„Чардафон" изтръпна, но се наложи над „своя" „Зограф"

-CHardafon--be-v-namalen-s-stav,-nouspya-da-ud-rzhi-nap-na-na-yunoshite
Дебютен мач за Митко Тодоров като треньор на мъжете

В първия мач от новия шампионат на ББЛ „Б група Център“ габровският „Чардафон“ се наложи над „Зограф" наглед убедително - 87:60. На полувремето обаче разликата беше само три точки - 34:31, след като съставеният само от кадети и юноши на ЧАО тревненски тим надигра батковците - 20:16.

„Направо изтръпнах - призна след срещата играещият треньор на "Чардафон" Димитър Тодоров. - Надбягаха ни, наложи се да минем в зонова защита, за да ги удържим.“

„Зограф“, който през миналия, дебютен за него, сезон стигна до бронзовите медали, е продукт на договора между габровския и тревненски клубове. Вторият осигурява финансирането и логистиката на участието, първият - състезатели, наставници, методическа и тренировъчна дейност. За шампионат 2023-2024 тимът е воден от Стефан Иванов-Джордъна, подпомаган от Митко Тодоров. Двамата се отказаха от миналогодишния вариант, при който млади играчи трупаха опит край по-опитни. Сега се залага изцяло на юноши - за да получат повече игрово време, а край това - баскетболни умения и спортно самочувствие. Следвайки избраната логика, в „Чардафон“ са само мъже, всички до един са продукт на местната баскетболна школа.

От миналогодишния състав най-осезателно ще е отсъствието на двуметровите Мартин Миланов и Бранимир Алексиев, но верни на родния тим останаха бившите абитуриенти, вече студенти, Адриан Деков, спортист № 1 на “Чардафон” за сезон 2021-2022, и Николай Георгиев. И двамата се представиха отлично в първия шампионатен мач въпреки спорадичното им участие в тренировъчния процес. Деков стана MVP на срещата с коефицент 19. Той бе най-резултатния играч за победителите - 16 точки, взе 8 борби, има и 3 асистенции. Николай е с точка по-малко, 5 борби и коефицент за ефективност 16.

Иначе най-много точки в срещата отбеляза играещият за “Зограф” юноша на “Чардафон” Ивайло Стоянов - 23, Александър Стефанов завърши с 13.

Първият кош в срещата бе за “Зограф”, реализиран от капитана на тима Искрен Колев. Младият тревненски тим успя да направи играта кош за кош през първата минута, когато лидерството се променя 3 пъти. След това “Чардафон” излезе напред, но до почивката всичко беше на кантар - 18:11 в първата четвърт, 16:20 във втората. Относителен паритет се поддържаше и през първите пет минути на второто полувреме, когато изведнъж младите момчета на условния гост в този мач загубиха вяра, че ще могат да измъкнат победата. Точно в тези минути “Чардафон” натрупа разлика след серия от 15:4. В началото на последната четвърт те се откъснаха с 30 точки при 71:41. Последва равностойна серия от 16:19 , която направи разликата една идея по-почетна.

“Като за първи мач съм доволен - анализира ситуацията Димитър Тодоров, който бе на терена в продължение на 36 минути. - Не ни стига въздухът и по едно време ни надбягаха. Не бяхме и в пълен състав, защото някои момчета не можаха да се освободят от работа. Доволен съм от всички, особено от Анди и Николай. Всички се стараха, завършиха с точков актив. Аз самият направих много грешки - 7. Но се стремях и да наблюдавам играта на момчетата от “Зограф”. Мисля, че се представиха много добре.”

На същото мнение е и Стефан Иванов. Той еднозначно бе доволен от старанието на подопечните си, на практика всички те успяха да запишат точки. “Имаше известно притеснение, което е нормално за тях - играха срещу мъже за първи път на официален мач. Но като цяло сме доволни - и аз, и Митко. Добре играха. Повече мачове срещу мъже им трябват - за да добият повече самоувереност.” Младият наставник, който е записан и като състезател на “Чардафон”, Ивайло Стоянов, Георги Пашов и Александър Стефанов. “Сашо се притесняваше малко. Като най-голям и опитен, той искаше да се покаже и като водач на отбора, което доведе до някои грешни решения, но съм доволен от играта му.”

Следващият кръг е в събота в зала “Орловец”. “Чардафон” ще срещне временния лидер в класирането - “Етър 49”-Велико Търново, унизил съгражданите си от “Етрос” със 105:56. Трудна ще е и задачата на “Зограф”. Срещу тях ще се изправи опитният тим на “Локомотив”-Горна Оряховица, който разби третия тим от Велико Търново - “Гочита”, с 68:31

Статистиката от “Чардафон”-”Зограф” 87:60:

Чардафон”: Димитър Андреев (коеф. за ефективност 18, борби 10, асистенции 1, точки 11), Крум Ахилей (7, 5, 4, 7), Цветослав Митев (17, 7, 5, 9), Николай Георгиев (17, 5, 0, 15), Адриан Деков (23, 8, 3, 16), Димитър Тодоров (19, 8, 5, 14), Константин Търновски (18, 5, 2, 15).

Зограф”: Александър Стефанов (коеф. за ефективност 12, борби 2, асистенции 2, точки 13), Никола Пенев (4, 2, 0, 2), Самуил Бакоев (-2, 0, 0, 0), Мартин Минчев (7, 3, 0, 2), Ивайло Стоянов (20, 9, 1, 23), Георги Пашов (3, 4, 1, 5), Пламен Петков (-3, 4, 3, 4), Али Чаудри (2, 0, 0, 4), Ивайло Стаменов (1, 0, 0, 4), Искен Колев (3, 3, 1, 3).

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни