Яна Балникова: „За Габрово приоритетите са построяване на тунела под Шипка и привличане на нови инвестиции в града“

Топ новина! Yana-Balnikova-ochakva-b-lgarite-da-se-zav-rnat-k-m-pozabraveni-moralni-tsennosti
Яна Балникова очаква българите да се завърнат към позабравени морални ценности
За високия изборен успех в Габрово, за приоритетите на „Продължаваме промяната“, за усилията на партията да превърне България в нормална държава, в която всичко да работи както трябва, за наученото като зам.-министър на икономиката разказва Яна Балникова, народен представител от „Продължаваме промяната“.

- Имате интересна биография, част от нея свързана с Габрово. Какво бихте разказали за себе си, за професионалното си развитие?
- Габрово е моят роден град. Тук израснах и се развих като личност. Много са нещата, които дължа на Габрово, но съм най-благодарна за приятелите, с които ме е дарил, за прекрасните спомени и за образованието, което получих. Макар и да не живея вече тук, градът и къщата, в която съм израснала, продължават да са ми своеобразен пристан, където се завръщам, за да подредя мислите си и да се заредя с положителна енергия.
На Габрово дължа и пътя, по който избрах да тръгна. Тук, в Априловската гимназия, открих любовта си към езиците, която по-късно ме отведе в посока изучаване на японски език. Заради японския ми пък ме наеха на първата ми сериозна работа, откъдето и започна професионалният ми път. Развих се в областта на аутсорсинга, където имах възможност да се занимавам с управление на проекти, създаване и подобряване на процеси, сформиране и управление на екипи, бизнес развитие и много други неща. По време на кариерата си в аутсорсинг индустрията завърших и магистратурата си по бизнес администрация в Американския университет в България.
През 2018 година направих драстична промяна в професионалния си път и започнах да работя в малка компания, насочена към устойчивост и зелени биотехнологии. А тази година от май до септември имах честта да съм част от екипа на Кирил Петков в Министерство на икономиката.
През цялата си кариера съм имала щастието да работя и да се срещам с хора, от които много съм се учила и които много са ми помагали.
В личен план съм майка на едно 11-годишно момиче, което не ме оставя да забавя темпото. С нея обичаме да четем книги, да се разхождаме и да си готвим разни вкусни и не дотам здравословни неща за хапване. Обичаме и да си пътуваме до Габрово, за да видим родителите ми – хората, които са ме възпитали в човека, който съм днес, и на които ще съм вечно признателна за грижите и любовта, с които са ме дарили.
- „Продължаваме промяната“ печели второ място в Габрово, над 10 000 души са гласували за вас. Как коментирате този успех?
- От всички, излезли да гласуват на 14 ноември, над 27% в област Габрово решиха да се доверят на „Продължаваме промяната“. Това е един от най-високите ни резултати в процентно изражение за цялата страна, като преди нас са само някои от големите области – Варна, София, Пловдив, Русе и Стара Загора.
Когато започна кампанията ни в Габрово, подобен резултат ми се струваше немислим. Срещах се с много скептицизъм и най-вече – страх от статуквото. С течение на дните обаче и особено в последните 2 седмици от кампанията забелязах един невъобразим обрат – хората започнаха да ни се усмихват, да идват да си говорят с нас, да ни казват, че заради нас отново ще отидат до урните да гласуват. Все повече и повече хора ни поздравяваха и ни казваха, че ни се доверяват.
Този успех е всъщност успех на тези над 10 000 души, които избраха да живеят в една по-добра страна, без страх и без феодални отношения; в страна, където корупцията не е норма, а напротив – има нулева толерантност към нея; в една България, в която децата ни избират да останат или да се завърнат. За мен този избор на габровци показва, че независимо от всичко, което сме преживели, от начина, по който сме били потъпквани, във всеки един от нас все още живее надеждата и стремежът към справедливост.
- Как приемате голямата отговорност да сте народен представител?
- Със смирение. Осъзнавам, че след година на безкрайни избори фактът, че хората са избрали да повярват в екипа на „Продължаваме промяната“ и в частност – в мен, говори за огромното доверие, което ни се гласува. Смятам да оправдая това доверие.
Клетвата, която народните представители полагат на първото заседание на парламента, гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. Това не е клетва, която ще положа лекомислено. Решена съм да работя наистина в името на интересите на народа. За Габрово приоритетите са ясни – построяване на тунела под Шипка и привличане на нови инвестиции в града.
- Много надежди са заложили хората на вашата формация. С какво ще им отговорите?
- С много работа, добросъвестност и прозрачност.
Всеки един от нас в „Продължаваме промяната“ е постигнал успехите в живота си с много труд. За да бъде успешна България, смятаме да продължим по същия начин. 4 години може да изглеждат като много време, но всъщност са изключително кратък период за всичко, което искаме да постигнем. За нас обратното броене започна в нощта на 14 ноември, когато стана ясно, че печелим изборите. Сега ни чакат 4 години здрав труд.
Относно прозрачността: тъй като сме представители на народа, вярваме, че обществото трябва да е информирано и да участва във вземането на решения – тези решения не бива да са еднолични и всеки следва да е запознат с тях, защото засягат бъдещето на всички ни. Тази прозрачност вече е налице – всеки желаещ може да гледа онлайн консултациите с останалите партии по различните сектори с цел подписване на коалиционно споразумение и съставяне на единна програма.
- По време на служебното правителство бяхте зам.-министър на икономиката, какво научихте през този период?
- Научих много през целия период, защото дотогава нямах опит в държавна администрация. Разбрах например, че противно на стереотипа, сред държавните служители преобладават тези, които искат да си вършат съвестно работата. Те са експерти в областите, за които отговарят, и имат изключително качествени идеи, които биха били много полезни за икономиката ни, стига някой да ги изслуша и да им даде зелена светлина.
За съжаление, разбрах също и колко крадена е държавата ни. Всичко, което разкрихме в министерството, беше до такава степен шокиращо и възмутително, че нямаше как да не приема предложението на Кирил Петков да се присъединя към „Продължаваме промяната“ – някой трябваше поне да направи опит да прекрати всички порочни практики, които задушават България.
- Какво е нужно България да стане нормална държава, всичко в нея да заработи както трябва?
- Накратко – нулева корупция. Дългият отговор е: следва да се затворят всички кранчета, от които в момента се източва държавата, и да се включат всички системи за контрол, които в момента умишлено са изключени. България трябва да има и функционираща, и независима съдебна система, за да може да има законност. Постигнем ли това, в бюджета ще има средства и за здравеопазване, и за образование.
Смятам, че като хора трябва отново да открием човечността в себе си и да се завърнем към малко позабравените морални ценности. Освен това е важно да разберем, че превръщането на България в нормална държава е отговорност на всички ни. Трябва заедно да запретнем ръкави и да се захванем за работа, помагайки в общностите, в които живеем.
- Кои са акцентите в програмата на „Продължаваме промяната“?
- Аз вече споменах главния приоритет – нулева корупция. Освен него има още 16, които са залегнали в основата на програмата ни. Между тези 16 са овластяването на независими, компетентни и честни хора в управлението; спиране течовете на публични средства; събираемост на данъците; премахване на ненужните лицензи, регистрации и разрешителни и осигуряване на достоен живот на българските пенсионери и уязвимите социални групи, за да няма българи под линията на бедността.
- Ще се опитате ли да направите ново редовно правителство и с кого може да се коалирате?
- Да, дължим го на всички българи. Страната ни не може да продължи да се бори с кризите без редовно правителство и работещ парламент. Консултациите около формиране на коалиция и изготвяне на коалиционна програма вече текат, като в тях са включени експерти на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.
- Какво трябва да се направи, за да излезем от кризите - здравна, икономическа, социална?
- Кризите следва да се преодоляват едновременно, защото те са взаимносвързани. Първата стъпка в тази посока вече е реалност – организиране на консултации за изготвяне на програма за бъдещото редовно коалиционно правителство. В програмата ще залегнат краткосрочните, средносрочни и дългосрочни стъпки за справяне с кризите.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото