - човекът, прокарал нишката между 1977 и 2009 година, когато бе възстановен баскетболният клуб, чрез създаване на поколения баскетболисти в ОУ "Христо Ботев", както и съотборниците му, пълнили трибуните на игрището под Стадиона през 60-те-70-те години Николай Дончев и Цоньо Ботев. С паметни медали бяха отличени и част от хората, успели да възродят баскетбола, който е все по припознат спорт в Габрово - спортния деятел Продан Проданов, първия треньор на юношите след 2009-та Николай Вътков, спортния директор след 2014-та Виктор Крушев, успял да формира екип от млади треньори, които насаждат магията на баскетбола в над 450 деца, Искрена Щерева - разработила всички проекти за финансиране на клуба през последните 10 години. Златен медал получи и най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол - Владимир Искров - вицешампионска титла при юношите, бронзови медали при младежите, шесто място в "А" група с мъжете през сезон 2013-2014. Чрез своята фирма "Усмивка" и с подкрепата на Община Габрово Владо четири години подред превръща през лятото Габрово в център на баскетбола чрез най-мащабния и авторитетен спортен лагер в страната - Международния баскетболен камп - IBC. За стореното по развитие на една от най-атрактивните игри с топка със "100 години баскетбол в България" бяха отличени още Община Габрово и Иван Господинов, по чиято инициатива, с участието на Иван Шумков и Пламен Минев, през 2009-та бе възстановен БК "Чардафон- Орловец".

Иначе в Регионалния турнир, в отбора на Добруджа-Загоре, участваха и три възпитанички на “Чардафон” - Стела Танчева, Христиана Пенковска и Цветомира Рачкова. Надпреварата нямаше състезателен характер, целта бе да се даде възможност на най-талантливите деца, родени 2006 г., да поиграят на по-високо ниво, да бъдат видени от повече специалисти, да усетят тръпката какво е да си “национален” състезател. Турнирът е част от инициатива на БФ "Баскетбол" за ранна селекция на подрастващи баскетболисти и се осъществи с подкрепата на Фондация „Развитие“. Получиха се следните резултати:

МОМИЧЕТА Софийска област - Добруджа-Мизия 85:38, Загоре-Родопи - София град 42:46, София град - Софийска област 59:61, Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 45:60, Софийска област - Загоре-Родопи, 67:56 София град - Добруджа-Мизия 59:30

МОМЧЕТА Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 57:49, София град - Софийска област 72:74, Софийска област - Добружда-Мизия 59:61, Загоре-Родопи - София град 55:84, Добружда-Мизия - София град 56:69, Софийска област - Загоре-Родопи 54:85.

Турнирът бе закрит от президента на БФ "Баскетбол" Георги Глушков, който връчи и индивидуални награди - за най-полезни състезатели при момичета и момчета от всеки отбор.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    IvanGos 2019-09-15 19:14:22

    Един човек се опитва да замести държавата, която тотално, почти, се е оттеглила от възпитанието на децата, поне чрез спорт...

Към началото