24 май - празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Топ новина! Litiinoto-shestvie-zav-rshi-pred-pametnika-na-Vasil-aprilov
Литийното шествие завърши пред паметника на Васил Априлов
Невена Минева: "Думите имат силата и енергията да сплотяват и създават общност, да дават знания"

Празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май в Габрово започна в храм "Успение на Пресвета Богородица", където габровски свещеници отслужиха тържествен молебен.
От православния храм тръгва литийно шествие, които завърши до паметника на Васил Априлов. Там бяха поставени венци и цветя.


Тържествената част на празника започна с химна на република България. В празничното слово на зам.-кмета Невена Минева се казва:"Днес отбелязваме на-светлият български празник - на българската азбука, просвета и култура. Той ни връща през вековете към делото на светите братя Кирил и Методий, към делото на редица други, знайни и незнайни български книжовници, просветители и будители, поддържали пламъка на националното ни съзнание и успели да опазят духовните ни корени от забрава. За да може векове по-късно Иван Вазов да възкликне: "И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат".
Габрово е мястото, от където започва модерното, светско образование. Благодарение на редица наши родолюбиви съграждани, посветили живота си и отдали сърцето си на духовното извисяване на българите. Градът ни се превръща в люлка на образованието и на важен духовен център през Възраждането. Такъв е и днес. С гордост и самочувствие заявяваме, че Габрово е синоним на новаторство, прогрес и находчивост. Тук работят и творят редица съвременни будители, които неуморно доказват, че любовта към образованието не е само възрожденска ценност, останала в миналото. Тя е и настояще, и бъдеще.
Уважаеми учители,
С дълбока признателност ви поздравявам по случай празника и ви желая вяра в духовните ценности, здраве, решимост и единство, за да съхраним българския дух, образование и култура. Вие най-добре знаете, че българският език има своя душа, че той е като жив организъм, променя се, развива се, обогатява се. Вие имате отговорната задача да създадете у младите чувство на почит към буквите и писмеността, към знанието, за да имат увереността да отстояват нашата културна идентичност.


Уважаеми творци и дейци на духовността и просветата,
С любов, труд, постоянство пазете и предавайте на поколенията нашата самобитност и традиции, писменост и език. Разпространявайте с ентусиазъм пламъка на любознателността, познанието, мъдростта и таланта.
Скъпи ученици,
Пазете и ценете българския език. Той е езикът на нашите предци и ни отличава от всички останали народи по света. Помнете, че знаейки буквите, ще можете не само да четете, но и да опознавате живота, доброто и лошото в него, да обичате, да прощавате, да сте мислещи и свободни хора.
Уважаеми габровци,
24 май е празник на всеки от нас. Защото истинското израстване на личността започва от първата научена буква, от първата написана дума, след първата прочетена книга. Думите имат силата и енергията да сплотяват и създават общност, да дават знания, които ни прави можещи и успешни хора, готови да покоряват далечни хоризонти."
Тържественото шествие премина по бул "Априлов", пл. "Възраждане", ул. "Скобелевска". Най-напред бяха детските градини, после основните и средни училища, Техническия университет. В шествието участваха просветни и културни институции.
В шествието се включиха и випуски от преди 40-50 години. Пооредели на брой, със сребро в косите и бастуни в ръка, но със светнал поглед, радост и оптимизъм те изминаха пътя на шествието.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото