В програмата за управление са записани тунелът под Шипка и обходът на Севлиево

Топ новина! Bogomil-Petkov
Богомил Петков
Богомил Петков, член на Националния съвет на "Продължаваме промяната":

На 1 май се проведе Национален съвет на ПП „Продължаваме промяната”. За решенията на представителния национален орган на политическата партия разговаряме с Богомил Петков – член на Националния съвет.


– Господин Петков, какви решения взе Националният съвет, увеличават ли се шансовете да се състави правителство?
    - Националният съвет на "Продължаваме промяната" одобри няколко важни неща:  
    • Съставът на кабинета “Денков”, който може да реализира силната управленска програма, която ПП-ДБ разработи под ръководството на акад. Николай Денков. Одобрен е на коалиционен съвет на ПП-ДБ. Съставен е от изявени експерти в своите ресори, с политическата отговорност на ПП-ДБ. (Бел. на редакцията. Пълният състав на кабинета – на - https://ppdb.bg/sastav-na-kabinet-denkov/.)
    • Управленската програма, която създадоха експертите на ПП-ДБ под ръководството на акад. Денков, е програмата, от която има нужда България, за да върви напред. Тя вече получи позитивен отзвук на експертно ниво от ГЕРБ. 
    • Ако този кабинет получи подкрепа и заработи, ще му е нужна парламентарна подкрепа, за да реализира управленската си програма.
    • Няма да водим преговори с ГЕРБ за персоналния състав на кабинета „Денков“.
    • Ако ГЕРБ не харесват предложения кабинет, имат задължението и отговорността да предложат свой състав на кабинет с първия мандат като първа политическа сила. 

Могат да потърсят подкрепа от останалите партии в Народното събрание.

Ако ГЕРБ одобри кабинета, с чий мандат ще бъде предложено правителството?

– Както вече заявихме многократно, няма да подкрепим и да участваме в кабинет с участието на ГЕРБ. Това е кабинет на ПП-ДБ.

– Готови ли сте да смените някои министри, ако ГЕРБ не ги одобри?

– Посочихме хора политици с експертиза, както и експерти, които могат да свършат работата. Представяме кабинет, който да може да изпълни нашата визия за управление на страната. Не правим специален кастинг на кандидати за ГЕРБ и Борисов, така че – не. Няма да сменяме хора.

– Ако става въпрос само за 1-2 министри?

– Не.

Ако ГЕРБ изобщо не харесат кабинета, какво правите?

– Ако ГЕРБ не харесват предложения кабинет, имат задължението и отговорността да предложат свой състав на кабинет с първия мандат като първа политическа сила.

Могат да потърсят подкрепа от останалите партии в НС. Ние заявихме многократно, че кабинет на ГЕРБ и с участие на ГЕРБ няма да подкрепим.

– Как очаквате да работи този кабинет, като нямате мнозинство в парламента?

– Първите носят отговорност. Отпушихме работата на парламента. Намерихме механизъм за избор на председател. Нямаме 121 депутати, но никой няма. Не искаме наш кабинет на всяка цена. Но всеки трябва да поеме отговорност пред избиратели си. Ако нямаме парламентарна подкрепа по политиките, които са приоритет за развитието на страната, ще сме първите, които ще сигнализираме за това. В кризисни времена като днешните – война на няколкостотин километра от България, провали на държавата по пътя към еврото и Шенген, без нито една стартирала реформа – се изисква смелост и способност да се носи политическа отговорност. Нека не забравяме, че каквото и да направят партиите на местния вот, избирателите ще им потърсят отговорност.

– Може ли в кабинета „Денков“ да влязат зам.-министри на ГЕРБ?

– ГЕРБ няма и няма да има участие в сформирането на персоналния състав на правителството. Няма вариант за участие на лица на ГЕРБ в кабинета, каквото е решението на ръководните органи на партиите в коалицията ПП-ДБ.

– Това вашата управленска програма ли е или съвместна програма с ГЕРБ?

– Това е управленска програма, която стъпва на предизборните приоритети и програма на ПП-ДБ. Коалицията я преструктурира, за да влезе в 18-месечния срок на управление. Това е програма на ПП-ДБ, която представихме за коментари и обратна връзка от ГЕРБ, както заявихме по време на лидерската среща.

Всички междинни срещи с тях са израз на отговорността ни и търсенето на решение на политическия пъзел.

– Ще съгласувате ли програмата с другите партии?

– Ще споделим програмата си с всички партии в парламента. Силните решения за България имат нужда от подкрепата на всички партии в парламента. Ако има конструктивни предложения – защо не.

– На всяка цена ли държите да управлявате?

– Нашият ангажимент не е към ГЕРБ, а към българските граждани. Повече от 2 години България е в политическа криза и ГЕРБ се провалиха в опитите си да конструират стабилно управление. За нас властта никога не е била самоцел. Затова и отказахме да подкрепим коалиция и правителство с мандата на ГЕРБ, но българските граждани, нашите избиратели чакат решения и ние им го дължим. Предстои приемането на критични за посоката, която ще поеме страната ни закони (по Плана за възстановяване и устойчивост например), ужасно са закъснели неотложните стъпки за приемане на България в Шенген и еврозоната, болезненото отлагане на съдебната реформа. Това са приоритетите в нашата управленска програма, това са приоритетите в дневния ред на българското общество. Ние сме поели отговорността да защитаваме неговите интереси.

– Защо го няма Кирил Петков с истински министерски пост – това навеждане ли е към ГЕРБ?

– Ние не се страхуваме да носим политическа отговорност затова единият от лидерите на ПП ще влезе в състава на кабинета, за да е ясно, че няма да се крием зад експерти, а можем да носим политическа отговорност, а другият ще продължи работата си в НС. Време е този парламент да заработи на пълни обороти и да започне да приема тотално закъснелите закони, от които зависи бъдещето на страната. България е парламентарна република и като такава водещите е ролята на НС.

– Защо няма политически лица на ДБ в кабинета?

– ПП-ДБ даде мандат на акад. Денков да сформира кабинет. Съставът, представен днес, е съгласуван на коалиционен съвет. Това е кабинетът на ПП-ДБ. Лидерите на партиите от коалицията ще се фокусират върху работата в парламента, която е ключова, за да може управленската програма да получи подкрепа в НС.

– Имате ли сделка с ГЕРБ да запазите тяхното влияние върху регулаторите като цена за подкрепата към кабинета „Денков“?

– Не. Смяната на ръководствата на регулаторите със силни, независими експерти е част от управленската ни програма.

– В управленската програма има ли конкретика за региона и Габровска област?

– Да. В секторната програма „Регионално развитие” ясно е записано започване изграждането на тунела под връх „Шипка” и реализиране на обхода на град Севлиево.

Използвам случая да благодаря на колегите от „Продължаваме промяната - Демократична България”, че ме подкрепиха и тези два стратегически проекта за областта и страната залегнаха в бъдещата управленска програма на проектокабинета, ако бъде избран!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото