Вангел Стаматов – 80 години „Ковач на слава“

Топ новина! Pufa-e-futbolist-t,-vkaral-nai-mnogo-golove.-I-to-samo-s-gabrovskiya-otbor.-Nyama-koi-da-go-stigne.
Пуфа е футболистът, вкарал най-много голове. И то само с габровския отбор. Няма кой да го стигне.
Играл е единствено в Габрово - цели 22 години, макар да има оферти от 4-5 елитни отбора в “А" група, предпочита Габрово

Пуфа с Таня     Кметът Таня Христова връчва отличие на Вангел Стаматов за принос в развитието на футбола. 21 септември 2019 г., 100 години футбол в Габрово.


  Много преди Емил Костадинов да смълчи „Парк де Пренс“ в една приказна футболна вечер в Париж, в Габрово датата 17 ноември вече е станала паметна. На този ден точно половин век по-рано - през 1943 година, е роден легендарният голмайстор Вангел Стаматов. Днес Пуфа, както е наричан от всички един от големите любимци на местните фенове, ще отпразнува своята 80-та годишнина. 
    Вангел Стаматов е капитан на знаменития отбор на „Чардафон-Орловец“ от сезон 1969/1970 година, спечелил историческата първа промоция за „А“ група.
    Започнал е да играе футбол в тогавашния „Балкан“, като преминава през всичките юношески гарнитури и стига до представителния отбор на града. Попада и в разширения състав на младежкия национален отбор, в който е бил редом до легендите Георги Аспарухов и Никола Котков. 
    Макар неведнъж да е имал възможността да смени клубната си принадлежност, Пуфа изкарва цялата си кариера в родния си град: „Останах верен на Габрово може би ръководен от истината, че камъкът си тежи на мястото!“, казва той. 
    По време на своя футболен път на терена, който приключва през 1974 година, Пуфа изиграва над 500 мача, в които е реализирал повече от 350 гола.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Футбол

Към началото

Следвай ни