Габрово бе домакин на финансовата комисия на Националното сдружение на общините

Топ новина! Tanya-Hristova-i-Mariya-Iozova
Таня Христова и Мария Йозова
Таня Христова пред общинските финансисти от страната:„Вие сте изключително важна единица в симбиозата между политическа визия и дълбока експертиза“

Във вторник и сряда Община Габрово беше домакин на Постоянната комисия към Националното сдружение на общините в Република България по местни финанси, бюджет и общинска собственост. Финансисти и експерти от цялата страна дискутираха и анализираха текущите проблеми и предизвикателства при изпълнение на общинските бюджети през 2022 г., те работиха върху подготовката на предложения за нормативни промени, които да влязат в пакета данъчни закони по бюджетната процедура за 2023 г., както и  Споразумение за взаимодействие при администрирането на местните данъци с НАП. Работата на Постоянната комисия към Националното сдружение на общините в Република България по местни финанси, бюджет и общинска собственост беше открита от кмета на Габрово Таня Христова.

„Основен фокус в работата на Постоянната комисия ще бъдат нормативните промени за преотстъпване на част от националните данъци и по – голямата децентрализация и свобода на общините, бяха нейните думи при откриването на форума. - Внедряването на Информационна система за компенсиране и субсидиране на обществените пътнически автомобилни превози в общините също е част от дневния ред на делегатите, заяви при откриването на форума Таня Христова. Убедена съм, че Габрово ще бъде благоприятна среда за генериране на качествени решения, които ще бъдат в полза на българските общини и най-вече в подкрепа на развитието на бизнеса и удовлетвореност на нашите граждани, без значение в коя част на България се намираме – заяви още тя. - Много се радвам, че в този период, в който традиционно трябва да сме в почивка, голяма част от българските финансисти на нашите общини присъстват на нашето събитие. И съм убедена, че тук ще се проведе много ползотворен, ефективен и работен процес.

Добре дошли, във вярвам, обичания от всички, град Габрово. Ние често пъти, по различни поводи, сме в центъра на вниманието. По традиция сме си в географския център на България. Но считам, че наред с ефективната и ползотворна работа, която ще имате, ще успеете, макар и за малко да видите нещо, което е свързано с културния и туристически продукт на Габрово. Тук ще имате възможност да посетите Интерактивния музей на индустрията, който, надявам се, ще ви хареса.

Тук ще продължат още по-ползотворно професионалните дискусии, най-вече насочени към това как ние можем да бъдем по-ефективни и по-ангажирани с правилното инвестиране средствата на нашите граждани.

Не знам дали е дошъл моментът, в който точката на пречупване е назряла, защото, за съжаление, живеем в период на интересни кризи. Но може би точно в кризисните моменти е възможността вземането на революционни решения, които веднъж завинаги да променят модела, в който се осъществява финансирането на българските общини и респективно задоволяване на задължителните условия, в които бизнесът и гражданите трябва да се развиват. И наистина да се поздравим с адресиране и преодоляване на важни предизвикателства.

Всичко останало е много лесно. Всичко останало е в категорията „държавата е виновна“, държавата не ни дава. Но трябва да разберем, че държавата сме всички ние. И аз вярвам във вашата тежест като специалисти, които боравят с нещо, което е безспорно. А това са цифрите. Мисля, че всички сме непреклонни пред посланието, което те носят. Лятото е горещо. Не знам каква ще бъде зимата. Но може би сега е моментът, в който комисията да излезе с предложения за решения, които ще бъдат подкрепени от УС на НСОРБ и ще бъдат отстояваме пред, да се надяваме, следващият парламент на нашата държава. И силно вярвам, че такава зима, каквато имахме тази година, в която да приемаме бюджет за изпълнение в месец март, повече никога няма да се случи. Защото това нещо пази държавния бюджет. Това е щета за нормалния начин на функциониране на целия административен и бизнес модел, който би следвало да се подчинява на демократични принципи.

Силно вярвам в това, което вие можете, в това, което вие знаете. Искам да знаете, че без вас, без вашата подкрепа, без вашата основа нито една политика не може да се реализира по качествен начин. Така че, вие сте изключително важна единица в симбиозата между политическа визия и дълбока експертиза, която вярвам, че вие притежавате. И можете да ни подкрепяте нас като политици да направим наистина най-доброто и никога да не излизаме от правилния път, който всички искаме да следваме.

Пожелавам да бъдете освен точни, да имате време да обмените различни идеи и вдъхновяващи предложения. И тези два дни да бъдат изключително ползотворни.

Благодаря на всеки един от вас и на вашите кметове, че са ви подкрепили да бъдете част от работата изнесената в Габрово комисия към Националното сдружение на общините“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото