Дряновец ще катери 7-хилядника Ленин в Памир

Топ новина! -Svetoslav-Kazakov
Светослав Казаков

Дряновският алпинист Светослав Казаков през юли т. г. ще се отправи на експедиция в планината Памир, съобщи самият той за „100 вести“. Съекипник ще му бъде пловдивчанинът Младен Георгиев. Целта на двамата е изкачване на връх Ленин, висок 7134 м, вторият по височина в планината Памир. В справочниците е записано, че се намира в Горнобадахшанска автономна област на границата между Таджикистан и Киргизстан.

На 4 юли 2006 г., с решение на правителството на Таджикистан, върхът е преименуван от Ленин на Абу Али Ибн Сина (Авицена). Въпреки че няма сериозни технически трудности по него, всички останали „екстри” са налице – сериозна височина, ниски температури, силни ветрове и т. н. Само чудесно подготвени и амбицирани планинари могат да стъпят на гордото му чело, казват алпинисти.
„Документално и финансово всичко по експедицията ни до връх Ленин е уредено – визи, билети, самолетни застраховки, услугите на агенцията на място - съобщи Казаков. - Летим на 21 юли от Истанбул до столицата на Киртизстан Бишкек и оттам с вътрешен полет до град Ош. Предполага се цялото начинание да ни отнеме 20-25 дена, в зависимост от условията на място и времето. Имаме издадени оттам киргизстански визи, платили сме нужните такси на тамошната агенция „Ак-Сай травел“ - най-добрата за региона на Памир и Тян-шан. Парите са, за да ползваме техен транспорт до базов лагер, вътрешния полет от Бишкек до Ош и всякакви други услуги в самия базов лагер, както и спане преди и след изкачването в техен хотел...Те ни направиха застраховки от руска страна, понеже тук всички отказват с мотива, че било прекалено голям риск! Въртяха ни 10 дена, чакане, запитвания, но всички отказаха... Безумно е!
Остава да се уредят малки неща, като пътя до и обратно от Истанбул, джобни пари, допълнителни услуги на място и да се набави малка част от липсващата и нужна екипировка за изкачването. Затова все още търсим спонсорство.
В тази връзка искам да изкажа и благодарности на Община Дряново, в лицето на кмета инж. Мирослав Семов, както и на целия Общински съвет, на фирма „Юръпиън Бединг Къмпани“ ЕАД в лицето на Свилен Лозев, както и на Пламен Стефанов - частно лице от Габрово, които ни помогнаха финансово.“
Дряновският алпинист не е новак в този високопланински спорт.
„Занимавам се от 7-8 години сериозно с алпинизъм и скално катерене, както и моят колега от Пловдив. Имаме изкачвания заедно на Елбрус (5642 м) в Кавказ предното лято, както и много други зимни и стенни тук, в България, и навън – в Гърция.
Имаме опит за изкачване на Матерхорн в Алпите - един от най-красивите върхове изобщо, но аз лично се отказах заради различни обстоятелства, а Младен Георгиев успя с друга свръзка тогава...
Аз имам изкачвания и на връх Казбек (5035 м), отново в Кавказ през 2016 година, както и пълен траверс на масива на Монблан (4808 м) - най-високият връх в Алпите. Това беше през 2013 година. Имаме множество зимни изкачвания и в България - смесено катерене, ледено, традиционно и др.“
Първото изкачване на връх Ленин е извършено от немските алпинисти Карл Вин и Ервин Шнайдер през 1928 година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни