"Първият" - доц. Гиргинов представи книгата си за проф. Весел Савов

Топ новина! Dotsent-Girginov-predstavya-knigata-si
Доцент Гиргинов представя книгата си
Професорът е първият ректор на днешния Технически университет

Вчера в библиотеката на Технически университет – Габрово бе представена книгата на доц. Димитър Гиргинов – „Първият“, посветена на първия ректор на Технически университет – Габрово. 

Книгата е написана по повод 100-годишнината от рождението на проф. Весел Савов. 

„За мен е чест и удоволствие да приветствам книгата и инициативата по отбелязване на 100-годишнината от рождението на първия ректор на университета, проф. Савов. Считам, че моята подкрепа и тази на ръководството е съвсем нормална и е част от изразяване на нашето уважение към проф. Весел Савов. Поздравявам всички, ангажирани с каузата, че правите така, за да се говори и да се почитат създателите на висшето учебно заведение в Габрово“, посочи заместник-ректорът на Технически университет – Габрово, доц. Пламен Цанков. 

По време на събитието бе представен и Юли Енчев, председател на инициативен комитет, който си поставя за цел да събере средства и да постави на сградата на ректората на Технически университет – Габрово паметна плоча. Плочата ще бъде в памет на първия ректор на висшето учебно заведение и целта на комитета е тя да бъде открита през следващата година, когато ТУ-Габрово отбелязва и своята 60-годишнина. 

Техническият университет – Габрово е създаден през 1964 година с указ на Народното събрание от 30 юли. Идеята за висше училище в града датира от 40-те години на XIX век. Тя е формирана от добродетеля и радетел за новобългарско образование Васил Априлов и от Никола Палаузов, който е негов съратник. Институтът започва с 1327 задочни студенти. В Габрово студентите се обучават през първите три години, а след това продължават да следват и завършват там, където са приети преди създаването на университета.

През 1965 г. Техническият университет в Габрово получава собствена квота за прием и обучение и студентите започват и завършват следването си в него. Обучението в Техническия университет се осъществява в три факултета по програми за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и за образователна и научна степен "доктор", както и по програми за квалификация и следдипломна специализация в системата на продължаващото обучение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни