Мартин Копчев и Ясен Пенчев с престижни награди в CodeIT 2020

Топ новина! Martin-Kopchev
Мартин Копчев

Двама габровски ученици от Математическата гимназия се класираха на престижни места на международния конкурс по програмиране CodeIT.

Мартин Копчев - 10 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово е шести във финалното класиране сред 15-те финалисти. Ясен Пенчев - 8 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ е трети в класирането на младежи (до 8 клас).
Победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия - студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград
По случай юбилея на състезанието - 20 години от създаването му бяха наградени 20 талантливи участници - 15-те най-добри състезатели и 5 -те най-добри от класирането за младежи. За първа година финалната задача беше достъпна за всеки, който има желание да се включи в online финала на състезанието.
Събитието се проведе на 15 юни онлайн, а официално обръщение към гостите отправиха президентът Румен Радев и Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката.
CodeIT е създаден от "Мусала Софт" през 2000 г. като национално състезание с медиен партньор водещото тогава ИТ списание PC Magazine, днес CodeIT събира стотици участници от България и света. От 2007 г. конкурсът се провежда под патронажа на президента на България - съответно Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев.
До момента в CodeIT са участвали 2000 състезатели от 15 държави. Над 35 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в "Мусала Софт" отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 350 за тези 20 години.
Почетен председател на журито от създаването на в конкурса е Красимир Манев, президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ и прeдседател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), България 2017 и понастоящем неин президент.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни