Габровска област с трима представители в НС на БСП

Kristina-Sidorova
Кристина Сидорова

Социалистите от Габровска област имат трима представители в Националния съвет на БСП от общо 187 души от цялата страна, стана ясно след проведения 50–ти юбилеен конгрес на българската левица.

 Това са депутатът от парламентарната група на „БСП за България“ Кристина Сидорова, кметът на Дряново Трифон Панчев и председателят на младите социалисти в областния град Валери Митов.
Представителите на Габровска област в най-висшия форум на БСП са били общо 13 човека - Кристина Сидорова, Ивелин Николов, Николай Григоров, Здравко Кънчев, Лена Енева, Емилия Дженкова и Виктория Ноева от Габрово, Станимир Стойчев, Петинка Михайлова и Мария Димитрова от Севлиево, от Дряново – Трифон Панчев и Мирослав Димитров и от Трявна – Диляна Митева.
По време на юбилейния за левицата конгрес е станало ясно, че социалистите стягат своите редици и имат нагласата да спечелят предстоящите парламентарни избори. Това е и същността на приетата от всички делегати на партийния форум политическа декларация „Промяната За България сега!“
„Намираме се във време, в което светът, Европа и България, се изправят пред прага на тежка социално-икономическа, духовна и ценностна криза – се казва в нея. - Те са видими от дълго време, но случилата се през бурната и необичайна 2020 година глобална пандемия от COVID-19 показва, че много от приетите за традиционни постулати на неолибералната държава, са безвъзвратно остарели, станали са негодни и трябва да бъдат преосмислени и променени. Наложените мантри, че държавата е лош стопанин, че здравето и образованието са търговия, стока и привилегия, че глобализмът няма алтернатива, че икономическия живот няма нужда от регулации, че в обществото и стопанския живот победителят взима всичко – претърпяват тежък крах и се оказват погрешни, остарели и опасни”.
Сидорова отбеляза още, че стратегическите приоритети в декларацията са групирани в няколко направления. Първото е свързано с възстановяване на демокрацията и доверието в институциите, което включва - защита на конституционния ред и преутвърждаване на държавността и връщането на силата и авторитета на институциите, върховенството на закона и морала в политиката; провеждането на свободни и честни избори, които са освободени от купен и корпоративен вот и въвеждане на ефективна система на контрол над действията на главния прокурор, механизъм за отстраняване на главния прокурор, закриване на специализирания съд и прокуратура.
Второто е насочено към възстановяването на нормалните икономически отношения и възможност за всеки с основни пунктове: социалната защита на правата, човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, социално слабите и пенсионерите; всеобщ основен доход; гарантирана работа за всички, които искат да работят; пенсионна реформа и преразглеждане на „Втория стълб”; промяна на модела на управление и на модела на икономическо развитие с оглед ролята на държавата като стопанин и регулатор; изработването на реален и спешен план за действие в условията на предстоящата тежка икономическа криза; прекъсване на порочния и опасен модел на превръщането на здравето и знанието в стока и привилегия на богатите -  гарантирано от държавата безплатно и общодостъпно образование и здравеопазване; премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивна данъчна система и семейно подоходно облагане.
Според Кристина Сидорова, конгресът е възложил на новия състав на Националния съвет на левицата да състави нова политическа програма на БСП, която да се приеме след провеждане на вътрешно-партиен референдум.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни