Априловска гимназия изпрати випуск 2022 с много внимание от приятели и партньори

Топ новина! Vipuskvnik-blagodari-na-uchitеlitе.jpg
Априловска гимназия изпрати випуск 2022 с много внимание от приятели и партньори
Габриела Христова получи стипендия от фонд "д-р Тота Венкова", Цветанка Априлова и Милан Зарев дариха плакети с лика на Благодетеля на всички випускници

Много и вълнуващи поводи провокираха директора на Националната Априловска гимназия Елвира Христова да нарече випуск 2022 „специален“ в словото си за годишния акт. Те са свързани с традицията, с настоящето и бъдещето на училището.
Преди 150 години Габровското училище прераства в първата пълна гимназия в българските земи. В понеделник в актовата зала своята диплома получи 14 561-ят възпитаник на учебното заведение, дало исторически принос за изграждане елита на българската интелигенция.
„На прага“ на новия път (каквото беше мотото на тържеството) 123 зрелостници напуснаха „духовния си дом“ с Априловата клетва в ръце, задължавайки се и занапред да бъдат усърдни в науките, да славят името и да защитават честта на гимназията. Силни пожелания и последни напътствени думи към випуска отправиха Елвира Христова и петимата класни ръководители – Стефка Костадинова, Рени Тодорова, Младен Александров, Росица Русева, Иванка Маринова.
Над трийсет процента от зрелостниците завършват с отличен успех. Пълните „шестици“ са 13.
Директорът на гимназията съобщи, че се очаква Министерството на образованието и науката да присъди почетното звание „Национална диплома“, която има морална стойност и се дава за изключителни постижения.
Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ връчи на Габриела годишна стипендия от фонд „Д-р Тота Венкова – Възрожденката“. Стипендията е формирана от средства на Иван Несторов, родственик на първата габровка и българка, дипломиран лекар. Стипендията, диплом и поздравителен адрес до учителите и учениците бяха връчени от заместник-председателя на "Майчина грижа" Кремена Антонова.
Всичките 123-ма випускници получиха специален плакет от потомците на Априловия род Цветанка Априлова и Милан Зарев. Наследниците по линия на Васил Николов Априлов (роден около 1735 г.) за втора година са гости на гимназията. За Желанието на семейството да поддържа връзка с училището Цветанка Априлова и нейният син – адвокат Зарев, споделиха:
„С участието си в този вълнуващ празник – годишния акт на випуск 2022, ние възстановяваме една прекъсната семейна традиция. Нашият дядо и прадядо Димитър Априлов редовно получаваше покана от Габрово за отбелязване годишнините на Васил Априлов. Дори се притесняваше дали с времето ще има сили да идва. Желанието ни е да поддържаме жива връзката с училището, да споделяме неговия стремеж да пази традициите и завещаното от Благодетеля. Миналата година дарихме на гимназията табло с родословието на Априловия род. Сега решихме да се обърнем към бъдещето, към всеки един от завършващите и подготвихме плакети с образа на Априлов, с гравирано пожелание „Бъди благословен Априловец!“ и трите имена на випускника. Символите на паметта са важни и градят общността. Сърдечно благодарим на директора Елвира Христова, на учителите и випускниците за невероятното преживяване!“
За втори път гост на годишния акт на гимназията е доц. д-р Иванка Стоянова – Тодорова, която поздрави зрелостниците за постигнатите резултати. Идеята за създаване на висше училище в Габрово, предшественик на Технически университет, датира от 40-те години на ХІХ век и е формулирана от Васил Евстатиев Априлов и неговия съратник Николай Палаузов.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни