Екип от Европа подготвя визия за Паметника на Бузлуджа

Топ новина! Ekip-ot-Evropa-podgotvva-viziia-za-Pamеtnika-na-Buzludzha
Buzludja.JPG
Днес групата с експерти от Кипър, Австрия и Словения ще проведе интервюта с представители на габровската общественост, свързани с историята по създаването , изграждането, функционирането и днешното състояние на Паметника на Бузлуджа.

Участниците в днешната среща трява да разкажат за своите лични впечатления, усещания, за спомените си от това място.

Според Светлана Михайлова от Дома на хумора и сатирата, където ще се проведат и интервютата, габровската „смешна“ къща е партньор по проект, финансирн от програма „Творческа Европа“, чиято цел е да състави карта на България със заснети 3D модели на паметници, които са част от историята, от нашето минало, изградени с едно значение, но след промените от 1989 г. отношението към тях не е еднозначно. „А и много малко хора помнят подробностите, свързани с тези паметници, в които е вплетена част от нашата история – коментира Светлана Михайлова. - Поради това тези екипи обикалят всички страни от бившия Източен блок, без Русия, и заснемат такива монументи“.

От понеделник екипът, свързан с Паметника на Бузлуджа, е на историческото място, със специална техника заснемят монумента и подготвят неговия 3D модел. Вчера работната група е провеждала своите интервюта в Казанлък и в Шейново, а днес ще бъде в гаровския Музей на хумора и сатирата. Въпросите към габровци са пет и са свързани не само със спомените за изграждането на този монумент, но и какви чувства биха изпитали съвременниците, ако този паметник го няма. Ще бъдат интервюирани габровци от различни възрасти, разпределени в три групи. В първата са включени хора, които не са чували нищо за историята по изграждането на паметника на Бъзлуджа. Във втората са тези, които имат спорадична инфромация за монумента и неговото състояние, както и представители на габровската общественост, които са били съпричастни със същинското му изграждане, неговата вътрешна архитектура, мозаечните изображения, с които са покрите стените в голямата централна зала, картините от мозайка в коридора, опасващ централната зала на Бузлуджанския паметник, рубинените звезди на неговия връх.

Преди време арх. Дора Иванова лансира своята идея за възраждането на Паметника на Бузлудга като част от културната история на страната ни, за която вестникът писа. Тя, заедно с група млади специалисти е подготвила план за работа по паметника, за неговата реставрация и опазване. Нейната идея предвижда да бъде консервирана сградата на паметника и да бъде възвърнато първоначалтото състояние на обекта, за да бъде запазено за следващите поколения тази част от културното ни наследство, тази архитектурна ценност за бъдещите поколения. Счита се, че монументът на Бузлуджа е с потенциал за една от най-успешните туристически дестинации в страната.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни