Националната Априловска гимназия ще отбележи патронния си празник на 13 януари

Водеща! Grafikata-e-na-Ivan-Stoyanov,-XI-„a“-klas,-NaG
Графиката е на Иван Стоянов, XI „а“ клас, НАГ
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържеството

В петък Националната Априловска гимназия ще отбележи патронния си празник и 188 години от откриването на първото взаимно светско училище на новобългарски език.
Гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Празничната програма започва ден по-рано, защото 14 януари е неучебен ден.
В 10:00 часа на 13 януари ще започне 12-ото издание на традиционната вътрешноучилищна интелектуална игра „Шифърът на Априлов“. Уникалната игра, създадена от ученици, разкрива творческия потенциал и умения на Априловите възпитаници, провокира стремежа им да научават повече за историята на своето училище, да действат екипно в отбори и да побеждават.
Връзката между поколенията в голямата Априлова общност ще придаде допълнителен емоционален оттенък на празника и ще зареди с мотивация сегашните ученици. За 10:30 часа е предвидена среща с Михаела Александрова и Владимир Ангелов от випуск 2008 под наслов „Завръщане“.
Тържественият ритуал пред паметника на Васил Априлов започва точно в 12:00.
Половин час след това ще се открие изложба на Института за литература към БАН, посветена на 20 знакови имена на българската литературнокритическа мисъл. Експозицията, уредена във фоайето на новата училищна сграда, ще бъде представена от доц. д-р Александра Антонова.
Програмата в петък включва и среща с генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. В края на ноември миналата година агенцията подписа договор за сътрудничество с Националната Априловска гимназия.
На 18 януари учениците ще имат творчески разговор с проф. д-р и. н. Петър Стоянович. Бившият министър на културата е правнук на обществения и държавен деец Иван Стоянович – Аджелето, чиято дейност е свързана с Габрово. (През 1881 година е управител на телеграфопощенската станция тук.)

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни