ДБГ: „Опасността две десни формации да се явят на евроизборите е все по-видима“

DBG: „Opasnostta dvе dеsni formatsii da sе yavyat na еvroizboritе е vsе po-vidima“
Найден Зеленогорски

„Времето до евроизборите намалява и с всеки изминал ден опасността вместо широко дясно обединение на вота да се явят две десни формации е все по-голяма“ – заяви зам.-председателят на Движение „България на гражданите“ (ДБГ) Найден Зеленогорски.

Според него в широкото дясно пространство трябва да се включат ДБГ, Демократична България, СДС, БЗНС, БНД и др. и това би дало възможност един или двама десни евродепутати да влязат в новия Европарламент. „Целта на десните трябва да е единство на местните избори, отстояване на извоюваните позиции в местната власт, спечелване на кметско място в София и предсрочен парламентарен вот, който да разбие политическото статукво на ГЕРБ, БСП и ДПС“ – отбеляза още той.

Според председателя на ДБГ Димитър Делчев партията вече не разчита на обещания за коалиция, а е дошло времето за конкретни действия. „В последните месеци ние от ДБГ многократно подавахме ръка на десните партии, проведохме поредица общи събития, включително и подписахме декларация за машинното и дистанционното електронно гласуване – отбеляза той. - Но вече не вярваме на декларации, а на конкретни действия.“ От ДБГ считат още, че ако не се постигне обединението, близо 500 хиляди българи ще останат без представителство в ЕК, а гласовете им ще се преразпределени между големите партии, така както се е случило на парламентарния вот. От пресцентъра на движението подчертаха, че вече стартират общинските събрания за набиране на номинации за листата за евроизборите.

Ръководството на ДБГ даде своята оценка и за изминалата 2018 година. Според тях това е била година, белязана от скандали, които издават невъзможността на управляващите да се справят с основните проблеми на България – корупция, еднолично управление, некомпетентност, забавени реформи във всички сфери, в които се наливат пари, за да се потуши недоволството. Като примери те дадоха сривът в търговския регистър, провалът с въвеждането на винетките, отказът от електронно и осакатяването на машинното гласуване, промените в антикорупционния закон, въвеждането на гражданската конфискация, непрекъснатите ремонти, белязани с корупция и др.

Членът на Изпълнителния съвет на ДБГ Виолета Донева от своя страна обяви, че партията ще поиска достъп до обществена информация по два въпроса. Първият е дали Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма по времето, когато е водил преговори за придобиване на собствеността върху Юлен, което е ясен знак за конфликт на интереси. А второто искане за достъп до обществена информация ще бъде до министър Нено Димов във връзка със скандала с унищожаване на дюните край къмпинг Смокиня. „Искаме да знаем защо те са били частна собственост и колко от това природно богатство на България е в частни ръце, което е нарушение на закона“ - заяви Донева и допълни, че е необходимо изграждането на изцяло нова система на управление на държавата, основана на ясна стратегия, която да гарантира системен и ефективен контрол на всеки управленски етап.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни