Баскетболен камп №1 в България се открива на 25 юли

Топ новина! Nyama-l-zha---IBC-nyama-raven-v-B-lgariya
Няма лъжа - IBC няма равен в България
Габрово, след едногодишно прекъсване заради пандемията, отново ще е домакин на най-големия баскетболен камп в България - International Basketball Camp, който тази година ще се проведе между 25 юли и 1 август.

Първото издание беше през 2016-та, а през 2019 г. в тренировъчния лагер участие взеха над 450 души от 11 държави на четири континента. Това бяха състезатели, треньори, любители, пара-спортисти, доброволци, организатори и мениджъри и над 20 партньорски организации от Европа, САЩ и България. В четирите издания на кампа общо баскетболни умения са трупали или преподавали 1600 спортисти и специалисти. Безспорният успех е успех и за града, защото уменията, придобити по време на лагера, са една инвестиция в бъдещето на новото поколение.


Ползите International Basketball Camp за децата, взели участие в него са следните:
- Партньорската организация от Англия предложи две пълни стипендии, за участие в баскетболен лагер в Бирмингам през пролетта на 2019 г.
- North Atlantic Basketball Academy предложи една пълна стипендия, която освен чисто баскетболно развитие, дава възможност и за треньорско обучение. По този начин ние изпълнихме една от основните си цели: да предоставим възможност на талантливи деца да практикуват баскетбол и да учат в чужбина.
- Благодарение на съдействието на Община Габрово габровските деца участваха в това мащабно събитие срещу символична такса и всички желаещи успяха да се включат.


- Изключително мотивиращо и интересно за децата беше да установят контакт с хора в неравностойно положение. След демонстративния мач по баскетбол на колички участниците разбраха, че спортът дава възможност на всички да изразят себе си, без значение от социален, физически или етнически статус-
- Турнирът „Христо Донков“ даде възможност на играчите с високо ниво на подготовка, решили да следват пътя на професионалните баскетболисти, да играят срещу национални отбори. Точно заради изявите му в тези мачове Любомир Киримедчиев намерия място в националния отбор на България.
- Участниците в лагера създадоха нови контакти и познанства помежду си, които биха могли да прераснат в бъдещи приятелства и професионални взаимоотношения. Успяхме да реализираме редица международни контролни срещи, които бяха много полезни за отборите, взели участие в кампа.
Вдъхновени от постигнатия успех и усмивките на децата през годините, за петото издание на кампа планираме пет спортни събития.
International Basketball Camp ще се проведе в периода 25.07-01.08.2021 г. Мисията на тренировъчния лагер е разширяване на познанията на състезатели и треньори за баскетболната игра с помощта на утвърдени баскетболни специалисти от цяла Европа и САЩ.
Основни цели са:
- овладяване на изграждане на двигателни навици и нови баскетболни умения;
- запознаване на състезателите с баскетболната методика в САЩ, Италия, Сърбия, Чехия, Англия, Ирландия, Румъния, Украйна Турция, Македония, Гърция и Молдова;
- предоставяне на възможности за академично и баскетболно обучение в чужбина;
създаване на международни контакти.


Второто събитие ще бъде Турнир „Христо Донков“, това ще е неговото 10-то юбилейно издание. Тази година в него ще вземат участие четири отбора - националният тим на България до за момчета до 16 години, "Чардафон", сборни отбори на най-добрите чужденци и най-добрите български деца на кампа.
За първи път ще се проведе Турнир за купата на кмета по баскетбол на колички. Състезанието ще е международно - ще участват представители на Гърция, Турция и два отбора от България. Целта е децата от лагера да повярват, че няма невъзможни неща.
Четвъртото събитие е BaskIN - това е разновидност на баскетбола, която дава възможност на хора в неравностойно положение да играят със състезатели без увреждания. Мероприятието ще се състои в рамките на турнира за купата на кмета.
Проектните цели, които залагаме за тази година, са свързани с надграждане и развитие на International Basketball Camp. Като искаме да обърнем повече внимание на детайлите за сметка големия брой участници. Смятаме, че това, което направихме до момента, е доста атрактивно и привлекателно за децата, но динамиката в съвременния свят изисква постоянно развитие и подобряване във всеки един аспект. Какво включва International Basketball Camp:
- Турнира „Христо Донков“ в периода на лагера;
- Участие на националния отбор по баскетбол на България до 16 години, който да се състезава с отбор от играчи от IBC (International Basketball Camp);
- Участие на треньори и мениджъри от чужбина, което повишава престижа на лагера;
- Участие на най-добрите действащи треньори в България и български баскетболни легенди;
- Баскетболният мач на колички да се проведе в полувремето на мача за купата на „Христо Донков;
- Ментален тренинг извършван от спортни психолози;
- Организиране на турнир по Streetball ( уличен баскетбол);
- Участие на диетолог, които консултира участниците;
- Привличане на повече чуждестранни участници;
- Представяне на BaskIN


- Турнир за купата на кмета по баскетбол на колички. Целите, които залагаме с планираните промени в събитието, ще доведат до покриването на всички видове баскетбол и баскетболни сабите по време на IBC. През 2016 г. участие взеха 220 деца, през 2017 г. имахме 332 участника, а през 2018 г. малко над 400. През 2019 г. в кампа да се включат над 450 деца от България и чужбина. Очакванията са през 2021 участие ще вземат поне 200 деца. Треньорите, мениджърите и психолозите, които ще вземат участие в лагера, ще са 15 човека.
Основен организатор е Спортен клуб "Усмивка", кампът се провежда с подкрепата и съдействието на Община Габрово и кмета Таня Христова, както и с помощта на специалистите от БК "Чрадафон".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни