Елвира Христова: "Качествено образование привлича ученици в Националната Априловска гимназия"

Препоръчана! Elvira-Hristova
Елвира Христова
За резултатите и отличното представяне на дванадесетокласниците на държавните зрелостни изпити, за успехите на априловци на национални състезания и олимпиади, за новия прием на осмокласници, за справянето на училището с пандемията и трудната учебна година, която са преживели разказва Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

- Вашата гимназия е сред първите три училища по резултати от държавните зрелостни изпити тази година. Какви са конкретните резултати?
- Средният успех от явяването на 126 ученика на държавните зрелостни изпити е мн.добър 5.15. По английски език средният резултат е отличен 5.76. Има седем пълни шестици. Другата приятна изненада за мен е пълна шестица на държавен зрелостен изпит по химия.
По български език и литература резултатът е мн.добър 5.05. Много добри са и средните резултати по предметите, които са избрали учениците за матурите. Честно казано, не сме изненадани от високите оценки, тава е вече традиция в нашата гимназия. Учениците пак представиха достойно училището, опитваме се да надграждаме, стъпка по стъпка всяка година нагоре.
- Как се справихте с пандемията, с редуването на дистанционно и присъствено обучение. Това явно не се е отразило се на знанията на учениците, дванадесетокласниците го доказват?
- Мисля, че редуването на присъстването преподаване с преподаване в онлайн среда не се отрази на знанията на учениците. Проверката на знанията в края на обучението е резултат от усилията, които се полагат в много по-дълъг период от време, а не за една година.
Въпреки това, тази ситуация с пандемията психологически нанесе доста щети, но не трайни. Докато в самото начало комфортното и познатото беше присъствието в училище, децата излязоха от зоната на комфорт, когато принудително трябваше да останат вкъщи. Дългият престой в къщи после се оказа някаква временна зона на комфорт, от които ни извадиха новите присъствени мерки. Това люшкате между крайности в психологически аспект се отрази на всички ни. Но резултатите, които и тази година показват ниво на знания, доказват че те не са повлияни от пандемията.
Иначе обучението в онлайн среда не представляваше проблем и за учениците, и за учителите.
- Имате ли представа към какви висши учебни заведения са се насочили зрелостниците, в страната и чужбина?
- Нашите зрелостници повтарят до голяма степен тенденцията от последните години. Ориентират се съм Софийския университет, Нов български университет, икономически дисциплини в техническите университети.
Прави впечатление, че тези които избират обучение зад граница, предпочитат медицински факултети, особено в Германия. Това за нас е впечатляващо, защото природните и точните науки не са наш приоритет, залагаме повече на хуманитарните науки. Изучавайки активно чужд език, те имат стабилна основа за сериозни дисциплини, като медицина, както в страната, така и в чужбина?
- Въпреки тежката ситуация с пандемията вашите ученици завоюваха призови места на областни и национални олимпиади и състезания, кои са по-значимите?
- В момента изчакваме резултатите от участието на учениците на националните кръгове, знае се, че на национален кръг по руски език имаме трето място на ученичка от 10 клас. Друга ученичка от 11 клас се класира на три национални кръга - по английски, по испански и по български език и литература. Единствените четирима от областта, класирали се по български език и литература са наши ученици. По философия единствено наш ученик от 12 клас се класира на национален кръг.
Съдейки по тези резултати, почти не личи каква трудна година сме преживели с онлайн обучението.
- А успяхте ли в тази необичайна ситуация да работите по проекти и програми през годината?
- Кандидатствахме, чакаме резултати. Идеята ни е да засилим връзките си с културните институти и сме се концентрирали върху проекти в тази посока.
Участваме в традиционните проекти "Иновации в действие", "Подкрепа за успех". Стремим се да не обръщаме чак такова внимание на обстоятелствата, които не зависят от нас.
- Предстои прием на осмокласници, колко паралелки, с какви профили ще бъдат те?
- Както досега, ще имаме 5 паралелки осмокласници. Три от тях са с чуждоезикови профили, една с хуманитарен профил и една професионална паралелка, която за трета година предлагаме като възможност. За пръв път тя ще бъде по-различна от миналите години. "Маркетиг и реклама" ще бъде направлението. Приемът на осмокласници започва през юли.
- Още не се знае какви са резултатите от националното външно оценяване на 10 клас, нали?
- Да, на 16 и 18 юни бяха двата задължителни изпита. Резултатите ще са ясни в началото на юли.
- С какво вашето училище привлича учениците, знае се че винаги има много кандидати за обучение в гимназията?
- През годините сме доказали качествено образование. Учителите ни са висококвалифицирани и поддържат това качество. Другото е високият морал и дисциплина, в които възпитаваме учениците. Родители на осмокласници ни казваха в началото на годината, че знаят, че на децата ще им бъде трудно, но ще бъдат добре обучени. Точно за това са избрали нашето училище. В социален план това е много добър знак. Родителите, които правят избор или помагат на децата си да го направят, ги учат че постигането на знания е труден процес, но трябва да се захванат с него.
.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни