Томислав Дончев: Това беше пропилян мандат

Tomislav-Donchev-uveri,-che-GERB-sche-vodi-skromna,-choveshka-predizborna-kampaniya
Томислав Дончев увери, че ГЕРБ ще води скромна, човешка предизборна кампания
Народният представител от 47-то Народно събрание Томислав Дончев се отчита пред избирателите. Освен това коментира свършеното от народните представители, изходите от газовата криза, програмата за управление на ГЕРБ и акцентите на предстоящата предизборна кампания.

- Г-н Дончев, може ли да отчетете пред избирателите свършеното от Вас в 47. Народно събрание?

- Аз от патетични отчети нямам нужда, защото всичко, което правих, е пред очите на хората, дали през телевизионния екран, дали из градовете на областта. В парламентарната зала отстоявах позиция по всяка важна тема, вярвам, в интерес на хората. Предлагах законопроекти, питах, предлагах решения, критикувах - всичко това, което трябва да прави опозицията.

Срещах се, кореспондирах, разговарях с граждани от областта. Опитах се да помогна за решаване на проблемите им.

Радвам се, че след безпрецедентния натиск от граждани, медии и Община Габрово успяхме да спасим проекта за тунела под Шипка, както си спомняте, намерението на правителството „Петков” беше този проект да се прекрати.

Не се радвам на това, че след 15–16 месеца „промяна” публичните инвестиции в областта силно се ограничиха, както и това, че друг важен обект – АМ „Хемус”, беше замразен, а парите за него отидоха за нещо друго.

- Като цяло как мина мандатът, успяха ли да го оползотворят народните представители?

- За разлика от миналата година, този парламент поне успя да избере правителство. Но понеже правителството не можа да свърши нищо полезно, ще кажа, че това също беше пропилян мандат. Е, може би има и някои изключения – мораториума за тока за бита, решението за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията. Удовлетворен съм, защото това бяха наши предложения.

- Вотът на недоверие на ГЕРБ свали правителството, правилен ли беше този ход?

- Интересът на партията беше „промяната” да продължи докрай, докато всички разберат какво е. Но съм убеден, че интересът на държавата е този неуспешен социален експеримент да бъде прекратен.

- Какво важно не успя да приеме парламентът?

- Тъжното е, че този парламент много повече се занимаваше с враждите между партиите, а не с проблемите на хората. Аз живея с убеждението, че хората ни изпращат там, за да свършим някаква полезна работа, а не да се надвикваме.

- Как да излезем от газовата криза, как приемате варианта да плащаме газ в рубли? Други европейски държави го правят.

- Не, не мисля, че има държава, която плаща в рубли, но е факт, че много европейски държави намериха механизъм за плащане, който не нарушава санкциите. България не успя или по-скоро реши да прекрати отношенията с „Газпром“. Аз се боя, че тук проблемите не свършват със спрените доставки на газ, а може да продължат в съда. Ние имаме конкретни предложения за изход от газовата криза. Само ще маркирам – обявяването на честна, открита и прозрачна процедура за доставки на газ на всички входни точки – Балкански поток, Интерконекторът с Гърция, когато бъде завършен, разбира се, включително от следващата година и на Терминала за втечнен газ на Александруполис, където сме съдружници с 20%. Ние имаме дългосрочен договор за доставка на газ с Азербайджан - 1 млрд куб. м, т. е. трябва да обявим търгове за доставка на още 2 млрд. куб. м, което ще гарантира годишната ни консумация.

Нека са явят различни доставчици, за да можем да изберем този с най-добра цена.

- Готвите ли се за предсрочните избори, каква предизборна кампания ще водите?

- Работим още от началото на август. Актуализира се Програмата за управление на страната, вече сме готови с антикризисна програма. Знаете, че сме единствената политическа сила, която традиционно изработва детайлна програма, която включва разчети, изчисления и обхваща всички сектори.

Запазили сме всички „стари” приоритети, свързани с ускорено изграждане на инфраструктурата на страната, образованието, икономическото развитие, но фактически сме готови да предложим работещи решения по теми, за които други политически сили само говорят. Имам предвид съдебна реформа, борба с корупцията, „умни” политики за декарбонизация.

Колкото до кампанията, ще е, както обичайно - скромна, човешка, с много срещи с хората.

- Социолозите ви отреждат първо място на изборите, но възниква най-важният въпрос - с кого може да се коалирате, сами едва ли ще може да управлявате?

- Нека първо да видим каква ще е волята на хората. Кой ще попадне в парламента, с каква подкрепа.

Както винаги, няма да бягаме от отговорност, каквото зависи от нас за сформирането на работещо правителство, ще го направим.

Наред с това в противоестествени коалиции няма да участваме. Видяхме какво се случи като се сдружат партии, които нямат нищо общо помежду си.

- Лошите прогнози сочат, че няма да може да бъде съставено редовно правителство, пак ли ще има избори до дупка?

- Навремето бях казал, че демокрацията не може да се предозира. Боя се обаче, че сме близо до ръба на търпението на хората. Хората се измориха от избори, да не коментирам, че за година и половина разходите за избори са вече над половин милиард.

И да, опасявам се, че политическият егоизъм и липсата на мъдрост сред много от партиите могат да ни изпратят на избори още веднъж в началото на следващата година.

Избори до дупка не е в полза на никого, най- малко на хората. България трябва да има смислено и стабилно правителство, без значение дали ще участваме в него. Това последното ще го решат хората.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото