13 от „Чардафон-Орловец” се снимаха с Везенков, той - по-щастлив от тях

Топ новина! <p>13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“, начело с младия наставник
13 от „Чардафон-Орловец” се снимаха с Везенков

13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“, начело с младия наставник Антонио Станков, бяха част от ентисуазираната българска агитка, която в събота вечер подкрепи баскетболните ни национали при впечатляващия успех над Португалия.

13 деца от школата на „Чардафон-Орловец“, начело с младия наставник Антонио Станков, бяха част от ентисуазираната българска агитка, която в събота вечер подкрепи баскетболните ни национали при впечатляващия успех над Португалия, с което напълниха с положителни емоции душата на лидера на тима Александър Везенков.
Крайното 91:65 в „Арена Ботевград“ на практика осигури участието на нашите в Световните квалификации за Китай през 2019-та. Мачът в събота бе от предварителната група „Д“, която подопечните на Любомир Минчев оглавиха еднолично след три последователни успеха в рамките на 10 дни. Първо те се разправиха като гости над Португалия с 82:71, преди седмица надделяха като домакини над Беларус със 78:68, в събота озурпираха първото място след мач, в който не оставиха шансове на съперниците си – 10:0 на старта и 28:11 в десетата минута.
“Идеята бе обща – на треньорското ръководство и децата – сподели вчера Антонио Станков. - Всички останаха много доволни – Снимаха се повечето играчи на националния ни отбор, взеха автографи от тях, след мача и направихме обща снимка с Александър Везенков.“
Пътуването до Ботевград е и своебразна награда за усърдието на подрастващите габровски баскетболисти. „Тренираме цяло лято, на никого не сме дали почивка. 12, 14 и 16-годишните тренират двуразово“ - информира Станков.
Младият треньор от юни работи и за развитието на баскетбола в Дряново, където „Чардафон-Орловец“ срещна разбирането и подкрепата на кмета Мирослав Семов за изграждането на общ клуб, който да има ресурса да спори с най-добрите в България. Вероятно още тази есен в по-ниските възрастови групи ЧАО ще участва в първенствата на зона „Мизия“ с два тима – с деца от Габрово и от Дряново. Тази идея се осъществяваше успешно няколко години със Севлиево, но местните специалисти решиха, че сами ще постигнат повече и се отделиха.
През миналия сезон при момичетата „Чардафон-Орловец“ спечели всичките си мачове в зоната, 12-годишните стигнаха до 10-то място на републиканските финали. Амбициите за следващия сезон са далеч по-големи. Затова всички отбори на клуба продължиха подготовката си през лятото, 55 деца се включиха в Международния баскетболен камп през юли в Габрово, в края на август 90 заминават на подготвителен лагер в Кранево.
В Благоевград бе и Христина Петкова, шампион с НАГ от ученическите игри през 2011-та, която заедно с Антонио Станков и сие, спечели последната купа за клуба – от турнира в памет на Стефан Тодоров в Севлиево.
За приповдигнатото настроение на габровската група допринесе и лидерът на националите - Александър Везенков, който завърши мача с 21 точки и овладя 8 борби, който в интервю за БГ баскет отбеляза:
„За мен най-хубавото е това, което се случи след мача. Толкова много деца ни чакаха за един автограф и за една снимка - затова играем баскетбол! Затова дойдох и се надявам да дойда и ноември, защото много ми се играе. Имах един тежък сезон, по време на който не се радвах на баскетбола. Тук обаче, както и аз, така мисля, че и моите съотборници, се радваме на всичко, което правим. Но да не забравяме, че има още един мач“.
Ако България завърши на първото място в първата фаза – решаващият мач с Беларус е в Минск в сряда, ще попадне в една от тези четири групи:
Група B: Х1, Турция, Латвия, Украйна
Група D: Италия, Х1, Хърватия, Румъния
Група F: Х1, Чехия, Исландия, Финландия
Група H: Израел, Великобритания, Гърция, Х1
Втората позиция в предварителния етап ще прати националите в някоя от следните групи:
Група A: Черна гора, Словения, Х2, Испания
Група C: Полша, Х2, Литва, Унгария
Група E: Х2, Белгия, Франция, Русия
Група G: Германия, Сърбия, Х2, Грузия
Шестте мача във всяка група ще се изиграят на три пъти по две срещи през ноември, 2017 г. и февруари и юни догодина. Първите три тима в крайното класиране във всяка група продължават в следващия етап, където 24-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи. Двубоите от тях ще бъдат изиграни през септември и ноември 2018 г. и февруари 2019 г.
Първите три тима от всяка от тези четири групи от Зона Европа ще играят на шампионата на планетата - общо 12. Право на участие ще получат още по 7 отбора от Америка и Азия, както и 5 от Африка. Домакинът Китай се класира директно.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото