Да се промени финансирането на висшето образование, искат от Техническия университет

<p>Начинът на финансиране на висшето образование трябва да се промени,
Да се промени финансирането на

Начинът на финансиране на висшето образование трябва да се промени, смятат от ръководството на габровския Технически университет. Според зам.-ректора доц. Петър Петров трябва да се разделим с методологията финансирането да става на бройка приет студент

„Сега приемаме студенти от 95-ти набор – аргументира се доц. Петров, - а следват наборите от 1996 и 1997 година, когато имаме още по-ниска раждаемост. Тази година всички висши училища  са дали заявка за прием на 72 хиляди студенти, а положилите зрелостен държавен изпит са 54 хиляди. Догодина завършващите средно образование ще са 36 хиляди. Така че с финансирането на бройка студент няма да можем да запълним държавната поръчка, ще имаме по-малко финансиране и университетът няма да може да се издържа. При това положение всеки университет ще приема и хора с по-ниска подготовка, което ще се отрази на качеството.“ Според доц. Петров финансирането на ВУЗ-овете и без друго е намалено. През 2009 година базовата сума за финансиране за един студент е била 963 лева, а сега е намалена на 693. При задочното обучение се финансира само една трета и то носи загуби... Това, на което разчитат от ТУ, е магистърската степен на обучение, за която има много желаещи от други университети. През миналата година приемът за магистри беше изпълнен на 125%.
Доц. Петров се обръща към габровци с напомнянето, че градът разполага с университет с 50-годишна история, който е показал във времето, че може да създава търсени кадри. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни